Thursday, June 13, 2024
16.2 C
Chișinău
spot_imgspot_img

Achizițiile de energie electrică în 2023

spot_imgspot_img

Pe parcursul anului 2023, SA Energocom a asigurat necesarul de energie electrică pentru consumatorii de pe malul drept al râului Nistru achiziționând energia atât de pe piața internă, în calitate de furnizor central de energie electrică, cât și de la Centrala termoelectrică Moldovenească din regiunea transnistreană (MGRES), dar și din import.

Cea mai mare parte de energie electrică, circa 78% din cantitatea totală achiziționată de Energocom pe durata anului trecut, a fost de la MGRES, însumând 3 278 475 MWh. CET-urile din Chișinău și Bălți au produs în total aproximativ 14% din necesarul de energie (605 216 MWh). Cantitatea livrată de centralele de pe malul drept al Nistrului în 2023 a fost în creștere cu peste 15 mii MWh în comparație cu anul precedent.

Alte aproximativ 2%, sau în jur de 81 de mii MWh au produs centralele de energie regenerabilă. Această cantitate se referă numai la producătorii eligibili care vând energia către SA Energocom, pe piață existând și producători care au încheiate contracte cu alți furnizori. Și în cazul energiei pe bază de soare, vânt și biogaz se atestă un trend ascendent, cu un plus de 17 mii MWh față de 2022. Astfel, cantitatea energiei verzi achiziționate de SA Energocom în 2023 de la cei peste 100 de producători cu care are relații contractuale a depășit cantitatea produsă de centrala termică de la Bălți în aceeași perioadă.

Energia electrică importată a constituit circa 6% (aproximativ 250 mii MWh), în scădere față de anul trecut. În anul 2023 Energocom a cumpărat electricitate de la Hidroelectrica, Nuclearelectrica și OPCOM din România, respectiv de la Ucrhidroenergo din Ucraina. În 2023 importul din Ucraina a constituit 10 106 MWh, pe când din România – 240 383 MWh, inclusiv de pe bursa română OPCOM, energia de pe bursă fiind destinată acoperirii deficitului, în special, în orele de vârf.

Prețul mediu ponderat al energiei electrice procurate din stânga Nistrului în 2023 a fost de 67 USD/MWh, fiind revizuit în scădere din 1 aprilie. Pentru anul 2024 SA Energocom va procura cea mai mare parte din necesarul de energie, la fel, de la MGRES, prețul acesteia rămânând de 66 USD/MWh. Totodată, compania are încheiate contracte cu producători din România și Ucraina, de la care ar putea face achiziții în funcție de disponibilități și prețurile oferite.

RECENTE

Guvernul aprobă înființarea Comisiei Naționale pentru Schimbările Climatice: Decizii obligatorii și măsuri integrate în dezvoltarea socio-economică

Guvernul a dat undă verde astăzi proiectului de hotărâre care stabilește organizarea și funcționarea...

Moldelectrica angajează un expert în managementul proiectelor/piața de electricitate

Ministerul Energiei din Moldova, în colaborare cu Moldelectrica, anunță deschiderea unei poziții pentru un...

Anunț de angajare: Ministerul Energiei și Centrul Național pentru Energie Durabilă caută doi experți care vor fi finanțați de BERD

În răspuns la solicitarea Guvernului Republicii Moldova, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare a...

Are loc prima sesiune de lucru pentru construcția liniei electrice aeriene 400 kV Strășeni-Gutinaș

Astăzi, a avut loc prima sesiune de lucru privind construcția liniei electrice aeriene (LEA)...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE