spot_imgspot_img
CHIȘINĂU Ticker
CHIȘINĂU 00 : 00 01/01/1970 Loading weather... Loading air quality...

Sustenabilitatea – o premisă bună pentru integrarea Moldovei în UE

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Republica Moldova nu este încă parte a Uniunii Europene, dar a făcut pași semnificativi pentru a se alinia la standardele europene și internaționale în ceea ce privește sustenabilitatea și protecția mediului.

Prin Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, ratificarea Acordului de la Paris din 2015, aprobarea Directivei 2009/28/EC privind promovarea energiei din surse regenerabile, aderarea la Programul EU4 Environment, aderarea la  Convenția-cadru a ONU privind schimbările climatice (UNFCCC)  precum și la Convenția de la Stockholm, adoptarea unei serii de acte legislative naționale inspirate din directivele europene și internaționale, elaborarea strategiei naționale care vizează tranziția către o economie verde și adaptarea la schimbările climatice, Moldova și-a asumat un rol clar și ferm pe drumul către sustenabilitate și protecția mediului. 

RENERGY

În prezent, în Republica Moldova nu există o obligație legală specifică și extinsă de raportare a performanțelor ESG (mediu, social și guvernanță) pentru toate companiile, așa cum se întâmplă în Uniunea Europeană prin Directiva privind raportarea de durabilitate corporativă (CSRD) sau Directiva privind raportarea non-financiară (NFRD). Totuși, există un interes în creștere față de aspectele ESG, mai ales din partea companiilor care sunt implicate în piețele internaționale sau beneficiază de finanțări externe. Astfel,  se poate observa un trend de raportare voluntară în rândul companiilor din sectorul privat din Republica Moldova din diverse industrii (energie, retail, bancar), în cazul companiilor care desfășoară activități internaționale, sau al companiilor care sunt interesate de obținerea de finanțări internaționale. Proactivitatea acestora contribuie direct atât de dezvoltarea comunităților locale, dar și la creșterea impactului lor în ceea ce privește atingerea obiectivelor naționale și europene din punctul de vedere al sustenabilitatii. 

Beneficiile companiilor din RM care încurajează sustenabilitatea 

Pe lângă avantajele menționate, companiile care se concentrează pe implementarea criteriilor de ESG au beneficii din mai multe perspective:

1. Acces la inovare și tehnologie: 

Eficientizarea activității prin implementarea de tehnologii noi și inovatoare care contribuie la reducerea consumului de resurse astfel eficientizând costurile. Utilizarea de surse regenerabile (energie solară, eoliană, biomasă) poate genera economii semnificative. De asemenea, prin promovarea economiei circulare, companiile pot reduce risipa, reutiliza resursele și valorifica deșeurile.

2. Acces la piețe și parteneriate internaționale

Alinierea cu standardele internaționale și adoptarea de practici de sustenabilitate deschid pentru companiile din RM premisele colaborării cu parteneri internaționali sau oferă oportunitatea de a accesa piețe noi, în special din Uniunea Europeană. Multe organizații și investitori din Europa au cerințe stricte legate de protecția mediului și responsabilitatea socială, astfel că întreprinderile care se aliniază acestor standarde pot avea acces mai ușor la oportunități internaționale.

3. Acces la investiții și finanțări internaționale

Implicarea și dezvoltarea de proiecte verzi  care susțin eficiența energetică pot atrage finanțare atât din partea instituțiilor locale de finanțare dar și din partea organizațiilor internaționale precum Banca Mondială, BERD sau din programele UE (de exemplu EU4Business). Companiile sustenabile sunt adesea eligibile pentru împrumuturi preferențiale sau granturi care le susțin dezvoltarea.

4.  Îmbunătățirea imaginii și reputației

Companiile care implementează criteriile de sustenabilitate își cresc capitalul de brand, precum și capitalul de încredere din partea investitorilor sau a partenerilor strategici, gradul de loialitate a clienților, beneficiarilor și a propriilor angajați. În același timp, companiile care oferă produse sau servicii sustenabile și demonstrează responsabilitate față de mediu și comunitate pot obține importante avantaje competitive față de concurenți. 

5. Respectarea reglementărilor și prevenirea riscurilor

Adoptarea voluntară a practicilor sustenabile ajută companiile să fie pregătite pentru eventualele reglementări viitoare legate de mediu sau de gestionarea deșeurilor. Pe măsură ce Moldova se aliniază la standardele europene, este probabil ca cerințele de raportare și reglementările de mediu să devină mai stricte. Companiile care se pregătesc din timp pot evita sancțiuni și pot opera mai eficient în acest cadru legislativ. În același timp, 

prevenirea riscurilor de mediu, prin implementarea de măsuri de sustenabilitate, ajută companiile să prevină riscuri ce ar putea aduce costuri suplimentare și ar impacta semnificativ activitatea.

6. Accesul la programe guvernamentale și internaționale 

Companiile care adoptă criteriile ESG în activitatea lor pot beneficia de avantaje fiscale și subvenții. Guvernul Republicii Moldova sau organismele internaționale oferă stimulente fiscale sau subvenții pentru companiile care implementează proiecte de sustenabilitate. De exemplu, companiile care investesc în tehnologii verzi sau surse de energie regenerabilă ar putea beneficia de scutiri de taxe sau alte avantaje. Pe de altă parte, o activitate sustenabilă creează premise pentru parteneriate cu instituții internaționale, acces la finanțări de la instituții precum BERD sau Banca Mondială, schemele de finanțare fiind disponibile doar pentru companii care întrunesc criteriile de ESG.

7. Implicarea în inițiative comunitare și responsabilitatea socială

Pe măsură ce Moldova își continuă procesul de aliniere cu standardele internaționale, companiile care se implică activ în inițiativele de sustenabilitate vor fi bine poziționate pentru a beneficia de oportunități economice și competitive.

RECENTE

WIND RISE PLUS CONSTRUIEȘTE PRIMUL PARC FOTOVOLTAIC EST-VEST DIN MOLDOVA

Dezvoltatorul de proiecte de energie verde din Moldova, compania Wind Rise Plus, construiește primul...

Carolina Novac a participat la ceremonia de decernare a premiilor Green Award 2025

Carolina Novac, Secretarul de Stat în cadrul Ministerului Energiei, a participat la ceremonia de...

Carolina Novac: Femeile, în prima linie a adaptării la schimbările climatice

Astăzi, Secretarul de Stat în cadrul Ministerului Energiei, Carolina Novac, a participat la deschiderea...

Curtea de Conturi prezintă noi nereguli și carențe în gestiunea Energocom

Curtea de Conturi a dat publicității un raport amplu de audit, care confirmă și...

SIMILARE

GES ENERGY TRADE, parte a Grupului Simtel, obține licența de furnizare a energiei în Moldova

Simtel Team S.A. informează investitorii și partenerii de afaceri cu privire la un nou...

Centralele fotovoltaice din Europa și Moldova au deficiențe de funcționare și riscuri de siguranță

Cum unii moldoveni „fac business cu soarele”: materiale ieftine, lucrări neconforme și riscuri pentru...

Simtel Team, pe ultima sută de metri pentru inaugurarea unui parc fotovoltaic de 52 MW în Giurgiu

Autoritatea română de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) urmează să elibereze celor de la...