Sunday, July 21, 2024
27.2 C
Chișinău
26.9 C
Bălţi
26.2 C
Cahul
25.8 C
Hînceşti
28.3 C
Ştefan Vodă
23.6 C
Edineţ
spot_imgspot_img

Danemarca și PNUD susțin tranziția verde în regiunea Parteneriatului Estic, inclusiv în Republica Moldova

SURSĂundp
spot_imgspot_img

Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și Guvernul Danemarcei lansează o inițiativă care promovează economia verde, incluzivă și rezilientă, precum și guvernarea democratică în țările din Parteneriatul Estic.

Cu un buget total de 10,8 de milioane dolari SUA, oferiți de Danemarca, proiectul „Un viitor sustenabil, promovând drepturile și stabilitatea: stimularea unei tranziții incluzive și ecologice, cu o guvernare deschisă și responsabilă în regiunea Parteneriatului Estic” își propune să ofere oportunități pentru schimbul de cunoștințe, să promoveze guvernanța de mediu și economia adaptată la schimbările climatice în țările din Parteneriatul Estic, cu accent pe Georgia și Republica Moldova.

În Georgia și Moldova, proiectul va contribui la consolidarea capacităților instituționale necesare pentru reducerea efectivă a emisiilor de gaze cu efect de seră, îmbunătățirea eficienței energetice și promovarea adoptării surselor de energie regenerabilă.

Din bugetul total, de aproximativ 4,29 milioane dolari SUA, vor fi alocate Georgiei, 4,27 milioane dolari SUA revin Moldovei, iar 2,2 milioane de dolari – pentru eforturile de cooperare regională consolidată între cele două țări.
Proiectul, cu o durată de patru ani, va fi coordonat de Oficiul Regional al PNUD din Istanbul, în strânsă colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei și cu Oficiile PNUD din Georgia și Republica Moldova.

„Această inițiativă subliniază angajamentul comun al Danemarcei și al PNUD față de tranziția energetică verde și favorabilă incluziunii, precum și față de avansarea proceselor de implicare și participare la nivel local. Așteptăm cu nerăbdare să realizăm schimbări sustenabile și pozitive în țările din Parteneriatul Estic, deschizând calea către un viitor mai ecologic, mai incluziv și mai rezilient”, a declarat Steliana Nedera, managera Oficiului Regional al PNUD din Istanbul.

În Republica Moldova, proiectul se va concentra pe îmbunătățirea guvernanței și a capacităților instituționale pentru a accelera tranziția verde și incluzivă în sectoarele energiei și transporturilor. Va fi acordat suport pentru îmbunătățirea politicilor și a accesului la finanțare, reducerea riscurilor asociate cu investițiile în sursele regenerabile de energie și eficiență energetică, precum și facilitarea colaborării dintre Guvern și sectorul privat. Proiectul va implica în activitățile sale membrii comunității, sectorului rezidențial și IMM-urilor și va valorifica cooperarea regională și schimbul de cunoștințe.

RECENTE

Angajări pentru juniori și experți în energie regenerabilă în proiecte finanțate de BERD

Ca răspuns la o solicitare din partea Guvernului Republicii Moldova, Banca Europeană pentru Reconstrucție...

Ministerul Energiei lansează consultări publice privind etichetarea pneurilor și proiectarea ecologică a produselor energetice

Ministerul Energiei anunță inițierea procesului de elaborare și consultare publică a două proiecte de...

Raportul ANRE 2023: Realizările și reformele din sectorul energetic

Astăzi, 17 iulie 2024, în cadrul Comisiei economie, buget și finanțe a Parlamentului Republicii...

Guvernul va discuta semnarea unui nou acord de împrumut pentru proiectul de eficiență energetică “STEEM”

Astăzi, la ora 10:00, în cadrul ședinței Guvernului, Ministrul Energiei, Victor Parlicov, va prezenta...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE