spot_imgspot_img
CHIȘINĂU TICKER
CHIȘINĂU 00 : 00 01/01/1970 Loading weather... Loading air quality...

Bugetul pentru eficiența energetică în sectorul rezidențial va fi de cel puțin 723 milioane lei în următorii trei ani

SURSĂCNED
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Fondul de eficiență energetică în sectorul rezidențial (FEERM), va avea un buget de cel puțin 723 de milioane de lei în următorii trei ani, bani ce urmează a fi colectați de la întreprinderile din sectorul energetic, conform unei hotărâri de Guvern, aprobate astăzi, privind Programul de obligații de eficiență energetică. Acesta va intra în vigoare începând cu anul 2024 și pune în aplicare prevederile Legii nr.139/2018 privind eficiența energetică și directiva europeană în acest sens.

Suplimentar la sumele colectate de la agenții economici, bugetul anual al FEERM va fi dublat din contribuțiile partenerilor de dezvoltare și ale organizațiilor financiare internaționale. Fondul de eficiență energetică în sectorul rezidențial va fi gestionat de către Centrul Național pentru Energie Durabilă (CNED), succesorul Agenției pentru Eficiență Energetică (AEE).

FEERM va oferi finanțare nerambursabilă în valoare de pînă la 70% din totalul cheltuielilor necesare pentru realizarea măsurilor de eficiență energetică și valorificare a surselor de energie regenerabilă în sectorul rezidențial, restul urmând a fi asigurat prin contribuția locatarilor. Obiectivul Fondului este de a renova anual o suprafață încălzită de cel puțin 155 mii m2 în blocurile locative și 56 mii m2 în casele individuale și, astfel, reducerea consumului de resurse energetice cu cel puțin 30% din valoarea consumului în condiții normate în clădirile sectorului rezidențial beneficiare ale programelor de finanțare.

„Peste 70% din blocurile locative din Republica Moldova au un nivel scăzut de eficiență energetică, iar populația plătește în facturi pierderile de energie. Astfel, în loc de compensații pentru energie, o măsură anticriză necesară, ne propunem să reducem consumul prin eficientizarea energetică a locuințelor. Calculele arată că renovarea la nivel mediu a clădirilor – izolarea termică a pereților exteriori, acoperiș, subsol, înlocuirea ferestrelor și ușilor ineficiente energetic cu cele performante, reglarea consumului de energie termică și îmbunătățirea sistemului de iluminat – poate genera economii de aproximativ 45% a energiei consumate”, a declarat ministrul Energiei, Victor Parlicov.

75% din resursele FEERM vor fi destinate modernizării blocurilor locative, urmând a fi identificate criteriile de selectare a acestora în baza nivelului de pierderi a energiei, vulnerabilității energetice a consumatorilor, disponibilitatea contribuției proprii, etc. Pentru anul 2024 deja au fost selectate prin concurs 25 de asociații de locatari, în blocurile gestionate de acestea urmând a fi efectuate audituri energetice și realizate măsurile necesare de eficiență energetică.

Investițiile FEERM ar urma să genereze anual economii de cel puțin 2400 tone echivalent petrol sau 11% din angajamentul Republicii Moldova de a reduce anual consumul final de energie cu 0,8% raportat la media anuală a consumului final de energie în ultimii trei ani (2019 – 2021). În perioada 2024-2026, ar urma să fie realizate economii cumulative de energie de cel puțin 14 400 tone echivalent petrol, ceea ce va permite reducerea cheltuielilor populației pentru resursele energetice consumate în această perioadă cu cel puțin 120 milioane lei.

În afară de obținerea economiilor directe de energie, realizarea programului va permite și obținerea unor beneficii indirecte, prin reducerea costurilor la importurile de resurse energetice, sporirea nivelului de confort în clădirile reabilitate, îmbunătățirea aspectului estetic al clădirilor și creșterea valorii imobilelor, creșterea venitului disponibil al populației – aceste resurse fiind îndreptate spre alte cheltuieli, bunuri și servicii – creșterea activității economice în sectorul construcțiilor, transport și servicii, crearea noilor locuri de muncă necesare pentru realizarea măsurilor de eficiență energetică, reducerea emisiilor de CO2, îmbunătățirea condițiilor de trai și a sănătății populației.

La programul de obligații de eficiență energetică pentru anul 2024 vor contribui 55 de întreprinderi din sectorul energetic, inclusiv 2 operatori ai sistemelor de distribuție a energiei electrice, 19 operatori al sistemelor de distribuție a gazelor naturale, 26 importatori de produse petroliere (benzină, motorină și gaz lichefiat) și 8 furnizori de energie termică pentru încălzire și/sau prepararea apei calde menajere, și/sau răcire. Valoarea obligațiilor de eficiență energetică nu va influența semnificativ tarifele finale și va fi de cca un ban per kWh de energie electrică, 5 bani pe m3 gaze naturale, 10 și 11 bani per litru de benzină și, respectiv, motorină și 15 lei pentru o Gcal de energie termică.

RECENTE

Guvernul va adopta Regulamentul pentru proiecte comune de energie regenerabilă cu UE şi ţări terţe

Guvernul va aproba marți, 29 aprilie 2025, Proiectul de Hotărâre care instituie un regulament...

Simtel a publicat Raportul Anual 2024: venituri +20 % și profit net +36 %

Simtel Team, companie românească specializată în soluții de energie regenerabilă și servicii de inginerie,...

Moldova depășește pragul de 646 MW de capacitate instalată în energie regenerabilă 

Cele mai recente date publicate de Centrul Național pentru Energie Durabilă (CNED) indică o...

SIMILARE

CNED prezintă broșura „Eficiența energetică în întreprinderi” – ghid practic pentru companii

Centrul Național pentru Energie Durabilă (CNED) a elaborat broșura „Eficiența energetică în întreprinderi”. Broșura...

Un startup din Moldova colectează aer și îl transformă în căldură

Un startup din Moldova demonstrează că inovația și sustenabilitatea pot merge perfect împreună. EcoFabrica...

CNED: A crescut numărul prosumatorilor, dar puterea medie instalată a scăzut la jumătate în 2024

Conform datelor Centrului Național pentru Energie Durabilă, oferite de către furnizorii de energie electrică,...

Sprijin pentru eficiența energetică în gospodăriile rurale din raionul Călărași prin programul FEERM

Proprietarii primelor case individuale din gospodăriile rurale din raionul Călărași au primit raportul de...

Gala Moldova Eco Energetică 2024: Un tribut adus excelenței în energie durabilă și inovație

Ediția din acest an a Galei Moldova Eco Energetică, programată pentru 6 decembrie la...

Grant de aproape 5 milioane de Dolari pentru eficiență energetică în 46 de școli din țară

Republica Moldova va beneficia de asistență tehnică nerambursabilă, în valoare de 4,5 milioane de...

Tehnologii și inovații pentru sectorul energetic la Moldova Eco Energetică pe 6 decembrie

Moldova Eco Energetică, evenimentul care recunoaște și sprijină inovațiile din domeniul energiei durabile, revine...

Seminar gratuit online pentru specialiștii în sisteme de încălzire

Centrul Național pentru Energie Durabilă (CNED) invită specialiștii din domeniul renovării sistemelor de încălzire,...

Numărul prosumatorilor din Moldova a crescut la 827, cu o capacitate instalată de 21 MW, prin mecanismul de Facturare Netă

Conform datelor prezentate de Centrul Național pentru Energie Durabilă (CNED) și furnizorii de energie...