Sunday, July 21, 2024
27.2 C
Chișinău
26.9 C
Bălţi
26.2 C
Cahul
25.8 C
Hînceşti
28.3 C
Ştefan Vodă
23.6 C
Edineţ
spot_imgspot_img

Analiza comparativă PVsyst pentru proiecte fotovoltaice bifaciale și monofaciale

spot_imgspot_img

Oamenii de știință din Palestina spun că testele controlate arată că panourile solare bifaciale produc cu 6,81% mai multă energie electrică decât modulele fotovoltaice monofaciale.

O echipă de cercetare palestiniano-iordaniană a comparat performanța modulelor fotovoltaice monofaciale și bifaciale în diferite scenarii. Cercetătorii au afirmat într-o lucrare academică publicată recent că, în medie, panourile solare bifaciale produc cu 6,81% mai multă energie electrică decât modulele fotovoltaice monofaciale.

RENERGY

“Această cercetare subliniază importanța luării în considerare a valorilor albedo și a tipului de sistem în timpul proiectării sistemelor fotovoltaice solare în Palestina, oferind informații valoroase pentru viitoarele proiecte de energie solară din regiune”, se arată în lucrare.

Universitarii au folosit software-ul de simulare PVsyst pentru a efectua o serie de teste asupra sistemelor fotovoltaice din orașul Nablus. Ei au comparat performanța unei instalații monofaciale cu o capacitate de 72,8 kW și performanța unui sistem bifacial cu aceeași putere. Sistemele erau orientate spre sud și aveau un unghi de înclinare de 28 de grade.

Simularea lor a luat în considerare suprafețe realizate din asfalt negru cu un albedo de 12%, iarbă verde artificială cu un albedo de 26%, nisip cu un albedo de 35% și vopsea albă cu un albedo de 90%.

Fiecare dintre aceste suprafețe are un albedo distinct, care influențează cantitatea de energie solară pe care panourile o pot absorbi“, au declarat cercetătorii.

În medie, modulele fotovoltaice bifaciale au produs în timpul simulărilor 143.737,75 kWh de energie electrică pe an, în timp ce panourile monofaciale au produs 134.575,25 kWh – o diferență de 6,81%. Cea mai mică producție anuală de 132.877 kWh a fost obținută cu panouri solare monofaciale pe asfalt negru, în timp ce cea mai mare, de 145.719 kWh, a fost obținută cu panouri fotovoltaice bifaciale pe vopsea albă.

Cercetătorii au declarat că ambele sisteme au suferit pierderi de producție fotovoltaică din cauza temperaturilor mai ridicate. “În cazul modulelor monofaciale, pierderile PV datorate temperaturii variază de la 10,87 % pentru asfaltul negru la 11,21 % pentru vopseaua albă”, au spus cercetătorii. “În modelele bifaciale, pierderea PV datorată temperaturii variază de la 9,28 % pentru asfaltul negru la 9,56 % pentru vopseaua albă”.

Cercetătorii au remarcat că pierderile datorate temperaturii au fost ușor mai mici în modelele bifaciale decât în modulele monofaciale.

Acest lucru s-ar putea datora efectului de răcire îmbunătățit al suprafeței expuse suplimentare în modelul de panou bifacial“, au spus ei.

Aceștia și-au explicat constatările în lucrarea “O simulare comparativă între modulele fotovoltaice monofaciale și bifaciale în condiții din Palestina”, care a fost publicată recent în Solar Compass.

Studiul de caz a demonstrat că utilizarea valorilor albedo alb a dus la o performanță optimă pentru ambele tipuri de sisteme, sistemul bifacial depășind sistemul monofacial în ceea ce privește randamentul energetic“, au spus cercetătorii.

Din echipa de cercetare fac parte oameni de știință de la Universitatea Națională An-Najah din Palestina și de la Universitatea Iordaniană Germană. Aceștia s-au concentrat în mod special pe nivelurile de albedo și pe tipurile de suprafețe.

RECENTE

Angajări pentru juniori și experți în energie regenerabilă în proiecte finanțate de BERD

Ca răspuns la o solicitare din partea Guvernului Republicii Moldova, Banca Europeană pentru Reconstrucție...

Ministerul Energiei lansează consultări publice privind etichetarea pneurilor și proiectarea ecologică a produselor energetice

Ministerul Energiei anunță inițierea procesului de elaborare și consultare publică a două proiecte de...

Raportul ANRE 2023: Realizările și reformele din sectorul energetic

Astăzi, 17 iulie 2024, în cadrul Comisiei economie, buget și finanțe a Parlamentului Republicii...

Guvernul va discuta semnarea unui nou acord de împrumut pentru proiectul de eficiență energetică “STEEM”

Astăzi, la ora 10:00, în cadrul ședinței Guvernului, Ministrul Energiei, Victor Parlicov, va prezenta...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE