În perioada 25-27 octombrie, Coaliția pentru Climă și Aer Curat (CCAC) din cadrul Programului Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP) organizează la Washington, SUA, atelierul asupra elaborării Foilor de parcurs pentru reducerea emisiilor de metan. Acesta are drept scop concentrarea colaborării țărilor implicate în programul M-RAP, finanțat de către Banca Mondială și CCAC (15 țări, inclusiv Republica Moldova) și evidențierea progreselor obținute.
În prima zi de atelier, reprezentanții țărilor au discutat subiecte privind inventarele emisiilor de metan și poluanților climatici de scurtă durată, evaluările asupra reducerilor obținute, țintele stabilite, politicile și măsurile de atenuare. Republica Moldova este una din cele peste 117 țări care a susținut, în noiembrie 2021, Angajamentul Global privind metanul / Global Methane Pledge.
Experții de la Banca Mondială, USAID, Hub-ul Global asupra Metanului discută cu experții naționali pentru a identifica oportunități și căi concrete de mobilizare a finanțărilor, pentru a sprijini strategiile de atenuare a metanului, identificate în foile de parcurs. Metanul este gazul cu efect de seră care aduce a doua cea mai mare contribuție la schimbările climatice, după dioxidul de carbon.
Angajamentul Global privind Metanul urmărește reducerea emisiilor de metan cu 30% până în 2030. Cheia pentru atingerea acestui obiectiv este dezvoltarea unor Foi de parcurs complexe, care să sublinieze ce acțiuni vor întreprinde țările pentru a reduce emisiile de metan în sectoarele de producere a combustibililor fosili, agricultură și deșeuri.
Republica Moldova va elabora Foaia de parcurs privind reducerea emisiilor de metan în sectorul agricol și va dezvolta programul sub-sectorial privind managementul gunoiului de grajd, în contextul Programului de Dezvoltare cu Emisii Reduse și Planului de Acțiuni, până în 2030 și a Strategiei Naționale privind dezvoltarea agricolă, și rurală pe perioada 2023-2030. La fel, vor fi elaborate măsuri privind reducerea emisiilor poluanților climatici de scurtă durată, care vor fi reflectate în rapoartele către UNFCCC si CLRTAP. Se discută care sunt barierele și provocările pentru dezvoltarea programelor financiare complimentare.
Banca Mondială dezvoltă în mai multe țări, inclusiv în Republica Moldova, Programul de țară privind schimbările climatice. În baza acestui program vor fi direcționate finanțările pe termen lung.