Monday, December 4, 2023
-3.9 C
Chișinău
spot_img

Cât au înlocuit prosumatorii români din consumul de energie electrică luată din rețele

spot_img

O contribuție semnificativă la scăderea consumului raportat de energie electrică o au și prosumatorii, potrivit Transelectrica, opratorul de transport și sistem publicând și o estimare a consumului de energie din rețele care a fost de fapt substituit de consumul de energie electrică din producția proprie.

Consumul de energie electrică scade continuu în România în ultima perioadă, ceea ce a stârnit unele îngrijorări ba chiar specialiștii de la Transelectrica se pronunță pentru o strategie națională pentru creșterea consumului. Scăderea mare de consum nu este de fapt chiar atât de mare, pentru că de fapt o parte, adevărat încă destul de redusă, din ce nu se mai consumă din rețele nu este o scădere cu adevărat, ci o înlocuire cu energie din producția proprie de energie electrică, a celor care au devenit prosumatori.

Datele Transelectrica aferete primelor nouă luni din acest an arată o scădere a consumului intern net de energie electrică cu 7% față de primele nouă luni ale anului trecut. Numai că acest 7% este de fapt mai puțin dacă se ia în calcul aportul energiei produse și consumate de prosumatori.

“…Pe de altă parte, un factor decisiv al scăderii consumului măsurat îl reprezintă creșterea continuă a puterii instalate a prosumatorilor, care a ajuns la 31.08.2023 la circa 1.060 MW. Considerând pentru producția acestor prosumatori un procent din puterea instalată similar cu cel înregistrat în parcurile fotovoltaice a căror energie este măsurată, se estimează că în trimestrul al III-lea din anul 2023 consumul alimentat de producția respectivă a reprezentat cel puțin 2% din consumul SEN”.

Să ne uităm acum pe ce spune Transelectrica referitor la scăderea consumului de energie electrică în trimestrul trei: “Trimestrul al III-lea al anului 2023 a fost caracterizat de continuarea scăderii a consumului măsurat, cu valori cuprinse între 5,14% în luna iulie și respectiv 2,77% în luna august”. Transelectrica nu a calculat o medie, dar se poate lesne compara scăderea consumului măsurat cu acest consum suplimentar din producția proprie.

Un mic calcul. Pentru primele nouă luni (Transelectrica nu publică această cifră pentru trimestrul trei), consumul intern net a fost de 38,1 TWh de energie electrică. Cum la șase luni valoarea a fost de 25,4 TWh, rezultă că în trimestrul trei al anului în curs consumul național a fost de 12,7 TWh.

Așadar, aplicând procentul estimat de Transelectrica, rezultă că, în al treilea trimestru al anului, consumul alimentat din producția prosumatorilor a fost de cel puțin 254.000 MWh de energie electrică, consum care nu a mai venit din rețea, dar a existat.

RECENTE

AEE: Programe de eficiență energetică în sectorul rezidențial și cel public între Moldova și Italia

Directorul Agenției pentru Eficiență Energetică Ion Muntean, împreună cu alți colegi din cadrul AEE...

Ce înseamnă și pentru ce ne este necesar un sistem de management energetic în clădirile publice?

Este un sistem pentru monitorizarea și optimizarea consumului de energie, care ne va ajuta...

Comisia pentru Situații Excepționale a aprobat alocarea mijloace financiare pentru compensarea prețurilor la energie

Ministerul Muncii și Protecției Sociale va transfera în avans 200 de milioane de lei...

Din 2024 România va deveni producător și exportator de autobuze în Europa

BMC Truck&Bus, cu sediul în Ciorogârla, lângă București, va deschide, în prima jumătate a...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE