Monday, December 4, 2023
-3.9 C
Chișinău
spot_img

Comisarul european Wopke Hoekstra: disputa globală afectează discuțiile privind schimbările climatice de la COP28

SURSĂeuractiv
spot_img

Necesitatea unui acord pentru combaterea încălzirii globale este “mai mare ca oricând”, dar nu a fost niciodată mai dificilă, deoarece contextul geopolitic complică cooperarea internațională, a declarat pe 30 octombrie șeful Uniunii Europene pentru climă, înainte de summitul COP28 de luna viitoare.

Comisarul pentru acțiune climatică, Wopke Hoekstra, a declarat, de asemenea, că UE nu va accepta un rezultat la COP28 care să ajungă la acorduri doar în privința unor subiecte mai puțin controversate – cum ar fi utilizarea sporită a energiei regenerabile – dacă nu va reuși să rezolve probleme mai dificile, cum ar fi eliminarea treptată a combustibililor fosili.

“Acesta nu este un meniu à la carte. De fapt, este vorba de tot ceea ce se află în meniu care trebuie să fie îndeplinit”, a declarat el pentru Reuters în marja unei reuniuni preliminare COP28 la Abu Dhabi, înainte de summitul ONU care va începe la sfârșitul lunii noiembrie.

Provocarea de a convinge țările să ajungă la un acord este cu atât mai mare cu cât Israelul și-a intensificat bombardamentele asupra Gaza, războiul Rusiei în Ucraina continuă, iar tensiunile dintre SUA și China sunt mari.

În același timp, în condițiile în care “vremurile foarte dificile din punct de vedere geopolitic” fac ca un acord asupra climei să fie mai dificil ca niciodată, nevoia este “mai mare ca niciodată”, a declarat Hoekstra.

Oamenii de știință au dat vina pe încălzirea globală, cauzată de arderea combustibililor fosili, pentru vremea extremă din acest an, care este pe cale să fie cel mai cald înregistrat vreodată.

Până în prezent, Israelul a respins apelurile internaționale pentru o pauză temporară în bombardamentele asupra Gaza, iar politicienii au avertizat asupra riscului unui conflict mai amplu.

Tensiunile au crescut, de asemenea, între Europa și China, în timp ce Bruxelles-ul investighează dacă să impună tarife la importurile de vehicule electrice chinezești, despre care spune că sunt subvenționate de stat.

Ambasadorul Chinei la UE a criticat acțiunile UE ca fiind “nejustificate și regretabile”, avertizând săptămâna trecută împotriva confruntărilor politice care pun în pericol cooperarea în domeniul climei.

“Guvernanța globală în domeniul climei nu are loc într-un vid. Nu ar trebui să se caute confruntarea politică, pe de o parte, și să se aștepte o cooperare necondiționată, pe de altă parte”, a declarat Fu Cong.

RECENTE

AEE: Programe de eficiență energetică în sectorul rezidențial și cel public între Moldova și Italia

Directorul Agenției pentru Eficiență Energetică Ion Muntean, împreună cu alți colegi din cadrul AEE...

Ce înseamnă și pentru ce ne este necesar un sistem de management energetic în clădirile publice?

Este un sistem pentru monitorizarea și optimizarea consumului de energie, care ne va ajuta...

Comisia pentru Situații Excepționale a aprobat alocarea mijloace financiare pentru compensarea prețurilor la energie

Ministerul Muncii și Protecției Sociale va transfera în avans 200 de milioane de lei...

Din 2024 România va deveni producător și exportator de autobuze în Europa

BMC Truck&Bus, cu sediul în Ciorogârla, lângă București, va deschide, în prima jumătate a...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE