Wednesday, April 17, 2024
20 C
Chișinău
spot_img

Acord privind noile norme UE de combatere a manipulării pieței energiei electrice

SURSĂeuractiv
spot_imgspot_img

Joi (16 noiembrie), legislatorii UE au convenit asupra unor noi norme pentru a aborda cazurile potențiale de manipulare sau de utilizare a informațiilor privilegiate pe piața angro de energie electrică a blocului comunitar, acordând noi competențe autorităților de reglementare pentru a investiga cazurile potențiale și pentru a lua măsuri împotriva infractorilor.

Acordul provizoriu acordă noi drepturi Agenției pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare din domeniul Energiei (ACER) din cadrul UE pentru a investiga cazurile cu o dimensiune transfrontalieră și pentru a acorda prioritate cazurilor.

ACER va primi, de asemenea, dreptul de a investiga cazuri care implică cel puțin două țări ale UE, potrivit unei declarații publicate de Consiliul UE, instituția care reprezintă cele 27 de state membre ale blocului comunitar.

“Aceasta este o veste bună pentru consumatori și companii, mai ales în vremuri de volatilitate a prețurilor la energie”, a declarat Teresa Ribera, ministrul spaniol al tranziției ecologice, care a reprezentat statele membre UE în negocierile cu Parlamentul.

“Regulamentul REMIT va îmbunătăți protecția consumatorilor și a companiilor împotriva manipulării pieței și va consolida cadrul de abordare și prevenire a abuzurilor de piață”, a spus ea într-o declarație.

Competențele decizionale ale ACER vor fi extinse la inspecții la fața locului, cereri de informații și autorizații sau retragerea autorizațiilor platformelor de informații privilegiate (Inside Information Platforms – IIP) și a mecanismelor de raportare înregistrate (Registered Reporting Mechanisms – RRM), potrivit unui comunicat al Consiliului UE, care reprezintă țările membre ale UE.

În timp ce noul regulament conferă noi competențe ACER, autoritățile naționale de reglementare (ANR) își vor păstra capacitatea de a se opune competențelor de investigare ale ACER atunci când acestea au deschis deja în mod oficial sau au efectuat o investigație privind aceleași fapte. ANR-urile vor avea la dispoziție maximum 3 luni pentru a obiecta.

“Pentru prima dată, ACER primește puteri de executare, în domeniul deciziilor de inspecție la fața locului și al cererilor de informații, precum și al retragerii autorizației platformelor de informare și a mecanismelor de raportare înregistrate”, a declarat Maria da Graça Carvalho, negociatorul principal al Parlamentului în acest dosar pentru Partidul Popular European (PPE), de centru-dreapta.

Acordul politic la care s-a ajuns joi va fi acum trimis experților juridici pentru o redactare oficială înainte de a fi transmis Parlamentului European și Consiliului pentru aprobarea finală, un proces care este de obicei o formalitate.

RECENTE

Cel mai mare parc fotovoltaic din Europa a fost pus în funcțiune în Germania

Compania Hansainvest Real Assets și dezvoltatorul Move On Energy au inaugurat un parc fotovoltaic...

Proiectul de lege privind acțiunile climatice a fost adoptat de Parlament în lectura a doua

Noua lege va stabili cadrul normativ în domeniul acțiunilor climatice orientate spre atingerea obiectivului...

Moldova a prezentat trei proiecte de interconexiune energetică cu Ucraina și România la Summitul Inițiativei celor trei mări

Secretarul de Stat al Ministerului Energiei, Cristina Pereteatcu, participă la Vilnius, capitala Lituaniei, la...

Transelectrica a scos la licitație construcția liniei de 400 kV Suceava-Bălți, de interconexiune cu Republica Moldova

Transelectrica a scos la licitație contractul de proiectare și execuție a liniei de 400...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE