Friday, March 1, 2024
10 C
Chișinău

Consultări publice cu privire la extinderea capacității inverse a gazoductului Trans-Balcanic

spot_imgspot_img

În conformitate cu Memorandumul de cooperare privind stabilirea coridorului de gaze de la sud la nord (cunoscut și sub numele de “Coridorul vertical”), semnat la 19 ianuarie 2024, GTSOU, împreună cu partenerii săi din România și Republica Moldova, a lansat consultări privind documentația de proiect ca parte a procedurii pentru creșterea capacității pe direcția Trans-Balcanică.

În conformitate cu cerințele conținute în paragrafele 1 și 2 din secțiunea 1 a capitolului XX din Codul GTS, între 3 iulie și 28 august 2023 (adică pe parcursul a opt săptămâni) GTSOU a efectuat o evaluare a cererii de piață pentru extinderea capacității la punctele de interconectare transfrontaliere. În această perioadă, toți utilizatorii de rețea au avut dreptul de a depune cereri neangajante executate în mod corespunzător către operatorul GTS din Ucraina. Compania a primit cereri de la utilizatorii rețelei pentru capacități ferme în direcția dinspre România spre Ucraina la nivelul maxim al cererii de 18 mcm pe zi, iar în direcția dinspre Republica Moldova spre Ucraina la nivelul maxim al cererii de aproximativ 21 mcm pe zi.

Pe baza unor cereri fără caracter obligatoriu din partea utilizatorilor rețelei, GTSOU, împreună cu operatorii GTS din România și Republica Moldova, a elaborat Raportul privind evaluarea cererii de piață pentru capacitatea suplimentară între sistemul de transport de gaze din România și sistemul de transport de gaze din Ucraina, precum și între sistemul de transport de gaze din Republica Moldova și sistemul de transport de gaze din Ucraina.

La data de 1 februarie 2024, GTSOU a lansat consultări publice cu privire la propunerea de proiect pentru proiectul de creștere a capacității incrementale între sistemul de transport al gazelor naturale din România și sistemul de transport al gazelor naturale din Ucraina, precum și între sistemul de transport al gazelor naturale din Republica Moldova și sistemul de transport al gazelor naturale din Ucraina, în conformitate cu cerințele paragrafului 3 din secțiunea 2 a capitolului XX din Codul STG.

Audierile publice sunt organizate simultan de către operatorii GTS din România și Republica Moldova. Participanții interesați de pe piața de gaze naturale pot transmite observații cu privire la proiectul de propunere de proiect pentru proiectul de creștere a capacității între sistemul de transport al gazelor naturale din România și sistemul de transport al gazelor naturale din Ucraina, precum și pentru proiectul de propunere de proiect pentru proiectul de creștere a capacității între sistemul de transport al gazelor naturale din Republica Moldova și sistemul de transport al gazelor naturale din Ucraina, până la data de 29 februarie 2024, la următoarea adresă de e-mail: commercial@tsoua.com.

RECENTE

Reforma energetică și perspectivele coridorului sudic: discuții la reuniunea ministerială din Baku

Extinderea către noi piețe a Coridorului Sudic, care furnizează gaz natural în Europa din...

ANRE a aprobat cerințele pentru unitățile generatoare. Premier Energy Distribution a modificat tarifele pentru serviciile auxiliare

Astăzi, 1 martie 2024, în cadrul ședinței publice, Consiliul de Administrație al Agenției Naționale...

UN NOU PROIECT PILOT DE INCLUDERE A MATERIALELOR EDUCAȚIONALE PRIVIND ENERGIA ȘI MEDIUL ÎN ȘCOLILE DIN REPUBLICA MOLDOVA

Un proiect pilot de includere a unor materiale didactice specifice legate de energia și...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE