Sunday, July 21, 2024
27.2 C
Chișinău
26.9 C
Bălţi
26.2 C
Cahul
25.8 C
Hînceşti
28.3 C
Ştefan Vodă
23.6 C
Edineţ
spot_imgspot_img

Ploaia este insuficientă pentru îndepărtarea polenului din copaci de pe panourile solare

spot_imgspot_img

O analiză efectuată de NREL în Carolina de Nord arată că diferite tipuri de polen de copac pot reduce eficiența panourilor solare cu peste 15%. Spre deosebire de îmbunătățirile imediate care se presupune că urmează după o ploaie puternică, recuperarea performanței după sezonul de polen este treptată. Curățarea manuală după ploaie poate crește performanța cu 5% până la 11%.

Un studiu realizat în colaborare de experți de la Laboratorul Național pentru Energie Regenerabilă (NREL) al Departamentului de Energie al SUA, Universitatea Duke, Solar Unsoiled Inc., Universitatea Jaén din Spania și Universitatea Sapienza din Roma a revizuit ipoteza conform căreia doar ploaia poate curăța eficient panourile solare. În cadrul examinării diferitelor tipuri de polen în cinci instalații de energie solară din Carolina de Nord, cercetătorii au descoperit că polenul provenit de la specii de copaci precum chiparosul, ienupărul, pinul și stejarul s-a dovedit deosebit de încăpățânat în a adera la panourile solare.

RENERGY

În timpul sezonului de vârf al polenului, variațiile tipurilor de polen au dus la o scădere a eficienței panourilor solare cu până la 15%. În ciuda “curățeniei” prin ploaie, panourile nespălate au suferit pierderi de producție anuale de aproximativ 10%. Curățarea manuală cu o perie umedă, după ploaie, a arătat o creștere a randamentului de 5% până la 11%.

Instalațiile studiate, cu o capacitate cuprinsă între 4 și 9 MW, sunt orientate spre sud la un unghi de 20° și sunt operaționale de aproximativ șapte ani.

Cercetătorii se așteptau inițial la pierderi minime de murdărire, datorită precipitațiilor medii relativ ridicate din zonă și a perioadelor scurte de secetă. Cu toate acestea, în timpul testelor, ei au constatat că murdărirea și pierderile de producție asociate au depășit așteptările lor.

RENERGY
NREL local solar facilities and nearby pollen sources. Source: NREL

Acest set de date nu este universal aplicabil la nivel național, deoarece tipurile și intensitățile polenului variază de la o regiune la alta. Deșerturile se confruntă în primul rând cu praful, dar zonele agricole din aceste regiuni se confruntă, de asemenea, cu provocări legate de polen în anumite anotimpuri. Instalațiile de pe Coasta de Est, caracterizate de un climat în general mai umed și de o acoperire densă de copaci, se confruntă în mod constant cu provocări legate de polen.

În acest studiu, polenul din copaci a fost tipul predominant care a afectat siturile în timpul primăverii, având un impact semnificativ asupra generării solare. Cercetătorii au observat că polenul de iarbă și de buruieni, care atinge vârful spre sfârșitul verii, nu a fost corelat cu cele mai mari pierderi de murdărie pe panourile solare, spre deosebire de polenul de copac.

RENERGY
Solar modules covered with pollen after heavy rains. Source: NRELSource: NREL

NREL și Solar Unsoiled își vor continua cercetările pentru a obține o înțelegere mai profundă a acestei probleme. Aceștia au observat că particulele de polen provenite de la diferiți copaci au niveluri de aderență diferite, influențate de factori precum dimensiunea și forma boabelor, natura suprafețelor pe care se lipesc, proprietățile de compoziție ale acestora și condițiile de mediu, cum ar fi umiditatea relativă și modelele de vânt.

Carla Dawson de la Soilar Tech, consultanți în domeniul atenuării murdăriei PV, sugerează utilizarea unei perii moi, mai degrabă decât a unei perii dure, atunci când curățați polenul de pe modulele solare. Ea afirmă: “Datorită nivelului ridicat de cimentare asociat în general cu polenul în comparație cu praful, este obișnuit să se curețe cu perii cu peri rigizi.”

RENERGY
Utility-scale solar panel cleaned with stiff brush for six years. Image: SoilarTech

În timp ce peri rigizi pot îndepărta polenul dintr-o singură trecere, aceștia pot crea daune permanente la straturile anti-reflectorizante de pe panourile solare, “creând o pierdere permanentă pe termen lung”, a spus ea.

Dawson a concluzionat că cel mai bine este să se curețe panourile cu niveluri ridicate de depunere de polen cu peri moi, “iar aceștia ar fi trebuit să fie testați în laboratoare care măsoară nivelurile de degradare a acoperirii antireflex și în apă cu niveluri scăzute de TDS”.

RECENTE

Angajări pentru juniori și experți în energie regenerabilă în proiecte finanțate de BERD

Ca răspuns la o solicitare din partea Guvernului Republicii Moldova, Banca Europeană pentru Reconstrucție...

Ministerul Energiei lansează consultări publice privind etichetarea pneurilor și proiectarea ecologică a produselor energetice

Ministerul Energiei anunță inițierea procesului de elaborare și consultare publică a două proiecte de...

Raportul ANRE 2023: Realizările și reformele din sectorul energetic

Astăzi, 17 iulie 2024, în cadrul Comisiei economie, buget și finanțe a Parlamentului Republicii...

Guvernul va discuta semnarea unui nou acord de împrumut pentru proiectul de eficiență energetică “STEEM”

Astăzi, la ora 10:00, în cadrul ședinței Guvernului, Ministrul Energiei, Victor Parlicov, va prezenta...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE