Saturday, December 2, 2023
6.1 C
Chișinău
spot_img

Expertiză estoniană pentru ingineri, operatori și personal de întreținere a centralelor termice pe biomasă

spot_img

Cooperarea pentru dezvoltare dintre Estonia și Moldova a atins un nou obiectiv: modernizarea sistemului de educație pentru a se adapta nevoilor pieței muncii din Moldova. Pentru a realiza acest obiectiv, Centrul Internațional Estonian pentru Cooperare în Dezvoltare (ESTDEV) susține proiectul Enerhack, cu scopul de a crește conștientizarea experților, inginerilor și oficialilor din Moldova în ceea ce privește sectorul energetic și de a îndrepta sistemele energetice ale țării către sustenabilitate.

Situația energetică din Moldova se prezintă cu provocări semnificative. Infrastructura energetică a țării, inclusiv centralele termice, centralele electrice și rețelele de încălzire de cartier, este învechită și mult din aceasta datează din perioada sovietică. Cu resurse energetice limitate, Moldova depinde în mare parte de combustibilii fosili și de importurile de energie. În 2018, doar 20% din nevoile energetice ale țării erau acoperite din surse interne. Gazul natural, care a acoperit cea mai mare parte a cerințelor energetice ale Moldovei, a fost importat prin Ucraina din Rusia până la sfârșitul anului 2014.

Cu toate acestea, Moldova se angajează să-și schimbe cursul energetic. Guvernul moldovean dorește să diversifice sursele de energie și să acorde o atenție mai mare energiei regenerabile. Această tranziție necesită investiții semnificative pe termen mediu și lung și depinde în mare măsură de abilitatea țării de a atrage investiții străine. Estonia, cu experiența sa de succes în integrarea surselor de energie regenerabilă, dorește să împărtășească cunoștințele și abilitățile sale cu Moldova pentru a contribui la această tranziție esențială.

De-a lungul perioadei trecute, Estonia a realizat progrese semnificative în ceea ce privește energia regenerabilă și a reușit să modernizeze infrastructura sa energetică pentru a deveni mai prietenoasă cu mediul și sustenabilă. Astfel, experiența Estoniei în acest domeniu este neprețuită pentru Moldova în încercarea sa de a moderniza și eficientiza sistemele sale energetice.

Proiectul Enerhack are la bază ideea de a oferi Moldovei expertiză și cunoștințe în domeniul energetic. Acest proiect intenționează să organizeze cursuri și instruiri în Moldova pentru autoritățile locale, oficiali, ingineri și studenți din domeniul energetic, pentru a-i pregăti să facă față provocărilor actuale din acest sector vital. Obiectivul este de a crește nivelul de conștientizare și abilitățile acestor profesioniști în ceea ce privește soluțiile energetice durabile și eficiente.

Proiectul Enerhack are trei mari etape:

  1. Pregătirea programului de instruire și a materialelor: Enerhack a elaborat un program cuprinzător, care include toate instruirile necesare pentru a spori conștientizarea în domeniul energetic din Moldova. De asemenea, au fost pregătite materiale de instruire de înaltă calitate, care reflectă practicile și experiențele Estoniei.
  2. Identificarea grupului țintă: Împreună cu un partener moldovean, Agenția de Eficiență Energetică din Moldova, au fost identificate grupurile țintă care ar putea beneficia cel mai mult de aceste instruiri. Acestea includ oficiali guvernamentali, ingineri, studenți și alți profesioniști din domeniul energetic care au un impact direct asupra modernizării sistemelor energetice ale Moldovei.
  3. Organizarea instruirilor: Numeroase instruiri și seminarii au fost planificate, acoperind diverse subiecte, precum utilizarea biomasei ca sursă de energie, centralele termice pe biomasa și experiența practică în utilizarea acesteia. De asemenea, s-au discutat auditurile energetice în cazul caselor prefabricate și s-au prezentat experiențele practice privind renovarea acestora.

Bugetul proiectului “Organizarea de instruiri și seminarii în domeniul energetic în Moldova” se ridică la 52.750 de euro și se desfășoară până la 1 august 2024.

Estonia a oferit asistență Moldovei prin proiecte de cooperare în dezvoltare încă din anul 2000, iar Moldova a devenit o țară prioritară pentru cooperarea bilaterală estoniană în dezvoltare începând cu anul 2006. În perioada 2000-2023, Moldova a beneficiat de sprijinul cooperării pentru dezvoltare estoniene cu investiții de 10,4 milioane de euro. În această perioadă, au fost implementate 271 de proiecte în Moldova.

Proiectul Enerhack reprezintă un pas important către un viitor energetic sustenabil pentru Moldova și un exemplu al angajamentului Estoniei în sprijinirea dezvoltării internaționale și a educației în domeniul energetic. Este un parteneriat care promite să ducă la îmbunătățirea calității soluțiilor energetice în Moldova și să contribuie la transformarea sa într-o țară mai ecologică și sustenabilă.

RECENTE

Igor Condrea – Manager energetic în cadrul Secției cooperarea operatorilor de sistem Enerocom

Angajat al Energocom de un an de zile, în Direcția trading, unde a fost...

Voucherele “Rabla Electrocasnice” neutilizate, valabile și la sesiunea următoare

Ce se întâmplă cu voucherul „Rabla pentru electrocasnice”, dacă nu ați reușit să-l utilizați...

Energocom și DEPA semnează acord pentru extinderea furnizării de gaze, incluzând LNG

Directorul general interimar al SA Energocom, Victor Bînzari, și CEO DEPA Commercial, Konstantinos Xifaras,...

LG a lansat pompa de căldură rezidențială aer-apă cu propan

Pompa utilizează un agent frigorific de propan cu potențial redus de încălzire și are...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE