Friday, March 1, 2024
10 C
Chișinău

MINISTRUL ENERGIEI A PARTICIPAT LA REUNIUNEA PLATFORMEI PENTRU DEZVOLTARE LOCALĂ DURABILĂ

spot_imgspot_img

Dezvoltarea locală durabilă, sporirea efecienței eneregetice și creșterea gradului de utilizare a energiei verzi ca soluție de atenuare a schimbărilor climatice, au fost subiectele abordate în cadrul celei cea de-a III-a întruniri a Platformei pentru Dezvoltare Locală Durabilă (PDLD), organizată în cadrul Convenției Primarilor-Est, cu susținerea financiară a Uniunii Europene, desfășurată astăzi, 26 ianuarie 2024.

La eveniment au participat Ministrul Energiei, Victor Parlicov, reprezentanți ai Ministerului Mediului, coordonatori Naționali ai Convenției, de comun cu reprezentanți ai Delegației Uniunii Europene, semnatari și reprezentanți ai autorităților locale, experți în domeniul dezvoltării durabile, instituții financiare, precum și reprezentanți ai mediului academic.

Victor Parlicov a descris prioritățile Minsterului Energiei relevante pentru autoritățile publice locale, menționând modificările la Legea privind promovarea surselor de energie regenerabilă. Documentul permite autorităților publice locale crearea de comunități energetice și prevede alocarea de cote de capacitate în cadrul mecanismului de sprijin „facturare netă”.

De asemenea, ministrul a relatat despre progresele în pregătirea instrumentelor investiționale în domeniul eficienței energetice atât în sectorul public, cât și rezidențial. „Începând cu anul 2024, a fost introdusă schema de obligații în domeniul eficienței energetice, care va alimenta Fondul de Eficiență Energetică în sectorul Rezidențial din Moldova. Anul curent va fi unul de pilotare a acestor investiții, urmând și un mecanism investițional de tip ESCO, gestionat de Centrul Național pentru Energie Durabilă, dedicat autorităților publice”, a spus ministrul Energiei.

În cadrul ședinței au mai fost prezentate obiectivele și noile caracteristici ale Planului de acțiune al CoM-Est pentru 2024. A fost prezentată, discutată și aprobată Foaia Națională de Parcurs a Convenției Primarilor. Participanții au avut posibilitatea să afle mai multe detalii despre modalitățile de accesare a acestor fonduri și despre criteriile de eligibilitate. S-a făcut schimb al bunelor practici a semnatarilor CoM, iar la final, au fost aleși președintele și vicepreședintele Consiliului de Coordonare al PDLD.

RECENTE

Reforma energetică și perspectivele coridorului sudic: discuții la reuniunea ministerială din Baku

Extinderea către noi piețe a Coridorului Sudic, care furnizează gaz natural în Europa din...

ANRE a aprobat cerințele pentru unitățile generatoare. Premier Energy Distribution a modificat tarifele pentru serviciile auxiliare

Astăzi, 1 martie 2024, în cadrul ședinței publice, Consiliul de Administrație al Agenției Naționale...

UN NOU PROIECT PILOT DE INCLUDERE A MATERIALELOR EDUCAȚIONALE PRIVIND ENERGIA ȘI MEDIUL ÎN ȘCOLILE DIN REPUBLICA MOLDOVA

Un proiect pilot de includere a unor materiale didactice specifice legate de energia și...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE