Sunday, July 21, 2024
27.2 C
Chișinău
26.9 C
Bălţi
26.2 C
Cahul
25.8 C
Hînceşti
28.3 C
Ştefan Vodă
23.6 C
Edineţ
spot_imgspot_img

Oferta excedentară a proiectelor de energie verde se va domoli în 2024

spot_imgspot_img

Potrivit BloombergNEF, costul proiectelor finanțate recent este mai mic decât în urmă cu douăsprezece luni pentru majoritatea tehnologiilor majore de generare a energiei electrice.

Prețurile au scăzut suficient de mult încât să compenseze costurile de finanțare mai mari. Acesta este în special cazul proiectelor de stocare a bateriilor, unde costurile au atins minime recorduri. Recuperarea costurilor pentru noile parcuri eoliene este inegală. Producătorii europeni și dezvoltatorii de proiecte se luptă cu costurile ridicate.

RENERGY

Costul de referință al energiei electrice, sau costul nivelat al energiei electrice (LCOE), pentru proiectele de stocare a energiei electrice în baterii cu durata de patru ore este la cel mai scăzut nivel de când am început să urmărim costurile proiectelor și a scăzut cu 22% față de vârful înregistrat în semestrul II 2022. Prețurile carbonatului de litiu au scăzut în acest an ca urmare a creșterii mai lente decât se aștepta a cererii și a creșterii capacității de producție în 2023.

Costul nivelat al energiei electrice solare de referință cu axă fixă a ajuns la un minim record de 41 $/MWh, cu 2 $/MWh sub minimul anterior din 1S 2021. Prețul de preluare pe termen lung necesar pentru astfel de proiecte este cu 4% mai mic decât în această perioadă a anului trecut.

Capacitatea de producție de polisiliciu din China continentală a crescut cu 43%, ceea ce a dus la scăderea la aproape jumătate a prețurilor modulelor în primele 10 luni ale acestui an. BNEF se așteaptă ca prețurile să se stabilizeze, deoarece producătorii se străduiesc să obțină profit în această perioadă de ofertă excedentară.
Costul proiectelor eoliene onshore și offshore din China continuă să scadă, însă nu se poate spune același lucru și în alte părți.

Dezvoltatorii de proiecte eoliene europene, în special, se confruntă cu o luptă dificilă. Producătorii europeni de turbine sunt afectați de prețurile ridicate ale oțelului de anul trecut, ceea ce înseamnă că dezvoltatorii de proiecte plătesc în medie cu 14% mai mult decât în urmă cu șase luni. Acest lucru este în contrast cu creșterea medie globală de 6%.

Sectorul energiei eoliene offshore a avut un an foarte dificil, cu întârzieri și anulări de proiecte. Cu toate acestea, ne așteptăm ca provocările cu care se confruntă sectorul să fie de scurtă durată, nu o amenințare existențială. În opinia noastră actuală, LCOE ar trebui să scadă cu peste 10% în termeni reali pentru proiectele finanțate în 2025 și cu o treime până în 2035.

Pe piețele tinere de astăzi, și anume Japonia și Coreea de Sud și SUA, se așteaptă ca în 2035 costul nivelat al energiei electrice să fie cu 39-44% mai mic, pe măsură ce aceste piețe se maturizează și costurile scad.

Raportul complet aici

RECENTE

Angajări pentru juniori și experți în energie regenerabilă în proiecte finanțate de BERD

Ca răspuns la o solicitare din partea Guvernului Republicii Moldova, Banca Europeană pentru Reconstrucție...

Ministerul Energiei lansează consultări publice privind etichetarea pneurilor și proiectarea ecologică a produselor energetice

Ministerul Energiei anunță inițierea procesului de elaborare și consultare publică a două proiecte de...

Raportul ANRE 2023: Realizările și reformele din sectorul energetic

Astăzi, 17 iulie 2024, în cadrul Comisiei economie, buget și finanțe a Parlamentului Republicii...

Guvernul va discuta semnarea unui nou acord de împrumut pentru proiectul de eficiență energetică “STEEM”

Astăzi, la ora 10:00, în cadrul ședinței Guvernului, Ministrul Energiei, Victor Parlicov, va prezenta...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE