spot_imgspot_img

Ploaia este insuficientă pentru îndepărtarea polenului din copaci de pe panourile solare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

O analiză efectuată de NREL în Carolina de Nord arată că diferite tipuri de polen de copac pot reduce eficiența panourilor solare cu peste 15%. Spre deosebire de îmbunătățirile imediate care se presupune că urmează după o ploaie puternică, recuperarea performanței după sezonul de polen este treptată. Curățarea manuală după ploaie poate crește performanța cu 5% până la 11%.

Un studiu realizat în colaborare de experți de la Laboratorul Național pentru Energie Regenerabilă (NREL) al Departamentului de Energie al SUA, Universitatea Duke, Solar Unsoiled Inc., Universitatea Jaén din Spania și Universitatea Sapienza din Roma a revizuit ipoteza conform căreia doar ploaia poate curăța eficient panourile solare. În cadrul examinării diferitelor tipuri de polen în cinci instalații de energie solară din Carolina de Nord, cercetătorii au descoperit că polenul provenit de la specii de copaci precum chiparosul, ienupărul, pinul și stejarul s-a dovedit deosebit de încăpățânat în a adera la panourile solare.

RENERGY

În timpul sezonului de vârf al polenului, variațiile tipurilor de polen au dus la o scădere a eficienței panourilor solare cu până la 15%. În ciuda “curățeniei” prin ploaie, panourile nespălate au suferit pierderi de producție anuale de aproximativ 10%. Curățarea manuală cu o perie umedă, după ploaie, a arătat o creștere a randamentului de 5% până la 11%.

Instalațiile studiate, cu o capacitate cuprinsă între 4 și 9 MW, sunt orientate spre sud la un unghi de 20° și sunt operaționale de aproximativ șapte ani.

Cercetătorii se așteptau inițial la pierderi minime de murdărire, datorită precipitațiilor medii relativ ridicate din zonă și a perioadelor scurte de secetă. Cu toate acestea, în timpul testelor, ei au constatat că murdărirea și pierderile de producție asociate au depășit așteptările lor.

RENERGY
NREL local solar facilities and nearby pollen sources. Source: NREL

Acest set de date nu este universal aplicabil la nivel național, deoarece tipurile și intensitățile polenului variază de la o regiune la alta. Deșerturile se confruntă în primul rând cu praful, dar zonele agricole din aceste regiuni se confruntă, de asemenea, cu provocări legate de polen în anumite anotimpuri. Instalațiile de pe Coasta de Est, caracterizate de un climat în general mai umed și de o acoperire densă de copaci, se confruntă în mod constant cu provocări legate de polen.

În acest studiu, polenul din copaci a fost tipul predominant care a afectat siturile în timpul primăverii, având un impact semnificativ asupra generării solare. Cercetătorii au observat că polenul de iarbă și de buruieni, care atinge vârful spre sfârșitul verii, nu a fost corelat cu cele mai mari pierderi de murdărie pe panourile solare, spre deosebire de polenul de copac.

RENERGY
Solar modules covered with pollen after heavy rains. Source: NRELSource: NREL

NREL și Solar Unsoiled își vor continua cercetările pentru a obține o înțelegere mai profundă a acestei probleme. Aceștia au observat că particulele de polen provenite de la diferiți copaci au niveluri de aderență diferite, influențate de factori precum dimensiunea și forma boabelor, natura suprafețelor pe care se lipesc, proprietățile de compoziție ale acestora și condițiile de mediu, cum ar fi umiditatea relativă și modelele de vânt.

Carla Dawson de la Soilar Tech, consultanți în domeniul atenuării murdăriei PV, sugerează utilizarea unei perii moi, mai degrabă decât a unei perii dure, atunci când curățați polenul de pe modulele solare. Ea afirmă: “Datorită nivelului ridicat de cimentare asociat în general cu polenul în comparație cu praful, este obișnuit să se curețe cu perii cu peri rigizi.”

RENERGY
Utility-scale solar panel cleaned with stiff brush for six years. Image: SoilarTech

În timp ce peri rigizi pot îndepărta polenul dintr-o singură trecere, aceștia pot crea daune permanente la straturile anti-reflectorizante de pe panourile solare, “creând o pierdere permanentă pe termen lung”, a spus ea.

Dawson a concluzionat că cel mai bine este să se curețe panourile cu niveluri ridicate de depunere de polen cu peri moi, “iar aceștia ar fi trebuit să fie testați în laboratoare care măsoară nivelurile de degradare a acoperirii antireflex și în apă cu niveluri scăzute de TDS”.

RECENTE

Apel pentru depunerea dosarelor la Competiția Moldova Eco Energetică ediția 2024

Centrul Național pentruEnergie Durabilă (CNED) anunță lansarea apelului pentruînscrierea proiectelor în cadrul Competiției Moldova Eco Energetică ediția 2024, eveniment dedicat sectoruluipublic și orientat spre promovarea eficienței energetice șia surselor de energie regenerabilă. Competiția din acest an se concentrează pe sectorulpublic, având drept scop identificarea și recunoaștereaproiectelor care aduc un impact pozitiv în comunități șicontribuie la un consum responsabil al resurselor. Proiectele eligibile sunt cele implementate în perioada 1 ianuarie 2022 - 01 octombrie 2024 și care nu au participatla edițiile anterioare ale competiției. Participanții pot înscrie proiectele la una dintreurmătoarele categorii: Cel mai bun proiect de eficiență energetică în clădiripublice (izolarea termică, schimbarea geamurilor etc.). Cel mai bun proiect de producere a energiei electriceregenerabile (instalații fotovoltaice, turbine eoliene etc.). Cel mai bun proiect de producere a energiei termiceregenerabile (colectoare solare, pompe de căldură, centrale pe biomasă). Cel mai bun proiect de eficiență energetică în iluminatulstradal (inclusiv soluții integrate cu surse regenerabile). Cel mai bun proiect de eficiență energetică și/sau energieregenerabilă implementat de...

Biomasa: Soluția energetică durabilă a Moldovei – proiecte viabile cu performanțe de peste 10 milioane EUR în 15 ani

Un nou studiu lansat pe 23 septembrie arată că Republica Moldova dispune de cantități...

“4+” pentru aeroportul din Bruxelles în cadrul programului Airport Carbon Accreditation

Aeroportul din Bruxelles a obținut acreditarea Nivelului 4+ în programul de Acreditare a Carbonului,...

Turbină eoliană transformată într-o locuință compactă și sustenabilă

Ai visat vreodată să trăiești într-o turbină eoliană? Ei bine, acest vis a devenit...

SIMILARE

Dubai Airports lansează cel mai mare proiect de energie solară pe acoperiș din lume

Dubai Airports și Etihad Clean Energy Development Company lansează cel mai mare proiect de...

Analiza sistemelor fotovoltaice integrate în clădiri: Studiu de caz realizat de Cristina Efremov

Tehnologia fotovoltaică integrată în clădiri (BIPV - Building Integrated Photovoltaics) este recunoscută drept o...

Evoluția pieței globale a panourilor fotovoltaice: stabilitate în China, fluctuații în Europa și SUA

În contextul pieței chineze, majoritatea vânzătorilor de module fotovoltaice chestionați de OPIS au raportat...