Tuesday, May 28, 2024
14.4 C
Chișinău
spot_imgspot_img

Promovarea tranziției către o energie curată în țările din Parteneriatul Estic

spot_imgspot_img

Secretariatul Comunității Energiei, în colaborare cu Consiliul autorităților europene de reglementare în domeniul energiei (CEER), a organizat un curs de formare regională de două zile privind alinierea reglementărilor privind autoconsumul din țările Parteneriatului Estic (PaE) la cerințele Uniunii Europene și ale Comunității Energiei.

Această formare regională este organizată în cadrul programului EU4Energy “Promovarea tranziției către o energie curată în țările Parteneriatului estic”. Acesta își propune să reunească angajați ai autorităților de reglementare în domeniul energiei, ai ministerelor de resort, ai agențiilor, ai operatorilor de sisteme de distribuție, ai furnizorilor și ai altor părți interesate din Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Republica Moldova și Ucraina. Obiectivul principal este de a spori cunoștințele acestora cu privire la cerințele UE și ale Comunității Energetice privind reglementarea autoconsumului, precum și de a contribui la apropierea legislației naționale din țările Parteneriatului Estic de cerințele UE și ale Comunității Energetice.

Experții de la EnCS și CEER au susținut prezentări cu privire la cele mai bune practici ale Comunității Energetice și ale UE în ceea ce privește autoconsumul, promovarea autoconsumatorilor și a comunităților energetice. Participanții la atelier vor avea, de asemenea, ocazia de a vizita cel mai mare și mai inovator proiect european de cercetare în domeniul energiei din Viena – Aspern Smart City Research (ASCR) – și de a dobândi cunoștințe practice despre operațiunile acestuia.

Finanțat de Uniunea Europeană, programul EU4Energy este un efort de colaborare între Secretariatul Comunității Energiei, Consiliul autorităților europene de reglementare în domeniul energiei și Agenția Internațională pentru Energie.

RECENTE

Conferință națională la Chișinău: potențialul comunităților energetice în Moldova și recomandări pentru politici publice

Pe 27 mai 2024, la Chișinău, a avut loc o conferință națională organizată de...

Ministerul Energiei analizează opțiuni de finanțare pentru modernizarea energetică a blocurilor multietajate

Ministerul Energiei și USAID, prin intermediul Proiectului MESA, au organizat un atelier pentru identificarea...

Ministerul Energiei propune majorarea stocurilor de securitate de gaze naturale la 47,1 milioane m³ începând cu 1 octombrie 2024

În cadrul ședinței Guvernului care va avea loc pe 29 mai, ministrul Energiei, Victor...

Proiect de dispoziție pentru instituirea comisiei de licitație privind statutul de producător eligibil mare

În ședința Guvernului Republicii Moldova programată pentru 29 mai 2024, la ora 10.00, ministrul...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE