Dezvoltarea dinamică a pieței fotovoltaice în țara noastră a generat ca rezultat o creștere a interesului față de construcția stațiilor fotovoltaice. De la an la an, din ce în ce mai mulți antreprenori oferă astfel de servicii. Din păcate, lipsa de experiență sau graba afectează calitatea stațiilor fotovoltaice. Prin urmare, am ținut să enumăr cele mai importante reguli pe care ar trebui să le cunoască fiecare instalator de panouri fotovoltaice și beneficiar al parcurilor fotovoltaice.
Cunoașterea regulilor de bază înainte de a efectua o investiție care implică instalarea panourilor fotovoltaice este, desigur, doar primul pas către succes, dar – fără îndoială, va ajuta la prevenirea multor erori.
1. Inspectarea șantierului, analiza și planificarea lucrărilor
În primul rând, înainte de a determina puterea instalației fotovoltaice, ar trebui să mergem la fața locului și să găsim locul potrivit pe acoperiș, care va asigura un randament maxim. Țin să reamintesc că panourile fotovoltaice ar trebui montate pe partea de sud – pe panta acoperișului care este înclinată în această direcție, dar eventual pot fi amplasate și pe partea de vest sau de est. Mai apoi, trebuie să calculăm numărul de module pe care le vom putea monta fizic pe suprafața utilă a acoperișului, cum se vor aranja panourile, orizontal sau vertical, locurilor în care poate apărea umbrirea.
2. Evitarea porțiunilor umbrite
Umbrirea modulelor fotovoltaice nu numai că reduce randamentul energetic al acestor module, dar afectează și performanța panourilor fotovoltaice.
3. Selectarea elementelor de fixare corespunzătoare
O instalație fotovoltaică ar trebui să funcționeze eficient timp de cel puțin 20-25 de ani. Prin urmare, este important ca elementele de fixare utilizate în timpul instalării să fie de o calitate bună și să aibă o durată de viață la fel de lungă.
4. Vântul
Deși mulți nu conștientizează, vântul are și el o mare importanță atunci când se instalează un sistem fotovoltaic. La marginea acoperișului, există o sarcină mai mare cauzată de vânt. Dacă sistemele de fixare sunt prinse necorespunzător, se poate întâmpla ruperea elementelor de fixare. De aceea este foarte important să folosiți sisteme de fixare corespunzătoare tipului de acoperiș. La noi în țară chiar persistă această problemă fiindcă se utilizează același tip de sistem de fixare pentru toate tipurile de acoperiș, ceea ce nu este corect.
5. Montarea sub un unghi corect
Eficiența maximă a unei instalații fotovoltaice poate fi obținută atunci când modulele absorb multă lumină solară. Soluția cea mai avantajoasă este instalarea panourilor orientate spre sud la un unghi de 25-35°.
6. Cablurile electrice
Montarea instalației fotovoltaice se realizează sub tensiune, prin urmare, atunci când se conectează firele electrice, rețineți că circuitul DC trebuie să fie deschis. Deoarece cablurile vor fi expuse la mulți factori externi care le poate afecta funcționarea, cablul solar trebuie să fie rezistent la radiațiile UV și la temperaturi ridicate. Cablurile trebuie trasate astfel încât să nu creeze bucle; prin urmare, firul pozitiv ar trebui să fie trasat împreună cu firul negativ;
Un aspect important este și alegerea secțiunii transversale adecvate a cablului. Următoarea ecuație vă va permite să calculați secțiunea transversală minimă:
A= (P*I)/(U2*k*0,01)
A – secțiunea conductorului [mm²],
P – puterea electrică a circuitului [W],
l – lungimea totală a circuitului [m],
U – tensiunea circuitului [V],
k – conductivitatea: pentru cupru 56, pentru aluminiu 34 [m /(ohm · mm²)],
0,01 – pierderea acceptabilă a cablului de 1% (0,01).
7. Protecția împotriva trăsnetului
Instalația fotovoltaică trebuie protejată împotriva posibilelor efecte ale descărcărilor electrice atmosferice. Dacă instalăm panourile pe un acoperiș care nu are un sistem paratrăsnet, atunci desigur că trebuie efectuată protecția împotriva trăsnetului, care trebuie să acopere întreaga clădire și nu doar sistemul fotovoltaic.
Dacă clădirea pe care sunt instalate panourile fotovoltaice este deja echipată cu un sistem de protecție împotriva trăsnetului, nu uitați să mențineți distanțele de izolare corespunzătoare între elementele sistemului de protecție împotriva trăsnetului și elementele instalației fotovoltaice.
În concluzie, montarea unei instalații fotovoltaice necesită cunoștințe de specialitate și o manoperă exactă. De asemenea, este important să alegeți componentele de asamblare potrivite și să evitați graba la montare pentru a reduce erorile de montare la minimum. La fiecare etapă a implementării unei astfel de investiții, trebuie acordată o atenție mai multor factori care vor permite, în final, funcționarea corectă și fără probleme a întregii instalații.