spot_imgspot_img

Republica Moldova adoptă planul energetic verde al Uniunii Europene

spot_imgspot_img

Guvernul a dat undă verde unui nou cadru legal care permite elaborarea Planului Național Integrat pentru Energie și Climă (PNIEC) și implementarea Regulamentului revizuit al Uniunii Europene privind infrastructura energetică transfrontalieră, ceea ce stabilește norme noi pentru această infrastructură la nivel european.

Prin acest act normativ, se urmărește să se contribuie la reducerea emisiilor, promovând integrarea surselor regenerabile și a tehnologiilor de energie curată în sistemul energetic. De asemenea, se va consolida interconectarea infrastructurii energetice transfrontaliere existente și se va accelera construirea noilor proiecte de infrastructură prin simplificarea și accelerarea procedurilor de autorizare.

Adoptarea acestui proiect de lege va avea mai multe rezultate importante:

  1. Va stabili un cadru de reglementare pentru o guvernanță integrată în domeniul energiei și acțiunilor climatice, asigurând îndeplinirea angajamentelor Republicii Moldova în ceea ce privește Acordul Climatic de la Paris și Tratatul Comunității Energetice pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.
  2. Va crea cadrul legal necesar pentru elaborarea și aprobarea Planului Național Integrat în domeniul Energiei și Climei, care va reprezenta documentul principal de planificare strategică în aceste domenii, aliniat cu alte planuri sectoriale și politici relevante.
  3. Primul PNIEC, dezvoltat în parteneriat cu Programul “Abordarea impactului crizei energetice”, implementat de PNUD și finanțat de Uniunea Europeană, se va concentra pe perioada 2025-2030 și ulterior, cu perioade de zece ani începând din 2031 până în 2050. Planul va urmări obiectivele principale ale statului în cinci dimensiuni: securitatea energetică, piața internă a energiei, eficiența energetică, decarbonizarea și cercetarea, inovarea și competitivitatea.
  4. Transpunerea directivei privind infrastructura energetică transfrontalieră va fi realizată cu sprijinul proiectului Moldova Energy Security Activity al USAID și va facilita obținerea actelor necesare dezvoltatorilor de proiecte energetice strategice, prin stabilirea unui proces bine coordonat și clar structurat de autorizare.
  5. Principiile clare vor fi stabilite pentru efectuarea și recuperarea investițiilor în cazul proiectelor strategice cu impact transfrontalier, inclusiv mecanisme de partajare a investițiilor aferente dezvoltării acestor proiecte.
  6. Va fi pus în aplicare un proces durabil de consultare și participare publică în promovarea proiectelor strategice, iar riscurile asociate investițiilor în sectorul electroenergetic și al gazelor naturale vor fi identificate și evaluate corespunzător.
  7. Se va urmări asigurarea și sporirea independenței Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE) și dezvoltarea unui cadru național de politici publice pentru atenuarea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Prin aceste măsuri, Republica Moldova își propune să-și consolideze poziția în abordarea problemelor energetice și climatice, în acord cu cerințele și angajamentele Uniunii Europene și acordurile internaționale relevante.

RECENTE

Cea de-a 15-a Adunare IRENA debutează la Abu Dhabi, deschizând calendarul global al reuniunilor energetice din 2025

În perioada 11-13 ianuarie 2025, la Abu Dhabi, Emiratele Arabe Unite, se desfășoară cea...

Situația energetică 11-12 ianuarie: Consumul de energie electrică acoperit integral pe malul drept, deconectări programate pe malul stâng al Nistrului

Informațiile privind situația din domeniul energetic, prezentate de Celula de criză de la Guvern,...

BERD și BEI împrumută Moldova cu 287 milioane de euro pentru modernizarea sistemului termic din Chișinău

Pe 15 ianuarie 2025, Guvernul Republicii Moldova urmează să aprobe proiectul de hotărâre privind...

Energocom achiziționează 137 GWh de energie electrică în primele 10 zile ale anului 2025

SA Energocom a început anul 2025 cu achiziții destul de mari de energie electrică,...

SIMILARE

BERD și BEI împrumută Moldova cu 287 milioane de euro pentru modernizarea sistemului termic din Chișinău

Pe 15 ianuarie 2025, Guvernul Republicii Moldova urmează să aprobe proiectul de hotărâre privind...

Comisia Europeană cere Transnistriei să accepte ofertele Chișinăului pentru energie și ajutor umanitar

Disputa privind aprovizionarea cu gaze naturale dintre guvernul Republicii Moldova și regiunea separatistă Transnistria...

Reguli de joc noi în energie! Se impun garanții financiare obligatorii pentru avizele de racordare la rețea

Ministerul Energiei a inițiat un proiect legislativ care promite să schimbe regulile jocului în...