Friday, March 1, 2024
10 C
Chișinău

Gunoiștea din satul Căplani, transformată într-o zonă de agrement cu piscine cu apă caldă

spot_imgspot_img

Au transformat o gunoiște din sat într-o zonă de agrement de toată frumusețea! Locuitorii satului Căplani din raionul Ștefan Vodă și-au unit eforturile pentru a deschide „Porțile Raiului” – un centru turistic care acum e cartea de vizită a satului. Au explorat potențialul unor izvoare istorice descoperite în anii 1450, care au fost lăsate de izbeliște ani la rând. Curățarea zonei a permis amenajarea unui parc de odihnă cu bănci, teren de joacă și două bazine cu apă caldă. Astfel, zona a devenit rapid un loc de întâlnire pentru săteni și un punct de atracție pentru vizitatori străini.

Primăria satului Căplani, raionul Ștefan Vodă a fost desemnată câștigătoare a competiției ,,Moldova Eco Energetică 2023” la categoria ,,Cel mai bun proiect în domeniul energiei termice regenerabile în clădirile publice – colectoare solare geotermale, aerotermale și biocombustibili”.

Claudia Voloh, angajată Primăria Căplani: „Totul a început de la o gunoiște, iar cu 5 ani în urmă, aici era un dezastru.  Am curățat zona împreună cu elevii de la școala din sat, dar au venit în ajutor și alți săteni. E foarte frumos aici, iar în special vara, lumea vine și se odihnește. Vin și cei din satele învecinate: Olănești, Caragasani, Vulcănești, Palanca, Tudora, Crocmaz și altele. Mai ales bunici cu copilași vin la bazinele acestea. La noi e fără plată, iar aceasta cred că tot influențează alegerea.”

Demonstrând o utilizare inteligentă a energiei regenerabile,  încălzirea bazinelor cu ajutorul a 300 de tuburi solare, care generează energie termică,  le-a permis sătenilor nu doar să valorifice mai mult frumusețea naturală din zonă, dar a și pus localitatea pe harta destinațiilor turistice din țara noastră. Proiectul a luat viață în anul 2022, iar eficiența și economiile semnificative pot fi resimțite deja în bugetul localității.

Valeriu Tabunșcic, primarul satului Căplani: „În acest centru turistic noi am creat 100 de locuri de odihnă. Am hotărât să facem și două piscine unde să se poate distra și copiii. Apa vine de la izvoare și este rece și atunci s-a pus întrebarea cum să facem ca să fie caldă?! Am implementat prin AIPA un proiect de 270 de mii de lei, care ne-a permis să instalăm tuburi solare. Apa de la izvoare merge prin tuburi solare, se duce în prima piscină, apoi în a doua și ea e caldă, chiar fierbinte. Astfel,  am rezolvat problema! Cheltuielile au fost efectuate la prima etapă, când au fost procurate tuburile solare pentru cele două piscine. Acum, întreținerea lor nu ne costă nimic.”

Tehnologiile moderne, dar și economiile generate au inspirat autoritățile locale din Căplani pentru a continua îmbunătățirile din acest centru de agrement, dar și pentru localitate.

Valeriu Tabunșcic, primarul satului Căplani:„Sătenii vor ca să fie aici tot timpul lumină. Tineretul vine și noaptea. Iar noi ne gândim să punem panouri solare pentru iluminarea de noapte. Astfel, energia care se cheltuie, inclusiv la „Casa meșterului popular” și la „Casa muzeu” atunci când facem bucate, să fie de la panourile fotovoltaice. Da, e o poveste, dar e o realitate plăcută.”

Gala „Moldova Eco Energetică” a fost organizată de Agenția pentru Eficiență Energetică (restructurată în Centrul Național pentru Energie Durabilă), în parteneriat cu Organizația Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Industrială (UNIDO) și cu sprijinul: Ministerului Energiei al Republicii Moldova, Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova (UE), Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD Moldova), Global Environment Facility (GEF), Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC), Skat Consulting, ÎCS „Premier Energy”, SRL, Ambalaj Market și Solar Energy.

RECENTE

Reforma energetică și perspectivele coridorului sudic: discuții la reuniunea ministerială din Baku

Extinderea către noi piețe a Coridorului Sudic, care furnizează gaz natural în Europa din...

ANRE a aprobat cerințele pentru unitățile generatoare. Premier Energy Distribution a modificat tarifele pentru serviciile auxiliare

Astăzi, 1 martie 2024, în cadrul ședinței publice, Consiliul de Administrație al Agenției Naționale...

UN NOU PROIECT PILOT DE INCLUDERE A MATERIALELOR EDUCAȚIONALE PRIVIND ENERGIA ȘI MEDIUL ÎN ȘCOLILE DIN REPUBLICA MOLDOVA

Un proiect pilot de includere a unor materiale didactice specifice legate de energia și...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE