Un bloc cu 17 etaje din Bălți, care găzduiește aproximativ 200 de apartamente, va servi drept model pentru testarea Fondului rezidențial de eficiență energetică, inițiat de Ministerul Energiei cu suportul Centrului Analitic Independent Expert-Grup. Investițiile vor fi efectuate pe o perioadă de un an, cu sprijinul financiar al Ambasadei Regatului Țărilor de Jos în Republica Moldova, al Agenției Slovace pentru Cooperare Internațională în Dezvoltare, precum și cu o contribuție a proprietarilor de apartamente.

La acest imobil s-a efectuat un audit energetic în cadrul proiectului “Primele Rândunele” dezvoltat de Centrul Expert-Grup. În plus, în 2021, s-a realizat o reconfigurare a rețelei de distribuție a agentului termic, trecând de la un sistem vertical de tip sovietic la unul orizontal, cu panouri de reglare a căldurii și apei calde la fiecare etaj, precum și contoare individuale pentru fiecare apartament. În prima iarnă de utilizare a noului sistem, locatarii acestui bloc au înregistrat facturi cu aproximativ 40% mai mici.

Datorită pereților din beton, se vor implementa și alte măsuri de eficiență energetică pentru a preveni pierderile de căldură. Auditul energetic a arătat că termoizolarea pereților exteriori va duce la o reducere semnificativă, de aproximativ o treime, a facturilor de energie ale locatarilor. Proiectul va implica o gamă variată de specialiști, de la proiectanți și arhitecți până la constructori și responsabili tehnici pentru a asigura calitatea lucrărilor.
Mecanismul de finanțare pentru acest proiect pilot este complex și presupune resurse financiare de la donatori, care acoperă 80% din costuri, și co-finanțare din partea locatarilor. De asemenea, jumătate din contribuția proprie a locatarilor va fi finanțată prin contractarea unui credit bancar de către asociația de locatari, o soluție inovatoare pentru Republica Moldova și care va susține piața creditării asociațiilor de locatari.

După testarea noilor mecanisme de finanțare a proiectelor de eficiență energetică a blocurilor locative, începând cu anul viitor, acestea vor fi preluate de către Agenția pentru Eficiență Energetică.
Proiectul pilot se va desfășura pe o durată de 12 luni și va cuprinde următoarele etape de bază:
Identificarea prin licitație și contractarea unei companii pentru elaborarea documentației de proiect, soluția arhitecturală a fațadei, obținerea documentelor permisive necesare și stabilirea cerințelor tehnice pentru lucrările de termoizolare a blocului.
Identificarea prin licitație și contractarea unui responsabil tehnic care va supraveghea lucrările și calitatea acestora pe parcursul proiectului.
Identificarea prin licitație și contractarea unei companii care va efectua lucrările de termoizolare și reabilitare a fațadei blocului.
Mobilizarea contribuției proprii din partea asociației de locatari (20% din valoarea totală a investiției) și semnarea unui contract de credit cu o bancă pentru acoperirea jumătății din contribuția proprie a asociației de locatari.
Lucrările de termoizolare și reabilitare a fațadei, monitorizarea și verificarea calității, precum și punerea în funcțiune a lucrărilor.
Centrul Analitic Independent Expert-Grup oferă asistență Ministerului Energiei și Agenției pentru Eficiență Energetică în procesul de creare a Fondului rezidențial de eficiență energetică, elaborând regulamente, manualul operațional, schema de obligații în domeniul eficienței energetice și îmbunătățind cadrul de reglementare pentru a replica ulterior astfel de proiecte în alte blocuri de locuințe.