Wednesday, April 17, 2024
20 C
Chișinău
spot_img

Ministerul Energiei ia în calcul Oportunități Legate de Hidrogen ca Alternativă la Gazele Naturale

spot_imgspot_img

Ministerul Energiei a anunțat că ia în calcul posibilitățile de dezvoltare a proiectelor dedicate hidrogenului, conform Strategiei Europene a Hidrogenului. Acest combustibil este văzut ca un posibil înlocuitor al gazelor naturale într-un orizont post-2035.

Țările din regiune, precum România, Ucraina și Republica Moldova, au ambiții serioase de a dezvolta capacități de producere a hidrogenului. Această inițiativă se reflectă în planurile lor naționale de hidrogen. În Republica Moldova, hidrogenul este inclus în Strategia Energetică 2050 și Planul Național pentru Energie și Climă, cu un accent special pe potențialul său ca țară tranzit.

Hidrogenul este considerat o alternativă viabilă pentru sectoarele industriale, inclusiv transporturi (cum ar fi transportul de mărfă și feroviar) și pentru stocarea surplusului de energie regenerabilă sub formă de hidrogen. Acesta poate deveni combustibilul principal utilizat în industriile intensive în consum de energie sau poate fi tranzitat prin Republica Moldova.

Carolina Novac, secretara de stat responsabilă de decarbonizare, a subliniat importanța acestei tranziții: “Când vorbim despre decarbonizare, vorbim despre oportunități reale în economia noastră, inovații tehnologice și noi locuri de muncă. Trebuie să ne gândim la viitor și la modalitățile în care putem beneficia în comun cu vecinii noștri, România și Ucraina, de finanțările europene pentru această evoluție în domeniul energetic.

Această evoluție indică o direcție semnificativă către sustenabilitate și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în regiunea Europei de Est și Centrală, o mișcare care poate contribui la atingerea obiectivelor climatice globale.

RECENTE

Cel mai mare parc fotovoltaic din Europa a fost pus în funcțiune în Germania

Compania Hansainvest Real Assets și dezvoltatorul Move On Energy au inaugurat un parc fotovoltaic...

Proiectul de lege privind acțiunile climatice a fost adoptat de Parlament în lectura a doua

Noua lege va stabili cadrul normativ în domeniul acțiunilor climatice orientate spre atingerea obiectivului...

Moldova a prezentat trei proiecte de interconexiune energetică cu Ucraina și România la Summitul Inițiativei celor trei mări

Secretarul de Stat al Ministerului Energiei, Cristina Pereteatcu, participă la Vilnius, capitala Lituaniei, la...

Transelectrica a scos la licitație construcția liniei de 400 kV Suceava-Bălți, de interconexiune cu Republica Moldova

Transelectrica a scos la licitație contractul de proiectare și execuție a liniei de 400...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE