Tuesday, May 28, 2024
18.2 C
Chișinău
spot_imgspot_img

Primăria Brasov eficientizează energetic și dotează cu surse alternative de energie șapte grădinițe

spot_imgspot_img

S-a anunțat un plan ambițios pentru eficientizarea energetică și modernizarea a șapte grădinițe din municipiul Brașov, care urmează să aducă îmbunătățiri semnificative în infrastructura și eficiența acestor unități de învățământ. Primarul Allen Coliban a prezentat detaliile acestui proiect într-o informare adresată presei.

Planul vizează grădinițele numerele 1, 2, 10, 13, 21A, 34 și grădinița Aprily Lajos din Brașov. Un aspect esențial al acestui proiect este eficientizarea energetică a clădirilor. Aceasta implică izolarea termică a fațadelor cu vată bazaltică pentru a conserva căldura iarna și răcorirea vara. De asemenea, se va face termo și hidroizolarea acoperișurilor, unde este necesar, pentru a preveni pierderile de energie.

În ceea ce privește ferestrele și ușile, acestea vor fi înlocuite cu tâmplărie eficientă energetic, care ajută la menținerea temperaturii optime în clădiri. Acest lucru contribuie semnificativ la reducerea consumului de energie pentru încălzire sau răcire.

Iluminatul va fi schimbat pentru a utiliza LED-uri, ceea ce este mai eficient energetic și mai prietenos cu mediul. Cu toate acestea, un aspect remarcabil al proiectului este utilizarea surselor alternative de energie. Grădinițele vor fi echipate cu panouri solare pentru a produce apă caldă și panouri fotovoltaice pentru a genera energie electrică. Acest pas este esențial pentru reducerea dependenței de sursele tradiționale de energie și pentru promovarea surselor de energie regenerabilă.

În plus, pentru a menține un mediu sănătos și confortabil în clădiri, se vor instala recuperatoare de căldură. Aceste dispozitive permit o circulație constantă a aerului fără pierderi semnificative de căldură, ceea ce contribuie la economisirea energiei și la un mediu mai plăcut pentru copiii și personalul din grădinițe.

În ceea ce privește stadiul proiectului, Documentația de Avizare a Lucrărilor de Intervenție (DALI) a fost finalizată pentru șase dintre grădinițe, etapă care precede elaborarea proiectului tehnic și obținerea autorizației de construire. Pentru a șaptea grădiniță, proiectul se află în proces de elaborare a DALI.

Acest proiect are un impact semnificativ nu doar asupra eficienței energetice, ci și asupra calității mediului în grădinițe și asupra dezvoltării durabile a orașului Brașov. Prin modernizarea și utilizarea surselor alternative de energie, se contribuie la reducerea amprentei de carbon și la crearea unui mediu mai bun pentru copiii și tinerii din comunitatea brașoveană.

RECENTE

Conferință națională la Chișinău: potențialul comunităților energetice în Moldova și recomandări pentru politici publice

Pe 27 mai 2024, la Chișinău, a avut loc o conferință națională organizată de...

Ministerul Energiei analizează opțiuni de finanțare pentru modernizarea energetică a blocurilor multietajate

Ministerul Energiei și USAID, prin intermediul Proiectului MESA, au organizat un atelier pentru identificarea...

Ministerul Energiei propune majorarea stocurilor de securitate de gaze naturale la 47,1 milioane m³ începând cu 1 octombrie 2024

În cadrul ședinței Guvernului care va avea loc pe 29 mai, ministrul Energiei, Victor...

Proiect de dispoziție pentru instituirea comisiei de licitație privind statutul de producător eligibil mare

În ședința Guvernului Republicii Moldova programată pentru 29 mai 2024, la ora 10.00, ministrul...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE