Thursday, December 7, 2023
-1.2 C
Chișinău
spot_img

Acord privind noile norme UE de combatere a manipulării pieței energiei electrice

SURSĂeuractiv
spot_img

Joi (16 noiembrie), legislatorii UE au convenit asupra unor noi norme pentru a aborda cazurile potențiale de manipulare sau de utilizare a informațiilor privilegiate pe piața angro de energie electrică a blocului comunitar, acordând noi competențe autorităților de reglementare pentru a investiga cazurile potențiale și pentru a lua măsuri împotriva infractorilor.

Acordul provizoriu acordă noi drepturi Agenției pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare din domeniul Energiei (ACER) din cadrul UE pentru a investiga cazurile cu o dimensiune transfrontalieră și pentru a acorda prioritate cazurilor.

ACER va primi, de asemenea, dreptul de a investiga cazuri care implică cel puțin două țări ale UE, potrivit unei declarații publicate de Consiliul UE, instituția care reprezintă cele 27 de state membre ale blocului comunitar.

“Aceasta este o veste bună pentru consumatori și companii, mai ales în vremuri de volatilitate a prețurilor la energie”, a declarat Teresa Ribera, ministrul spaniol al tranziției ecologice, care a reprezentat statele membre UE în negocierile cu Parlamentul.

“Regulamentul REMIT va îmbunătăți protecția consumatorilor și a companiilor împotriva manipulării pieței și va consolida cadrul de abordare și prevenire a abuzurilor de piață”, a spus ea într-o declarație.

Competențele decizionale ale ACER vor fi extinse la inspecții la fața locului, cereri de informații și autorizații sau retragerea autorizațiilor platformelor de informații privilegiate (Inside Information Platforms – IIP) și a mecanismelor de raportare înregistrate (Registered Reporting Mechanisms – RRM), potrivit unui comunicat al Consiliului UE, care reprezintă țările membre ale UE.

În timp ce noul regulament conferă noi competențe ACER, autoritățile naționale de reglementare (ANR) își vor păstra capacitatea de a se opune competențelor de investigare ale ACER atunci când acestea au deschis deja în mod oficial sau au efectuat o investigație privind aceleași fapte. ANR-urile vor avea la dispoziție maximum 3 luni pentru a obiecta.

“Pentru prima dată, ACER primește puteri de executare, în domeniul deciziilor de inspecție la fața locului și al cererilor de informații, precum și al retragerii autorizației platformelor de informare și a mecanismelor de raportare înregistrate”, a declarat Maria da Graça Carvalho, negociatorul principal al Parlamentului în acest dosar pentru Partidul Popular European (PPE), de centru-dreapta.

Acordul politic la care s-a ajuns joi va fi acum trimis experților juridici pentru o redactare oficială înainte de a fi transmis Parlamentului European și Consiliului pentru aprobarea finală, un proces care este de obicei o formalitate.

RECENTE

Optimizarea fluxului energetic în Uniunea Europeană: balanța, licitații și costuri în sistemul energetic integrat

Cum se restabilește frecvența într-o rețea electrică națională, conectată la sistemul energetic european?Cum se...

S-a lansat Renergia – prima aplicație din România ce eficientizează consumul de energie și reduce facturile

Energy Advisor, primul start-up afiliat Universității Tehnice din Cluj-Napoca, lansează Renergia, prima aplicație mobilă...

Ministrul Mediului a participat la ședința Grupului de lucru Operativ privind Acțiunea Verde

Ministrul Mediului, Iordanca-Rodica Iordanov a participat la ședința extinsă a Grupului de lucru Operativ...

Secretariatul Comunității Energetice: ultimul atelier de lucru în cadrul proiectului EU4Energy, avansarea viitorului energetic al Moldovei

Ultimul atelier de lucru al activității EU4Energy, "Asistență tehnică pentru transpunerea pachetului de energie...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE