spot_imgspot_img

Consultări publice cu privire la extinderea capacității inverse a gazoductului Trans-Balcanic

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

În conformitate cu Memorandumul de cooperare privind stabilirea coridorului de gaze de la sud la nord (cunoscut și sub numele de “Coridorul vertical”), semnat la 19 ianuarie 2024, GTSOU, împreună cu partenerii săi din România și Republica Moldova, a lansat consultări privind documentația de proiect ca parte a procedurii pentru creșterea capacității pe direcția Trans-Balcanică.

În conformitate cu cerințele conținute în paragrafele 1 și 2 din secțiunea 1 a capitolului XX din Codul GTS, între 3 iulie și 28 august 2023 (adică pe parcursul a opt săptămâni) GTSOU a efectuat o evaluare a cererii de piață pentru extinderea capacității la punctele de interconectare transfrontaliere. În această perioadă, toți utilizatorii de rețea au avut dreptul de a depune cereri neangajante executate în mod corespunzător către operatorul GTS din Ucraina. Compania a primit cereri de la utilizatorii rețelei pentru capacități ferme în direcția dinspre România spre Ucraina la nivelul maxim al cererii de 18 mcm pe zi, iar în direcția dinspre Republica Moldova spre Ucraina la nivelul maxim al cererii de aproximativ 21 mcm pe zi.

Pe baza unor cereri fără caracter obligatoriu din partea utilizatorilor rețelei, GTSOU, împreună cu operatorii GTS din România și Republica Moldova, a elaborat Raportul privind evaluarea cererii de piață pentru capacitatea suplimentară între sistemul de transport de gaze din România și sistemul de transport de gaze din Ucraina, precum și între sistemul de transport de gaze din Republica Moldova și sistemul de transport de gaze din Ucraina.

La data de 1 februarie 2024, GTSOU a lansat consultări publice cu privire la propunerea de proiect pentru proiectul de creștere a capacității incrementale între sistemul de transport al gazelor naturale din România și sistemul de transport al gazelor naturale din Ucraina, precum și între sistemul de transport al gazelor naturale din Republica Moldova și sistemul de transport al gazelor naturale din Ucraina, în conformitate cu cerințele paragrafului 3 din secțiunea 2 a capitolului XX din Codul STG.

Audierile publice sunt organizate simultan de către operatorii GTS din România și Republica Moldova. Participanții interesați de pe piața de gaze naturale pot transmite observații cu privire la proiectul de propunere de proiect pentru proiectul de creștere a capacității între sistemul de transport al gazelor naturale din România și sistemul de transport al gazelor naturale din Ucraina, precum și pentru proiectul de propunere de proiect pentru proiectul de creștere a capacității între sistemul de transport al gazelor naturale din Republica Moldova și sistemul de transport al gazelor naturale din Ucraina, până la data de 29 februarie 2024, la următoarea adresă de e-mail: commercial@tsoua.com.

RECENTE

Apel pentru depunerea dosarelor la Competiția Moldova Eco Energetică ediția 2024

Centrul Național pentruEnergie Durabilă (CNED) anunță lansarea apelului pentruînscrierea proiectelor în cadrul Competiției Moldova Eco Energetică ediția 2024, eveniment dedicat sectoruluipublic și orientat spre promovarea eficienței energetice șia surselor de energie regenerabilă. Competiția din acest an se concentrează pe sectorulpublic, având drept scop identificarea și recunoaștereaproiectelor care aduc un impact pozitiv în comunități șicontribuie la un consum responsabil al resurselor. Proiectele eligibile sunt cele implementate în perioada 1 ianuarie 2022 - 01 octombrie 2024 și care nu au participatla edițiile anterioare ale competiției. Participanții pot înscrie proiectele la una dintreurmătoarele categorii: Cel mai bun proiect de eficiență energetică în clădiripublice (izolarea termică, schimbarea geamurilor etc.). Cel mai bun proiect de producere a energiei electriceregenerabile (instalații fotovoltaice, turbine eoliene etc.). Cel mai bun proiect de producere a energiei termiceregenerabile (colectoare solare, pompe de căldură, centrale pe biomasă). Cel mai bun proiect de eficiență energetică în iluminatulstradal (inclusiv soluții integrate cu surse regenerabile). Cel mai bun proiect de eficiență energetică și/sau energieregenerabilă implementat de...

Biomasa: Soluția energetică durabilă a Moldovei – proiecte viabile cu performanțe de peste 10 milioane EUR în 15 ani

Un nou studiu lansat pe 23 septembrie arată că Republica Moldova dispune de cantități...

“4+” pentru aeroportul din Bruxelles în cadrul programului Airport Carbon Accreditation

Aeroportul din Bruxelles a obținut acreditarea Nivelului 4+ în programul de Acreditare a Carbonului,...

Turbină eoliană transformată într-o locuință compactă și sustenabilă

Ai visat vreodată să trăiești într-o turbină eoliană? Ei bine, acest vis a devenit...

SIMILARE

ANRE prelungește cu un an obligația de serviciu public pentru Moldovagaz ca furnizor de ultimă opțiune a gazelor naturale

Astăzi, 8 octombrie 2024, Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică...

Deblocarea conductei Trans-Balcanice: Soluție strategică pentru aprovizionarea cu gaze a Moldovei și Ucrainei

Un nou studiu al Secretariatului Comunității Energiei analizează potențialul comercial al Conductei Trans-Balcanice (CTB)...

Energocom solicită ANRE aprobarea prețului reglementat pentru stocurile de gaze naturale

La data de 1 octombrie 2024, Societatea pe Acțiuni Energocom a înaintat către Agenția...