Monday, December 4, 2023
-3.4 C
Chișinău
spot_img

Vicepreședintele ANRE, Gabriel Andronache, subliniază colaborarea de succes în sectorul energetic între România și Republica Moldova

spot_img

Vicepreședintele ANRE, Gabriel Andronache a participat astăzi la conferința „Concurența în sectoare cheie”, organizată de Consiliul Concurenței. În deschidere, domnia sa a vorbit despre colaborarea pe partea de energie dintre Republica Moldova și România.

Începând cu anul 2012, lucrurile au luat un avânt însemnat în acest domeniu, astfel încât au fost semnate mai multe Memorandumuri pe zona de energie electrică și gaze naturale care au facut posibile ulterior implementarea unor proiecte importante între cele două țări.

Astfel, primul proiect important în domeniul gazelor naturale îl reprezintă conducta Iași-Ungheni care facilitează importul și exportul de gaze naturale în și din și asigură o interconexiune puternică între cele două țări.

Pe zona de electricitate, există o linie de interconexiune de 400 kV, între Isaccea și Vulcănești, iar în urma actulizării Memorandumurilor între cele două țări s-a decis realizarea unei linii de interconexiune de 400 kV între Suceava și Bălți precum și continuarea liniei existente până la Chișinău.

În încheiere, domnul vicepreședinte a subliniat aspectele pozitive privind colaborarea dintre cele două instituții: “La nivelul celor două autorități de reglementare, colaborarea este foarte bună și anual actualizăm Planul de acțiuni semnat în baza Programului de Cooperare și Asistență, încheiat la 26 septembrie 2019. Chiar mâine, la sediul ANRE, vom avea o întâlnire importantă cu membrii conducerii ANRE Moldova.”

RECENTE

AEE: Programe de eficiență energetică în sectorul rezidențial și cel public între Moldova și Italia

Directorul Agenției pentru Eficiență Energetică Ion Muntean, împreună cu alți colegi din cadrul AEE...

Ce înseamnă și pentru ce ne este necesar un sistem de management energetic în clădirile publice?

Este un sistem pentru monitorizarea și optimizarea consumului de energie, care ne va ajuta...

Comisia pentru Situații Excepționale a aprobat alocarea mijloace financiare pentru compensarea prețurilor la energie

Ministerul Muncii și Protecției Sociale va transfera în avans 200 de milioane de lei...

Din 2024 România va deveni producător și exportator de autobuze în Europa

BMC Truck&Bus, cu sediul în Ciorogârla, lângă București, va deschide, în prima jumătate a...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE