Friday, March 1, 2024
5.5 C
Chișinău

Ședință de lucru pentru îmbunătățirea procesului de implementare a Programului Național de Extindere și Reabilitare a Pădurilor

spot_imgspot_img

La data de 24 ianuarie, 2024, a avut loc o ședință de lucru pentru determinarea acțiunilor concrete de îmbunătățire a procesului de implementare a Programului național de extindere și reabilitare a pădurilor pentru perioada 2023 – 2032.

În urma demersului Arboretum.Live cu privire la unele recomandări, reieșind din măsurile întreprinse la nivel național în procesul implementării Programului național de extindere și reabilitare a pădurilor pentru perioada 2023 – 2032 (PNERP), cât și propunerile înaintate asupra îmbunătățirii procesului de creștere a materialului săditor utilizat în procesul de extindere și reabilitare a pădurilor în perioada ce urmează, a fost luată decizia organizării unei ședințe de lucru, pentru a determina acțiuni concrete de îmbunătățire a procesului de implementarea a PNERP.

Ședința a fost deschisă de către Aliona Rusnac, Secretar de stat, care a menționat importanța conlucrării pentru a atinge obiective comune. De asemenea, la această ședință au participat reprezentanți ai Ministerului Mediului, Agenției Moldsilva, Institutul de Cercetări si Amenajări Silvice, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, Agenţia Naţională de Îmbunătățiri Funciare, Arboretum.Live, AO Grădina Moldovei și AO 100 Frontieres.

Principalele subiecte care au fost discutate au fost: posibilitatea creșterii materialului forestier containerizat în pepinierele silvice, susținerea sectorului privat în cea ce ține creșterea materialului forestier, posibilitatea realizării Metodologiei de calcul a prețurilor materialului forestier containerizat. Astfel se va facilitata procurarea materialului forestier de la sectorul privat, posibilitatea realizării Metodologiei de evaluare a serviciilor ecosistemice.

În urma discuțiilor a fost menționată importanța îmbunătățirii implementării Programului național de extindere și reabilitare a pădurilor pentru perioada 2023 – 2032 și atragerea investițiilor străine pentru dezvoltarea sectorului silvic în Republica Moldova, în special construcția pepinierelor silvice moderne.

RECENTE

Reforma energetică și perspectivele coridorului sudic: discuții la reuniunea ministerială din Baku

Extinderea către noi piețe a Coridorului Sudic, care furnizează gaz natural în Europa din...

ANRE a aprobat cerințele pentru unitățile generatoare. Premier Energy Distribution a modificat tarifele pentru serviciile auxiliare

Astăzi, 1 martie 2024, în cadrul ședinței publice, Consiliul de Administrație al Agenției Naționale...

UN NOU PROIECT PILOT DE INCLUDERE A MATERIALELOR EDUCAȚIONALE PRIVIND ENERGIA ȘI MEDIUL ÎN ȘCOLILE DIN REPUBLICA MOLDOVA

Un proiect pilot de includere a unor materiale didactice specifice legate de energia și...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE