Sunday, July 21, 2024
22.2 C
Chișinău
22.6 C
Bălţi
21.8 C
Cahul
16.8 C
Hînceşti
21 C
Ştefan Vodă
21.3 C
Edineţ
spot_imgspot_img

Vicepreședintele ANRE, Gabriel Andronache, subliniază colaborarea de succes în sectorul energetic între România și Republica Moldova

spot_imgspot_img

Vicepreședintele ANRE, Gabriel Andronache a participat astăzi la conferința „Concurența în sectoare cheie”, organizată de Consiliul Concurenței. În deschidere, domnia sa a vorbit despre colaborarea pe partea de energie dintre Republica Moldova și România.

Începând cu anul 2012, lucrurile au luat un avânt însemnat în acest domeniu, astfel încât au fost semnate mai multe Memorandumuri pe zona de energie electrică și gaze naturale care au facut posibile ulterior implementarea unor proiecte importante între cele două țări.

RENERGY

Astfel, primul proiect important în domeniul gazelor naturale îl reprezintă conducta Iași-Ungheni care facilitează importul și exportul de gaze naturale în și din și asigură o interconexiune puternică între cele două țări.

Pe zona de electricitate, există o linie de interconexiune de 400 kV, între Isaccea și Vulcănești, iar în urma actulizării Memorandumurilor între cele două țări s-a decis realizarea unei linii de interconexiune de 400 kV între Suceava și Bălți precum și continuarea liniei existente până la Chișinău.

RENERGY

În încheiere, domnul vicepreședinte a subliniat aspectele pozitive privind colaborarea dintre cele două instituții: “La nivelul celor două autorități de reglementare, colaborarea este foarte bună și anual actualizăm Planul de acțiuni semnat în baza Programului de Cooperare și Asistență, încheiat la 26 septembrie 2019. Chiar mâine, la sediul ANRE, vom avea o întâlnire importantă cu membrii conducerii ANRE Moldova.”

RECENTE

Angajări pentru juniori și experți în energie regenerabilă în proiecte finanțate de BERD

Ca răspuns la o solicitare din partea Guvernului Republicii Moldova, Banca Europeană pentru Reconstrucție...

Ministerul Energiei lansează consultări publice privind etichetarea pneurilor și proiectarea ecologică a produselor energetice

Ministerul Energiei anunță inițierea procesului de elaborare și consultare publică a două proiecte de...

Raportul ANRE 2023: Realizările și reformele din sectorul energetic

Astăzi, 17 iulie 2024, în cadrul Comisiei economie, buget și finanțe a Parlamentului Republicii...

Guvernul va discuta semnarea unui nou acord de împrumut pentru proiectul de eficiență energetică “STEEM”

Astăzi, la ora 10:00, în cadrul ședinței Guvernului, Ministrul Energiei, Victor Parlicov, va prezenta...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE