Thursday, December 7, 2023
-1.2 C
Chișinău
spot_img

Obiectiv 2030 pentru reducerea consumului de energie: Germania face pași decisivi

spot_img

Pentru prima dată, Parlamentul german a adoptat o lege privind eficiența energetică, punând bazele unui cadru legal pentru promovarea utilizării responsabile a energiei. Această lege are ca obiectiv principal reducerea consumului anual de energie cu aproximativ 500 de terawați oră (TWh) până în 2030, reprezentând aproximativ o pătrime din consumul total înregistrat în 2021. Guvernul federal a fost obligat să atingă o reducere anuală de cel puțin 45 TWh începând cu anul 2024, în timp ce landurile trebuie să realizeze o reducere de cel puțin 3 TWh pe an, conform comunicatului emis de Ministerul Economiei și Acțiunii Climatice (BMWK).

În cadrul acestei noi legi, companiile cu un consum semnificativ de energie sunt obligate să implementeze sisteme de gestionare a energiei, iar centrele de date sunt încurajate să utilizeze căldura reziduală în scopul îmbunătățirii eficienței energetice. Ministrul Robert Habeck a subliniat importanța folosirii fiecărei unități de energie cât mai eficient posibil, argumentând că această măsură este benefică din punct de vedere economic, contribuind la responsabilitatea climatică.

În replică la această lege, asociația DENEFF, reprezentând companiile germane interesate de eficiența energetică, a exprimat dorința ca planificarea pe termen lung să fie mai predictibilă, considerând că măsurile ar fi trebuit implementate mai devreme. Cu toate acestea, au apreciat legea ca fiind un “prim pas” în direcția corectă. Asociația germană a serviciilor publice (VKU) a susținut, de asemenea, această lege, cu toate că au exprimat unele preocupări cu privire la aplicarea diferită a cerințelor pentru companiile municipale în comparație cu cele private.

În contrast, Asociația întreprinderilor mari consumatoare de energie (VIK) a considerat că această lege reprezintă o oportunitate ratată de a simplifica birocrația asociată măsurilor de eficiență energetică, argumentând că aceasta nu ar trebui să fie mai complexă decât era planificată inițial.

RECENTE

Optimizarea fluxului energetic în Uniunea Europeană: balanța, licitații și costuri în sistemul energetic integrat

Cum se restabilește frecvența într-o rețea electrică națională, conectată la sistemul energetic european?Cum se...

S-a lansat Renergia – prima aplicație din România ce eficientizează consumul de energie și reduce facturile

Energy Advisor, primul start-up afiliat Universității Tehnice din Cluj-Napoca, lansează Renergia, prima aplicație mobilă...

Ministrul Mediului a participat la ședința Grupului de lucru Operativ privind Acțiunea Verde

Ministrul Mediului, Iordanca-Rodica Iordanov a participat la ședința extinsă a Grupului de lucru Operativ...

Secretariatul Comunității Energetice: ultimul atelier de lucru în cadrul proiectului EU4Energy, avansarea viitorului energetic al Moldovei

Ultimul atelier de lucru al activității EU4Energy, "Asistență tehnică pentru transpunerea pachetului de energie...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE