Thursday, December 7, 2023
-1.2 C
Chișinău
spot_img

Excesul de stocuri de panouri fotovoltaice din Europa, prăbușește prețul acestora

spot_img

Prețurile panourilor fotovoltaice înregistrează o scădere fără precedent în ultimele 5 luni. Această tendință este alimentată de un “exces de module fotovoltaice” stocate în depozitele din Europa. Cu toate acestea, întrebarea care se pune acum este cât de mult mai pot scădea prețurile modulelor fotovoltaice înainte de a atinge un minim istoric. Surprinzător, se pare că mai există spațiu pentru reduceri suplimentare, deoarece prețurile au scăzut din nou în această lună, cu o medie de aproximativ 10% pentru toate categoriile de module.

pvXchange.com

Această prăbușire a prețurilor nu are precedent în istoria energiei solare, iar în ultima lună sau două, prețurile au coborât sub nivelurile minime înregistrate în 2020 și chiar sub costurile de producție ale majorității producătorilor. Generarea profiturilor pare să fie o amintire departe pentru industria solară, care acum se confruntă cu provocări majore, cum ar fi minimizarea pierderilor sau, în unele cazuri, supraviețuirea.

Această evoluție poate fi înțeleasă în contextul creșterii spectaculoase a prețurilor modulelor solare cu peste 50% între octombrie 2020 și octombrie 2022. Această creștere nu a fost cauzată de inovații tehnologice, ci mai degrabă de necesitatea de aprovizionare generată de pandemie și de o cerere în creștere. În acest timp, mulți jucători de pe piața fotovoltaică au profitat considerabil, dar pe seama consumatorilor finali, care au suportat prețuri mai mari pentru sistemele solare.

Un factor important în această scădere accelerată a prețurilor este reprezentat de depozitarea excesivă a modulelor în Europa. Depozitele sunt saturate, iar această marfă stocată ocupă spațiu și costă bani. Cererea a scăzut din cauza multiplelor factori, precum înlocuirea surselor tradiționale de energie cu surse mai noi, revenirea la normalitate după perioada pandemică și creșterea inflației. Toate acestea au dus la o scădere semnificativă a cererii, ceea ce a generat o acumulare masivă de module nesolicitate.

Această situație pare să continue să se deterioreze, deoarece presiunea crește, iar concurența înrăutățește situația. Scăderea prețurilor ar trebui să stimuleze cererea, dar în multe cazuri, noile prețuri nu au ajuns încă la consumatorii finali sau investitori. Există încă stocuri semnificative de module cumpărate la prețuri mai mari, ceea ce complică ieșirea din această criză.

Cu toate acestea, scăderea prețurilor va continua până când excesul actual de module va fi eliminat. Producția globală depășește cererea cu mult, iar industria fotovoltaică se confruntă cu provocări semnificative. Este posibil ca în curând unii jucători de pe piață să fie nevoiți să ofere module sub costurile de achiziție sau producție, iar acesta este momentul în care cererea ar putea începe să crească din nou.

În prezent, există o cantitate semnificativă de module nevândute în depozitele europene, iar construcția masivă în China adaugă la această problemă. Aceste module pot fi potențial exportate în afara Europei, dar pe piețe unde consumatorii sunt mulțumiți cu prețuri mai mici pentru modulele solare.

Prezentare generală a punctelor de preț diferențiate în funcție de tehnologie în septembrie 2023, inclusiv modificările față de luna precedentă (la data de 18 septembrie 2023)

RECENTE

Optimizarea fluxului energetic în Uniunea Europeană: balanța, licitații și costuri în sistemul energetic integrat

Cum se restabilește frecvența într-o rețea electrică națională, conectată la sistemul energetic european?Cum se...

S-a lansat Renergia – prima aplicație din România ce eficientizează consumul de energie și reduce facturile

Energy Advisor, primul start-up afiliat Universității Tehnice din Cluj-Napoca, lansează Renergia, prima aplicație mobilă...

Ministrul Mediului a participat la ședința Grupului de lucru Operativ privind Acțiunea Verde

Ministrul Mediului, Iordanca-Rodica Iordanov a participat la ședința extinsă a Grupului de lucru Operativ...

Secretariatul Comunității Energetice: ultimul atelier de lucru în cadrul proiectului EU4Energy, avansarea viitorului energetic al Moldovei

Ultimul atelier de lucru al activității EU4Energy, "Asistență tehnică pentru transpunerea pachetului de energie...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE