Monday, December 4, 2023
-3.9 C
Chișinău
spot_img

Inteligență artificială pentru Detectarea Sistemelor de Energie Solară în Imaginile Satelit

spot_img

Un grup de cercetare de la Universitatea Uppsala din Suedia a utilizat învățarea mecanică profundă pentru a identifica automat sistemele fotovoltaice și solar-termice în imaginile aeriene. Cu toate acestea, au descoperit că precizia acestui proces poate fi influențată de densitatea populației din țară. Cu toate acestea, prin folosirea unei metode iterative de antrenare, pot fi obținute rezultate satisfăcătoare. Cercetătorii au utilizat un cadru de învățare adâncă numit DeepSolar CNN, care se bazează pe o rețea neuronală convoluțională, pentru a analiza imaginile aeriene suedeze. Rezultatele au arătat o precizie de 63,9%, care este mai mică în comparație cu alte studii, dar o rată de rechemare de 81,8%, care indică capacitatea metodei de a detecta informații pozitive.

Cercetătorii au explicat că discrepanța în precizie poate fi atribuită faptului că majoritatea imaginilor aeriene suedeze conțin un număr mare de imagini negative, din cauza densității scăzute a populației din țară. Cu toate acestea, ei susțin că o rată de rechemare mai mare este mai importantă decât o precizie mai mare, deoarece obiectivul principal este de a crea o bază de date cât mai cuprinzătoare a sistemelor de energie solară descentralizate. Algoritmul a fost antrenat mai întâi cu un set de date german și apoi a fost optimizat pentru Suedia. Procesul iterativ de scanare și reantrenare a dus la o îmbunătățire progresivă a preciziei.

Cu toate acestea, algoritmul de clasificare a întâmpinat dificultăți în detectarea sistemelor fotovoltaice fără ramă, instalate pe acoperișuri de culoare mai închisă, precum și în cazul expoziției la umbre, reflexiilor sau unghiurilor de înclinare mari. Cercetătorii au concluzionat că acest model de învățare mecanică profundă poate fi un instrument util pentru inventarierea și crearea unei baze de date detaliate a sistemelor de energie solară, conectându-le la inventarul existent de clădiri și proprietăți. Aceasta ar putea facilita generarea de statistici detaliate referitoare la segmentele de piață ale sistemelor de energie solară. Lucrarea lor a fost publicată în revista Energy and AI.

RECENTE

AEE: Programe de eficiență energetică în sectorul rezidențial și cel public între Moldova și Italia

Directorul Agenției pentru Eficiență Energetică Ion Muntean, împreună cu alți colegi din cadrul AEE...

Ce înseamnă și pentru ce ne este necesar un sistem de management energetic în clădirile publice?

Este un sistem pentru monitorizarea și optimizarea consumului de energie, care ne va ajuta...

Comisia pentru Situații Excepționale a aprobat alocarea mijloace financiare pentru compensarea prețurilor la energie

Ministerul Muncii și Protecției Sociale va transfera în avans 200 de milioane de lei...

Din 2024 România va deveni producător și exportator de autobuze în Europa

BMC Truck&Bus, cu sediul în Ciorogârla, lângă București, va deschide, în prima jumătate a...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE