Logo and Ticker
CHISINAU 18/05/2025 22:56
spot_imgspot_img

Ministrul Energiei, Dorin Junghietu, prezent la reuniunile internaționale de la Baku dedicate securității energetice și tranziției verzi

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Ministrul Energiei, Dorin Junghietu, participă la cea de-a XI-a Reuniune Ministerială a Consiliului Consultativ al Coridorului Sudic de Gaze și la cea de-a III-a Reuniune Ministerială a Consiliului Consultativ a Energiei Verzi care au loc la Baku, Azerbaidjan. Aceste evenimente de talie internațională au reunit oficiali din întreaga lume pentru a discuta despre provocările legate de asigurarea securității energetice și tranziției către surse de energie sustenabile.

RENERGY

La deschiderea evenimentului, ministrul Dorin Junghietu a subliniat vitalitatea  diversificării continue a surselor de aprovizionare cu gaze naturale pentru a asigura securitatea energetică a Republicii Moldova, în contextul crizelor energetice recente, provocate de Federația Rusă.

„În ultimii ani, Republica Moldova a trecut printr-o serie de crize energetice, începute în 2021, cauzate în mare parte de acțiunile Rusiei, care au pus la încercare reziliența noastră și infrastructura energetică. Totuși, am reușit să transformăm aceste provocări în oportunități, consolidându-ne securitatea energetică și diversificând sursele de aprovizionare,” a declarat ministrul Junghietu.

De asemenea, oficialul moldovean a reiterat angajamentul ferm al țării noastre de a integra sectorul energetic în Piața Unică Europeană, înainte de aderarea la Uniunea Europeană, și a mulțumit pentru sprijinul constant al Uniunii Europene, României, Ucrainei și altor parteneri internaționali. Ministrul a reiterat că diversificarea continuă a surselor de aprovizionare cu gaze naturale, inclusiv importurile din Azerbaidjan, rămâne esențială pentru a asigura necesitățile noastre energetice.

RENERGY

„Am fost prima țară care a utilizat comercial interconectorul Grecia-Bulgaria și printre primele care au beneficiat de livrarea de GNL în terminalul Alexandroupolis. Am demonstrat viabilitatea comercială a coridorului vertical prin transportul gazului către facilități de depozitare subterană din Ucraina. Chiar și în contextul riscurilor generate de războiul din Ucraina, rămânem încrezători în viabilitatea pe termen lung a acestui model,” a adăugat Dorin Junghietu.

Totodată ministrul Energiei a exprimat încrederea în realizarea unui tarif unic pentru întregul Coridor vertical, care va sprijini dezvoltarea comercială și va asigura sustenabilitatea pe termen lung a acestuia. 

RENERGY

„O structură tarifară transparentă și unică va face Coridorul Sudic de Gaze mai atractiv pentru afaceri și investitori,” a conchis Dorin Junghietu, subliniind angajamentul ferm al Moldovei față de obiectivele comune de securitate energetică, durabilitate și integrare a pieței.

În ceea ce privește tranziția energetică, Dorin Junghietu a subliniat că Moldova deja a făcut progrese semnificative în direcția decarbonizării și valorificării energiei regenerabile.

„În ultimii patru ani, capacitățile instalate de energie regenerabilă au crescut de opt ori, iar pe 31 martie am finalizat prima licitație pentru 165 MW de proiecte fotovoltaice și eoliene. De asemenea, ne propunem să lansăm un alt apel de licitație până la sfârșitul acestui an, care va include și sisteme de stocare a energiei pentru a spori flexibilitatea și stabilitatea rețelei noastre,” a precizat ministrul Energiei.

Un alt subiect important abordat de Dorin Junghietu ține de programele de eficiență energetică pentru clădirile rezidențiale și publice, fiind una dintre prioritățile de bază ale Guvernului.    

„În sectorul nostru cererea pentru soluții eficiente energetic este în continuă creștere. Apreciem că firmele internaționale vor aduce expertiza și investițiile necesare pentru a satisface această cerere,” a menționat ministrul.

Evenimentele de la Baku au reunit miniștri, reprezentanți de rang înalt din țările participante și partenerii Coridorului Sudic de Gaze, directori executivi ai celor mai importante companii energetice, precum și instituții financiare internaționale. În cadrul reuniunilor, s-au discutat subiecte de talie globală privind asigurarea aprovizionării energetice continue și fiabile, dar și provocările esențiale ale peisajului energetic mondial.

RECENTE

Mâine, la Pitești, se deschide cel mai mare hub de stații de încărcare EV din România

În România se inaugurează mâine, 15 iulie 2025, cel mai mare hub de încărcare...

CNESA 2024: CATL, Sungrow şi CRRC domină clasamentele globale de stocare a energiei

Pe 10 iulie 2025, în cadrul celei de-a 13-a ediții a Conferinței și Expoziției...

Enel caută inovatori pentru prevenirea furturilor de cabluri EV

Enel X, lider global în soluții inteligente de energie și mobilitate electrică, deschide înscrierile...

SIMILARE

Chișinău-gaz se va ocupa de compensarea costurilor între distribuitorii de gaze, în calitate de administrator financiar al tarifului unic

ANRE propune desemnarea operatorului S.R.L. „Chișinău-gaz” ca entitate de reconciliere pentru tariful uniform de...

De ce ANRE vrea “rezerve de iarnă” de 145 mil. m³ de gaz pentru 2025-2026

ANRE a pus în consultare publică un proiect de hotărâre care obligă toţi furnizorii...

ANRE va împărți firmele după consumul de gaze

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) vrea să-i împartă pe consumatorii non-casnici de...

Grecia și Moldova facilitează exportul de gaze spre Ucraina prin ruta Trans-Balkan

Două decizii importante, adoptate astăzi de autoritățile de reglementare din Grecia și Republica Moldova,...

Polonia și Ucraina dublează temporar capacitatea de transport gaze din 1 iulie

Operatorii de sistem de transport gaze – polonezul GAZ‑SYSTEM și ucraineanul GTSOU – au...

Moldova încă se pregătește de negocieri pentru gazul azer, iar Germania tocmai a semnat pe zece ani

În timp ce Moldova tot perfecționează detaliile unui posibil acord cu SOCAR, Germania a...

ANRE va modifica lista punctelor de intrare/ieșire din rețeaua Vestmoldtransgaz

ANRE urmează să adopte, în scurt timp, o nouă versiune a listei oficiale cu...

ANRE pregătește lansarea capacității condiționate în transportul gazelor

Moldova își redefinește prioritățile energetice, iar ca răspuns la noile realități regionale, ANRE a...

Deschiderea conductei Trans-Balcanice pentru flux invers: diversificare regională și noul scut energetic al Moldovei

La 27 mai 2025, Secretariatul Comunităţii Energiei a lansat „Annual Gas Storage Report 2025”...