Tuesday, May 28, 2024
14.4 C
Chișinău
spot_imgspot_img

Universitatea RMIT din Australia dezvoltă un soft de proiectare a fațadelor fotovoltaice

spot_imgspot_img

Universitatea RMIT din Australia a dezvoltat un software revoluționar numit BIPV Enabler, care simplifică procesul de integrare a instalațiilor fotovoltaice în clădiri (BIPV) în timpul fazei de proiectare conceptuală. Acest instrument inovator combină date despre produse BIPV, reglementări, date tehnice, economice și de construcție, oferind arhitecților și inginerilor o modalitate eficientă de a estima costurile și de a lua decizii informate în ceea ce privește BIPV.

BIPV Enabler

BIPV este esențial în direcția clădirilor cu consum de energie net zero și reprezintă o oportunitate pentru a implementa tehnologii fotovoltaice în clădiri la nivel global. Cu toate acestea, procesul de integrare BIPV este complex, necesitând luarea în considerare a unei game variate de date și factori tehnici. BIPV Enabler vine să rezolve această problemă prin furnizarea de date precise și instrumente utile.

Rebecca Yang, cercetătoare la RMIT, a condus dezvoltarea acestui instrument și a subliniat importanța integrării BIPV în proiectarea clădirilor încă de la început. Dezvoltarea BIPV Enabler a fost realizată cu sprijinul datelor din Australia și include hărți, o bibliotecă de forme 3D, vizualizări solare, date meteorologice și informații despre prețuri pentru materiale și tarife de alimentare.

În contextul Planului Zero Carbon Australia Buildings, care promovează BIPV pentru a atinge o adoptare completă până în 2030, instrumentul BIPV Enabler reprezintă un pas important. Cu toate că BIPV se află la nivelul 9 de pregătire tehnologică, adoptarea sa a fost lentă în Australia din cauza complexității sale și a lipsei de informații accesibile.

BIPV Enabler este proiectat pentru a ajuta proiectanții și dezvoltatorii de clădiri să facă alegeri corecte în ceea ce privește opțiunile solare, fie că este vorba de clădiri noi sau de modernizarea clădirilor existente. Acest software ușor de utilizat integrează date tehnice, economice și de construcție pentru a oferi soluții BIPV personalizate pentru proiectele individuale de clădiri.

Utilizatorii pot accesa funcționalități cheie, cum ar fi selectarea tipurilor de clădiri și locațiile proiectelor cu ajutorul hărții interactive, crearea modelelor de clădiri folosind biblioteca de forme 3D și vizualizarea iradierii solare. De asemenea, pot alege module BIPV dintr-o bază de date și pot genera rapoarte privind producția de energie, luând în considerare aspecte economice și de mediu. Software-ul permite, de asemenea, estimarea sarcinilor vântului și optimizarea proiectelor BIPV în funcție de necesități specifice.

Baza de date a produselor BIPV conține informații detaliate despre aproximativ 80 de module BIPV australiene și internaționale, inclusiv costuri și cheltuieli de întreținere. Utilizatorii au flexibilitatea de a alege modulele BIPV potrivite pentru analiza economică sau pentru procesul de optimizare. De asemenea, pot organiza modulele în funcție de tehnologie, transparență, culoare și alți parametri relevanți.

Este important de menționat că acest software a fost dezvoltat în colaborare cu Agenția Australiană pentru Energie Regenerabilă și este disponibil gratuit pentru utilizatori în primul an. Cu un sprijin financiar adecvat, acest instrument inovator ar putea fi adaptat și pentru alte țări, oferind o soluție valoroasă pentru profesioniștii din domeniul construcțiilor și furnizorii de energie fotovoltaică la nivel global.

RECENTE

Conferință națională la Chișinău: potențialul comunităților energetice în Moldova și recomandări pentru politici publice

Pe 27 mai 2024, la Chișinău, a avut loc o conferință națională organizată de...

Ministerul Energiei analizează opțiuni de finanțare pentru modernizarea energetică a blocurilor multietajate

Ministerul Energiei și USAID, prin intermediul Proiectului MESA, au organizat un atelier pentru identificarea...

Ministerul Energiei propune majorarea stocurilor de securitate de gaze naturale la 47,1 milioane m³ începând cu 1 octombrie 2024

În cadrul ședinței Guvernului care va avea loc pe 29 mai, ministrul Energiei, Victor...

Proiect de dispoziție pentru instituirea comisiei de licitație privind statutul de producător eligibil mare

În ședința Guvernului Republicii Moldova programată pentru 29 mai 2024, la ora 10.00, ministrul...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE