Sunday, July 21, 2024
27.2 C
Chișinău
26.9 C
Bălţi
26.2 C
Cahul
25.8 C
Hînceşti
28.3 C
Ştefan Vodă
23.6 C
Edineţ
spot_imgspot_img

Guvernul aprobă proiectul de lege pentru acțiuni climatice în conformitate cu Acordul de la Paris

spot_imgspot_img

În ședința de azi, membrii Guvernului au aprobat proiectul de lege privind acțiunile climatice. Documentul stabilește acțiuni obligatorii la nivel național pentru a permite îndeplinirea colectivă a obiectivului privind neutralitatea climatică pentru anul 2050, ținând seama de reducerea internă netă a emisiilor de gaze cu efect de seră.

Necesitatea elaborării proiectului de lege a fost condiționată de Acordul Climatic de la Paris, care stabilește obiective mai ambițioase la nivel mondial în ceea ce privește combaterea schimbărilor climatice: menținerea creșterii temperaturii medii globale sub 2°C, peste nivelul preindustrial și asigurarea efortului privind limitarea creșterii temperaturii până la 1.5°C, peste nivelul preindustrial.

Proiectul Legii introduce sistemul de monitorizare, raportare și verificare (MRV) pentru emisiile de GES în domeniul aviației, în temeiul Schemei de compensare și de reducere a emisiilor de carbon pentru aviația internațională (CORSIA), și stabilește bazele generale pentru MRV-ul emisiilor GES de la instalațiile staționare și activitățile din domeniul aviației, precum și transportul maritim în temeiul prevederilor Directivei 2003/87/CE.

Aprobarea proiectului de lege contribuie la îndeplinirea angajamentelor asumate în cadrul tratatelor internaționale și anume realizarea obiectivului privind neutralitatea climatică pentru anul 2050, precum și sporirea rezilienței la schimbările climatice a țării.

RECENTE

Angajări pentru juniori și experți în energie regenerabilă în proiecte finanțate de BERD

Ca răspuns la o solicitare din partea Guvernului Republicii Moldova, Banca Europeană pentru Reconstrucție...

Ministerul Energiei lansează consultări publice privind etichetarea pneurilor și proiectarea ecologică a produselor energetice

Ministerul Energiei anunță inițierea procesului de elaborare și consultare publică a două proiecte de...

Raportul ANRE 2023: Realizările și reformele din sectorul energetic

Astăzi, 17 iulie 2024, în cadrul Comisiei economie, buget și finanțe a Parlamentului Republicii...

Guvernul va discuta semnarea unui nou acord de împrumut pentru proiectul de eficiență energetică “STEEM”

Astăzi, la ora 10:00, în cadrul ședinței Guvernului, Ministrul Energiei, Victor Parlicov, va prezenta...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE