spot_imgspot_img
CHIȘINĂU Ticker
CHIȘINĂU 00 : 00 01/01/1970 Loading weather... Loading air quality...

UE redefinește piața energiei electrice

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Consiliul și Parlamentul European au ajuns la un acord provizoriu pentru a reforma concepția pieței UE a energiei electrice (EMD). Reforma are ca scop reducerea dependenței prețurilor energiei electrice de prețurile volatile ale combustibililor fosili, protejarea consumatorilor împotriva vârfurilor de preț, accelerarea implementării energiilor regenerabile și îmbunătățirea protecției consumatorilor.

RENERGY

Teresa Ribera, al treilea vicepreședinte a guvernului spaniol și ministru al tranziției ecologice și al provocării demografice: “Acest acord este o veste excelentă, deoarece ne va ajuta să reducem și mai mult dependența UE de gazul rusesc și să stimulăm energia fără fosile pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră. Datorită acestui acord, vom putea stabiliza piețele pe termen lung, vom accelera implementarea surselor de energie regenerabilă și a celor fără fosile, vom oferi cetățenilor UE energie electrică la prețuri mai accesibile și vom spori competitivitatea industrială.

Propunerea face parte dintr-o reformă mai amplă a concepției pieței de energie electrică a UE, care include, de asemenea, un regulament axat pe îmbunătățirea protecției UE împotriva manipulării pieței printr-o mai bună monitorizare și transparență (REMIT). La 16 noiembrie 2023 s-a ajuns la un acord provizoriu cu privire la REMIT.

Acorduri de achiziție de energie electrică (CAEE)

Consiliul și Parlamentul au convenit să ofere statelor membre posibilitatea de a sprijini exclusiv achiziționarea de noi surse de producție din surse regenerabile, atunci când condițiile permit acest lucru și în conformitate cu planurile de decarbonizare ale statelor membre.

În ceea ce privește contractele standardizate voluntare, ambele instituții au convenit să mențină caracterul voluntar al acestora pentru statele membre. Acordul provizoriu prevede, de asemenea, o evaluare din partea Agenției pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare din Domeniul Energiei din Uniunea Europeană (ACER) cu privire la piața CAEE-urilor, pe baza informațiilor din baza de date prevăzută în regulamentul REMIT.

Accesul la energie la prețuri accesibile în timpul unei crize a prețurilor energiei electrice

Ambii colegiuitori au convenit să acorde Consiliului competența de a declara o criză, pe baza unei propuneri a Comisiei.

În plus, acordul provizoriu prevede criteriile de declarare a unei crize, legate de prețul mediu angro al energiei electrice sau de o creștere bruscă a prețurilor cu amănuntul la energie electrică.

În ceea ce privește măsurile care urmează să fie adoptate de statele membre după declararea unei crize, ambele instituții au convenit să ia în considerare posibilitatea existentă de a reduce și mai mult prețurile la energie electrică pentru clienții vulnerabili și defavorizați, pe baza directivei actuale privind energia electrică. În plus, sunt încorporate dispoziții care vizează evitarea denaturărilor sau fragmentării nejustificate pe piața internă.

Protecția clienților vulnerabili împotriva deconectărilor

Consiliul și Parlamentul au convenit să consolideze măsurile care trebuie puse în aplicare de statele membre pentru a proteja clienții vulnerabili și săraci din punct de vedere energetic, inclusiv prin adăugarea definiției sărăciei energetice însoțită de o trimitere la noua directivă privind eficiența energetică care prevede măsuri adecvate.

Mecanisme de remunerare a capacității

Ambii colegiuitori au convenit să facă din mecanismele de capacitate un element mai structural al pieței energiei electrice. În plus, aceștia au convenit să introducă o derogare potențială și excepțională de la aplicarea limitei de emisii de CO2 pentru mecanismele de capacitate deja autorizate, atunci când acest lucru este justificat în mod corespunzător.

Contracte pentru diferență (CfD)

Ambii colegiuitori au convenit să realizeze contracte bilaterale pentru diferență sau scheme echivalente cu aceleași efecte ca și modelul utilizat atunci când în contractele pe termen lung sunt implicate finanțări publice sub forma unor scheme de sprijin direct al prețurilor.

Contractele bidirecționale pentru diferență s-ar aplica investițiilor în noi instalații de producere a energiei electrice bazate pe energie eoliană, energie solară, energie geotermală, energie hidroelectrică fără rezervor și energie nucleară.

Normele privind contractele bilaterale de tip CfD se vor aplica numai după o perioadă de tranziție de trei ani de la intrarea în vigoare a regulamentului, pentru a menține securitatea juridică pentru proiectele în curs de desfășurare. Acordul provizoriu oferă flexibilitate în ceea ce privește modul în care vor fi redistribuite veniturile generate de stat prin CfD bidirecționale. Veniturile vor fi redistribuite clienților finali și pot fi, de asemenea, utilizate pentru a finanța costurile schemelor de sprijin direct al prețurilor sau investițiile pentru reducerea costurilor energiei electrice pentru clienții finali.

Etapele următoare

Acordul provizoriu la care s-a ajuns astăzi cu Parlamentul European trebuie acum să fie aprobat și adoptat în mod oficial de ambele instituții.

Context

Reforma concepției pieței energiei electrice propune modificarea legislației relevante privind piața energiei electrice și îmbunătățirea protecției Uniunii împotriva manipulării pieței printr-o mai bună monitorizare și transparență (REMIT).

Comisia a prezentat propunerile privind reforma concepției pieței de energie electrică a UE la 14 martie 2023.

RECENTE

WIND RISE PLUS CONSTRUIEȘTE PRIMUL PARC FOTOVOLTAIC EST-VEST DIN MOLDOVA

Dezvoltatorul de proiecte de energie verde din Moldova, compania Wind Rise Plus, construiește primul...

Carolina Novac a participat la ceremonia de decernare a premiilor Green Award 2025

Carolina Novac, Secretarul de Stat în cadrul Ministerului Energiei, a participat la ceremonia de...

Carolina Novac: Femeile, în prima linie a adaptării la schimbările climatice

Astăzi, Secretarul de Stat în cadrul Ministerului Energiei, Carolina Novac, a participat la deschiderea...

Curtea de Conturi prezintă noi nereguli și carențe în gestiunea Energocom

Curtea de Conturi a dat publicității un raport amplu de audit, care confirmă și...

SIMILARE

Planul de acțiune pentru Energie al Comisiei Europene: reducerea costurilor și atragerea investițiilor

Comisia Europeană a lansat recent Planul de Acțiune pentru Energie Accesibilă, o inițiativă strategică...

Amânare de ultim moment a deciziei de divizare a piețelor de energie electrică din Franța și Germania

Asociația operatorilor de rețele Entso-E a confirmat pentru Euractiv că poziția, care este în...

În 2024, Europa a înregistrat peste 4.000 de ore de prețuri negative la energie electrică, iar România

În 2024, Europa a înregistrat un număr record de perioade în care prețurile energiei...