Ministerul Energiei a elaborat un plan de acțiuni pentru situații excepționale în sectorul energiei electrice, conform normelor Uniunii Europene și cu sprijinul PNUD Moldova. Acest plan se bazează pe evaluări naționale și regionale ale riscurilor legate de securitatea aprovizionării cu energie electrică și include măsuri pentru prevenirea și gestionarea posibilelor crize.
Elaborarea planului a fost sprijinită de programul „Abordarea impactului crizei energetice în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD Moldova. În acest context, ENTSO-E a identificat 31 de scenarii regionale de criză în sectorul energiei electrice, dintre care 26 sunt relevante pentru Moldova. De asemenea, un scenariu național specific a fost identificat, legat de suprasolicitarea rețelelor de joasă tensiune din cauza deficitului de gaze naturale în sezonul rece.
Planul categorisează riscurile în mai multe domenii, inclusiv lipsa de combustibil, eșecul pieței energetice, atacuri cibernetice, vreme extremă, defecțiuni tehnice și dezastre naturale. Regulamentul stabileste responsabilitățile întreprinderilor de energie electrică, participanților la piață și consumatorilor pentru gestionarea riscurilor și pregătirea pentru situații de criză, asigurând transparență și conformitate cu cerințele pieței competitive.
Atribuțiile Comisiei pentru situații excepționale sunt, de asemenea, clar definite, inclusiv procedurile de gestionare a crizei. Comisia, sesizată de operatorul sistemului de transport de energie sau de Ministerul Energiei, trebuie să verifice riscurile și să stabilească situația excepțională în termen de 12 ore, coordonând apoi acțiunile din sector, cu decizii obligatorii.
Planul de pregătire pentru situații excepționale este documentul de referință pentru Comisia națională și pentru toți actorii din sectorul energetic. În 2022, consumul total de energie electrică în Moldova a fost de aproximativ 4513 mil. kWh, cu o sarcină de vârf de peste 1000 MW în timpul iernii și între 330-700 MW vara. Rețelele electrice de distribuție servesc 1284,8 mii consumatori finali, majoritatea fiind consumatori casnici.
Regulamentul privind situațiile excepționale transpune Regulamentul UE 2019/941 și face parte din Pachetul de integrare a pieței energiei electrice, care vizează alinierea piețelor naționale cu piața unică europeană până la sfârșitul anului 2025.