spot_imgspot_img

Ministerul român al Mediului donează Agenţiei de Mediu un autolaborator pentru monitorizarea calităţii aerului

SURSĂanpm.ro
spot_imgspot_img

Un autolaborator mobil, dotat cu echipamente pentru monitorizarea calităţii aerului, care s-a aflat în administrarea Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM), prin Agenţia pentru Protecţia Mediului Prahova a fost donat miercuri de către Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor din România, Agenţiei de Mediu din Republica Moldova, în baza unui memorandum aprobat de Guvernul României, anunţă ANPM.

RENERGY

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a subliniat în cadrul întâlnirii care a avut loc la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, că Moldova se poate baza oricând pe susţinerea României în tot ce înseamnă implementarea legislaţiei europene în domeiul protecţiei mediului, astfel încât să nu repete greşelile făcute de România pe parcursul procesului de aderare, indiferent de cine se va afla la conducerea instituţiilor publice.

RENERGY

„Prin donaţia bunurilor mobile aparţinând domeniului privat al statului, către Agnţia de Mediu din Republica Moldova, va creşte capacitatea de răspuns a autorităţilor în cazul unor evenimente cu impact asupra calităţii aerului în special şi a mediului, în general. Pe de altă parte, utilizarea autolaboratorului de către personalul cu atribuţii în domeniu va conduce atât la o mai bună cunoaştere a calităţii aerului, precum şi la familiarizarea instituţiilor abilitate cu metodele de referinţă utilizate pentru monitorizarea calităţii aerului înconjurător, conform reglemetărilor europene”, se arată în Memorandumul semnat de ministrul Mediului Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, care a fost aprobat de Executiv.

În ultimii ani, între ANPM şi Agenţia de Mediu din Moldova au avut loc mai multe întâlniri, atât în România, cât şi în Moldova, iar schimbul de experienţă în domeniul implementării politicilor europene de mediu s-a făcut permanent, între specialiştii noştri şi cei de peste Prut.

„Donarea acestui autolaborator, evaluat la 747.000 de lei, este un demers care continuă colaborarea dintre istituţiile noastre de mediu. Autovehiculul conţine mai multe analizoare pentru poluanţi, staţie meteorologică, echipamente de înregistrare şi stocare a datelor şi multe alte instalaţii, cu ajutorul cărora autorităţile vor fi în măsură să realizeze studii pertinente privind evoluţia calităţii aerului şi vor putea aplica, experimental, tehnicile de analiză utilizate în mod curent, la nivelul Uniunii Europene”, a spus preşedintele ANPM, Laurenţiu Alexandru Păştinaru, care a făcut oficial anunţul privind donarea acestui autolaborator, către autorităţile de Mediu ale Republicii Moldova, în vara acestui an, în timpul vizitei delegaţiei României, la Chişinău.

Un astfel de laborator mobil se amplasează în zonele cu impact major asupra calităţii aerului (zonele platformelor industriale, zonele depozitelor de deşeuri, zonele cu trafic intens, etc.), fiind dotat şi cu sursă alternativă de curent capabilă să menţină funcţionarea întregului sistem în cazul unei întreruperi a energiei electrice, iar poluanţii monitorizaţi cu ajutorul său sunt cei prevăzuţi în legislaţia europeană (Directiva 2008/50/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 21 mai 2008 privind calitatea aerului înconjurător şi un aer mai curat pentru Europa):

– dioxid de sulf (SO2)/hidrogen sulfurat(H2S);

– oxizi de azot (NO, NO2, NOx)/ amoniac (NH3);

– particule în suspensie – fracţia PM10;

– compuşi organici volatili (C6H6, C7H8).

„În numele delegaţiei Republicii Moldova, îmi exprim mulţumirea pentru finalizarea Memorandumului care parafează donarea autolaboratorului pentru monitorizarea calităţii aerului! Suntem onoraţi să participăm, azi, la această reuniune şi vă asigurăm de tot respectul nostru, pentru Minister şi pentru Agenţia de Mediu. Pentru noi, acest echipament reprezintă o dovadă a continuităţii relaţiilor de colaborare şi prietenie, dintre ţările noastre. Vă promit că autolaboratorul va asigura monitorizarea calităţii aerului transfrontalier, dar şi local apărând scopul pentru care a fost oferit: calitatea aerului”, a spus Dorin Poverjuc, directorul Agenţiei de Mediu din Republica Moldova.

Corelarea nivelului concentraţiei poluanţilor cu sursele de poluare se face pe baza datelor meteorologice obţinute în autolaborator cu senzorii meteorologici de direcţie şi viteză ale vântului, temperatură, presiune, umiditate, precipitaţii şi intensitate a radiaţiei solare.

RECENTE

OPIS: Prețurile panourilor fotovoltaice rămân stabile pe final de an

Industria energiei regenerabile intră într-o perioadă de stabilitate aparentă, în care prețurile panourilor fotovoltaice...

Dorin Recean: Guvernul susține investițiile în energia regenerabilă pentru securitatea energetică a țării

Prim-ministrul Dorin Recean a avut, astăzi, o întrevedere cu reprezentanții Asociației Producătorilor de energie...

Planul Ministerului Energiei pentru consumul de energie din 2025 fără MGRES

Pentru a asigura livrarea continuă de energie electrică pe malul drept al Nistrului în...

Premier Energy Distribution a pregătit un program de posibile deconectări planificate începând cu 1 ianuarie 2025

Sectorul electroenergetic din Republica Moldova se confruntă cu dificultăți majore. La 16 decembrie a...

SIMILARE

Aeroportul Internațional Napoli devine primul din Italia de Nivelul 5 în programul Airport Carbon Accreditation

Aeroportul Internațional din Napoli a obținut Nivelul 5, cel mai înalt nivel al Programului...

Ministerul Mediului va planta 4000 de hectare de pădure în 2024

Astăzi, în localitatea Mălăiești, raionul Orhei, Ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu, împreună cu Victor Durbală,...

Azerbaidjanul în fața tranziției verzi: Leadership climatic între provocări și oportunități

Anul acesta, Baku va deveni centrul atenției mondiale pentru climă, găzduind COP29 – cea...