Membrii Parlamentului din Muntenegru au votat prima lege a țării privind utilizarea energiei din surse regenerabile. Numeroasele noutăți includ un sistem de stimulente pentru investițiile în surse regenerabile.
Scopul legii este de a reduce emisiile de dioxid de carbon și de a crește producția de energie din surse regenerabile, a declarat ministrul Energiei, Saša Mujović, în Parlamentul din Muntenegru. El a menționat că legea este necesară pentru a finaliza capitolul 15 al negocierilor privind aderarea la Uniunea Europeană. Termenul de adoptare a fost 31 decembrie 2022, a subliniat ministrul. Mujović a adăugat că Secretariatul Comunității Energiei a dat o opinie pozitivă cu privire la lege.
De remarcat, Ministerul a declarat anterior că legea îndeplinește obligațiile țării față de Comunitatea Energiei cu privire la transpunerea și punerea în aplicare a Directivei UE privind energia regenerabilă (2018/2001).
Ministrul a explicat acum că intenția este de a îmbunătăți mediul într-un mod care să permită Muntenegrului să își îndeplinească cât mai curând posibil obligațiile pe calea sa către UE. Acestea constau în reducerea emisiilor de CO2 și creșterea producției de energie regenerabilă, a adăugat el.
Mujović a declarat că, în conformitate cu sistemul actual de stimulente, guvernul trebuie să achiziționeze energie electrică din surse regenerabile. Compania de electricitate de stat Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) a acoperit 85% din fonduri până în prezent, iar restul a venit de la cetățeni, a afirmat el.
Legea stipulează un nou model de stimulente, bazat pe primele de pe piață, potrivit lui Mujović.
El a subliniat că Guvernul nu va mai fi obligat să preia energia electrică regenerabilă, reducând semnificativ costurile pentru cetățeni. Energia va fi vândută pe piață, a adăugat Mujović.
Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), care a consiliat guvernul, a declarat anterior că se așteaptă ca țara să lanseze primele licitații de energie regenerabilă până în 2025.