Saturday, December 2, 2023
6.1 C
Chișinău
spot_img

Ministerul Energiei ia în calcul Oportunități Legate de Hidrogen ca Alternativă la Gazele Naturale

spot_img

Ministerul Energiei a anunțat că ia în calcul posibilitățile de dezvoltare a proiectelor dedicate hidrogenului, conform Strategiei Europene a Hidrogenului. Acest combustibil este văzut ca un posibil înlocuitor al gazelor naturale într-un orizont post-2035.

Țările din regiune, precum România, Ucraina și Republica Moldova, au ambiții serioase de a dezvolta capacități de producere a hidrogenului. Această inițiativă se reflectă în planurile lor naționale de hidrogen. În Republica Moldova, hidrogenul este inclus în Strategia Energetică 2050 și Planul Național pentru Energie și Climă, cu un accent special pe potențialul său ca țară tranzit.

Hidrogenul este considerat o alternativă viabilă pentru sectoarele industriale, inclusiv transporturi (cum ar fi transportul de mărfă și feroviar) și pentru stocarea surplusului de energie regenerabilă sub formă de hidrogen. Acesta poate deveni combustibilul principal utilizat în industriile intensive în consum de energie sau poate fi tranzitat prin Republica Moldova.

Carolina Novac, secretara de stat responsabilă de decarbonizare, a subliniat importanța acestei tranziții: “Când vorbim despre decarbonizare, vorbim despre oportunități reale în economia noastră, inovații tehnologice și noi locuri de muncă. Trebuie să ne gândim la viitor și la modalitățile în care putem beneficia în comun cu vecinii noștri, România și Ucraina, de finanțările europene pentru această evoluție în domeniul energetic.

Această evoluție indică o direcție semnificativă către sustenabilitate și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în regiunea Europei de Est și Centrală, o mișcare care poate contribui la atingerea obiectivelor climatice globale.

RECENTE

Igor Condrea – Manager energetic în cadrul Secției cooperarea operatorilor de sistem Enerocom

Angajat al Energocom de un an de zile, în Direcția trading, unde a fost...

Voucherele “Rabla Electrocasnice” neutilizate, valabile și la sesiunea următoare

Ce se întâmplă cu voucherul „Rabla pentru electrocasnice”, dacă nu ați reușit să-l utilizați...

Energocom și DEPA semnează acord pentru extinderea furnizării de gaze, incluzând LNG

Directorul general interimar al SA Energocom, Victor Bînzari, și CEO DEPA Commercial, Konstantinos Xifaras,...

LG a lansat pompa de căldură rezidențială aer-apă cu propan

Pompa utilizează un agent frigorific de propan cu potențial redus de încălzire și are...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE