Wednesday, April 17, 2024
20 C
Chișinău
spot_img

Vicepreședintele ANRE, Gabriel Andronache, subliniază colaborarea de succes în sectorul energetic între România și Republica Moldova

spot_imgspot_img

Vicepreședintele ANRE, Gabriel Andronache a participat astăzi la conferința „Concurența în sectoare cheie”, organizată de Consiliul Concurenței. În deschidere, domnia sa a vorbit despre colaborarea pe partea de energie dintre Republica Moldova și România.

Începând cu anul 2012, lucrurile au luat un avânt însemnat în acest domeniu, astfel încât au fost semnate mai multe Memorandumuri pe zona de energie electrică și gaze naturale care au facut posibile ulterior implementarea unor proiecte importante între cele două țări.

Astfel, primul proiect important în domeniul gazelor naturale îl reprezintă conducta Iași-Ungheni care facilitează importul și exportul de gaze naturale în și din și asigură o interconexiune puternică între cele două țări.

Pe zona de electricitate, există o linie de interconexiune de 400 kV, între Isaccea și Vulcănești, iar în urma actulizării Memorandumurilor între cele două țări s-a decis realizarea unei linii de interconexiune de 400 kV între Suceava și Bălți precum și continuarea liniei existente până la Chișinău.

În încheiere, domnul vicepreședinte a subliniat aspectele pozitive privind colaborarea dintre cele două instituții: “La nivelul celor două autorități de reglementare, colaborarea este foarte bună și anual actualizăm Planul de acțiuni semnat în baza Programului de Cooperare și Asistență, încheiat la 26 septembrie 2019. Chiar mâine, la sediul ANRE, vom avea o întâlnire importantă cu membrii conducerii ANRE Moldova.”

RECENTE

Cel mai mare parc fotovoltaic din Europa a fost pus în funcțiune în Germania

Compania Hansainvest Real Assets și dezvoltatorul Move On Energy au inaugurat un parc fotovoltaic...

Proiectul de lege privind acțiunile climatice a fost adoptat de Parlament în lectura a doua

Noua lege va stabili cadrul normativ în domeniul acțiunilor climatice orientate spre atingerea obiectivului...

Moldova a prezentat trei proiecte de interconexiune energetică cu Ucraina și România la Summitul Inițiativei celor trei mări

Secretarul de Stat al Ministerului Energiei, Cristina Pereteatcu, participă la Vilnius, capitala Lituaniei, la...

Transelectrica a scos la licitație construcția liniei de 400 kV Suceava-Bălți, de interconexiune cu Republica Moldova

Transelectrica a scos la licitație contractul de proiectare și execuție a liniei de 400...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE