Friday, March 1, 2024
5.5 C
Chișinău

Siemens oferă gratuit un instrument online de clasificare a performanței energetice a clădirilor

spot_imgspot_img

Personalizat în limba română, instrumentul Energy Performance Classification Tool oferă rapid o evaluare a performanței energetice a oricărei clădiri, pe baza unor informații inițiale legate de sistemul de automatizare și control existent, precum și de managementul energetic al construcției respective. Instrumentul Siemens urmărește pas cu pas metodologia de evaluare inclusă în standardul de profil BACS – EN ISO 52120-1 și răspunde cerințelor cuprinse în standardul Nearly zero-emission building (nZEB), destinat clădirilor noi.

Atât pentru clădirile rezidențiale, cât și cele non-rezidențiale (de birouri, cu scop educațional, spitale, hoteluri, restaurante, wholesale & retail), Energy Performance Classification Tool oferă punctul de pornire în evaluarea performanței energetice.

Până în anul 2050, la nivel mondial, populația va ajunge la 9,7 miliarde de persoane, al căror timp va fi petrecut în proporție de 90% în clădiri (Sursa – date ONU). Aceste construcții consumă 40% din energia primară disponibilă, iar 75% sunt ineficiente din punct de vedere energetic (Sursa- Alliance To Save Energy, EU, UNEP, EPA).

Clădirile pot fi grupate conform următoarelor clase energetice : A – Performanță ridicată, B -Performanță avansată, C – Standard, D – Ineficient.

Energy Performance Classification Tool ia în considerare performanța diferitelor instalații de automatizare (controlul încălzirii, al apei calde menajere, al răcirii, ventilației și al condiționării aerului, etc) și managementul energetic al locuințelor și clădirilor. Odată logat în această platformă pe baza unei adrese de email și a unei parole și conform informațiilor furnizate, este generat un Raport detaliat cu privire la clasa de eficiență pentru control și automatizare a clădirii selecționate (BAC) și care include și o listă de acțiuni recomandate pentru îmbunătățirea eficienței energetice.

“Standardul Nearly zero-emission building este aplicabil deja tuturor clădirilor noi și pentru lucrările de renovare majoră din țara noastră”, explică George Zapan, Business Unit Head, Siemens Building Products. “Soluțiile Siemens corespund acestui standard și optimizează performanța clădirilor, odată cu îmbunătățirea confortului, a productivității și a siguranței persoanelor care activează în interiorul acestora. Oferta noastră de produse pentru clădiri include instalații de automatizare HVAC, soluții de detecție și protecție la incendii și cybersecurity. Toate acestea se integrează în platformele de management Desigo CC sau Cerberus DMS”, a adăugat el.

RECENTE

Reforma energetică și perspectivele coridorului sudic: discuții la reuniunea ministerială din Baku

Extinderea către noi piețe a Coridorului Sudic, care furnizează gaz natural în Europa din...

ANRE a aprobat cerințele pentru unitățile generatoare. Premier Energy Distribution a modificat tarifele pentru serviciile auxiliare

Astăzi, 1 martie 2024, în cadrul ședinței publice, Consiliul de Administrație al Agenției Naționale...

UN NOU PROIECT PILOT DE INCLUDERE A MATERIALELOR EDUCAȚIONALE PRIVIND ENERGIA ȘI MEDIUL ÎN ȘCOLILE DIN REPUBLICA MOLDOVA

Un proiect pilot de includere a unor materiale didactice specifice legate de energia și...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE