Thursday, December 7, 2023
-1.2 C
Chișinău
spot_img

Universitatea RMIT din Australia dezvoltă un soft de proiectare a fațadelor fotovoltaice

spot_img

Universitatea RMIT din Australia a dezvoltat un software revoluționar numit BIPV Enabler, care simplifică procesul de integrare a instalațiilor fotovoltaice în clădiri (BIPV) în timpul fazei de proiectare conceptuală. Acest instrument inovator combină date despre produse BIPV, reglementări, date tehnice, economice și de construcție, oferind arhitecților și inginerilor o modalitate eficientă de a estima costurile și de a lua decizii informate în ceea ce privește BIPV.

BIPV Enabler

BIPV este esențial în direcția clădirilor cu consum de energie net zero și reprezintă o oportunitate pentru a implementa tehnologii fotovoltaice în clădiri la nivel global. Cu toate acestea, procesul de integrare BIPV este complex, necesitând luarea în considerare a unei game variate de date și factori tehnici. BIPV Enabler vine să rezolve această problemă prin furnizarea de date precise și instrumente utile.

Rebecca Yang, cercetătoare la RMIT, a condus dezvoltarea acestui instrument și a subliniat importanța integrării BIPV în proiectarea clădirilor încă de la început. Dezvoltarea BIPV Enabler a fost realizată cu sprijinul datelor din Australia și include hărți, o bibliotecă de forme 3D, vizualizări solare, date meteorologice și informații despre prețuri pentru materiale și tarife de alimentare.

În contextul Planului Zero Carbon Australia Buildings, care promovează BIPV pentru a atinge o adoptare completă până în 2030, instrumentul BIPV Enabler reprezintă un pas important. Cu toate că BIPV se află la nivelul 9 de pregătire tehnologică, adoptarea sa a fost lentă în Australia din cauza complexității sale și a lipsei de informații accesibile.

BIPV Enabler este proiectat pentru a ajuta proiectanții și dezvoltatorii de clădiri să facă alegeri corecte în ceea ce privește opțiunile solare, fie că este vorba de clădiri noi sau de modernizarea clădirilor existente. Acest software ușor de utilizat integrează date tehnice, economice și de construcție pentru a oferi soluții BIPV personalizate pentru proiectele individuale de clădiri.

Utilizatorii pot accesa funcționalități cheie, cum ar fi selectarea tipurilor de clădiri și locațiile proiectelor cu ajutorul hărții interactive, crearea modelelor de clădiri folosind biblioteca de forme 3D și vizualizarea iradierii solare. De asemenea, pot alege module BIPV dintr-o bază de date și pot genera rapoarte privind producția de energie, luând în considerare aspecte economice și de mediu. Software-ul permite, de asemenea, estimarea sarcinilor vântului și optimizarea proiectelor BIPV în funcție de necesități specifice.

Baza de date a produselor BIPV conține informații detaliate despre aproximativ 80 de module BIPV australiene și internaționale, inclusiv costuri și cheltuieli de întreținere. Utilizatorii au flexibilitatea de a alege modulele BIPV potrivite pentru analiza economică sau pentru procesul de optimizare. De asemenea, pot organiza modulele în funcție de tehnologie, transparență, culoare și alți parametri relevanți.

Este important de menționat că acest software a fost dezvoltat în colaborare cu Agenția Australiană pentru Energie Regenerabilă și este disponibil gratuit pentru utilizatori în primul an. Cu un sprijin financiar adecvat, acest instrument inovator ar putea fi adaptat și pentru alte țări, oferind o soluție valoroasă pentru profesioniștii din domeniul construcțiilor și furnizorii de energie fotovoltaică la nivel global.

RECENTE

Optimizarea fluxului energetic în Uniunea Europeană: balanța, licitații și costuri în sistemul energetic integrat

Cum se restabilește frecvența într-o rețea electrică națională, conectată la sistemul energetic european?Cum se...

S-a lansat Renergia – prima aplicație din România ce eficientizează consumul de energie și reduce facturile

Energy Advisor, primul start-up afiliat Universității Tehnice din Cluj-Napoca, lansează Renergia, prima aplicație mobilă...

Ministrul Mediului a participat la ședința Grupului de lucru Operativ privind Acțiunea Verde

Ministrul Mediului, Iordanca-Rodica Iordanov a participat la ședința extinsă a Grupului de lucru Operativ...

Secretariatul Comunității Energetice: ultimul atelier de lucru în cadrul proiectului EU4Energy, avansarea viitorului energetic al Moldovei

Ultimul atelier de lucru al activității EU4Energy, "Asistență tehnică pentru transpunerea pachetului de energie...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE