Unsprezece state membre ale Uniunii Europene (UE) au cerut Comisiei Europene să sprijine sursele regenerabile de energie, să reducă birocrația și să faciliteze legislația necesară pentru proiectele de energie eoliană, înainte de lansarea unui pachet european privind energia eoliană.
Aceste țări, printre care Austria, Belgia, Danemarca, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Luxemburg, Malta, Țările de Jos și Portugalia, au evidențiat beneficiile energiei regenerabile în contextul schimbărilor climatice, subliniind și vulnerabilitatea Europei din cauza dependenței de importurile de energie tradițională.
Ele au cerut măsuri pentru stimularea energiilor regenerabile, interconectarea între statele membre și o piață internă funcțională pentru a face față concurenței globale. De asemenea, au solicitat introducerea rapidă a noilor legi pentru sprijinirea energiilor regenerabile și evaluarea obiectivelor climatice pentru 2040.
Reducerea birocrației și asigurarea independenței energetice de dependențe precum gazul rusesc sunt priorități. Aceste țări susțin, de asemenea, obiectivele globale de dezvoltare a energiei regenerabile până în 2030 și vor pleda pentru acestea la conferința COP28 privind schimbările climatice din Dubai.