Guvernul României a aprobat în ședința de joi, 21 decembrie, proiectului Legii privind energia eoliană offshore, care a fost trimis spre adoptare Parlamentului, informează Ministerul Energiei.
Conform datelor Băncii Mondiale citate de minister, România are un potențial eolian offshore de 76 GW putere instalată, fiind un mediu propice dezvoltării acestui tip de energie regenerabilă
Conform proiectului aprobat astăzi în Guvern, pentru operaționalizarea investițiilor în energia eoliană offshore, Ministerul Energiei va demara, în termen de 3 luni de la intrarea în vigoare a legii, un studiu de specialitate în baza căruia va fi pregătită procedura de concesiune și activitățile de explorare, construcție a centralelor electrice eoliene offshore și exploatare a acestora. Printre altele, studiul va determina perimetrele maritime pe care Ministerul Energiei le va concesiona, ținând cont de: potențialul eolian al acestora, posibilitățile de evacuare a energiei electrice eoliene offshore, precum și de restricțiile impuse de Planul de amenajare a spațiului maritim, inclusiv cele în materie de protejare a biodiversității și mediului înconjurător. În baza studiului, până la data de 30 iunie 2025, Guvernul va aproba perimetrele eoliene offshore și actele subsecvente de punere în aplicare a legii, urmând apoi ca Ministerul Energiei să inițieze o procedură competitivă de atribuire a contractelor de concesiune.
Crearea unui cadru legal coerent și previzibil pentru producerea în România a energiei eoliene offshore e un jalon din PNRR, a menționat Sebastian Burduja, ministrul Energiei.
Legea care va permite instalarea de centrale eoliene offshore în Marea Neagră