Sunday, July 21, 2024
22.2 C
Chișinău
26.9 C
Bălţi
26.2 C
Cahul
25.8 C
Hînceşti
28.3 C
Ştefan Vodă
23.6 C
Edineţ
spot_imgspot_img

Ministrul Energiei va semna la Atena aderarea Moldovei la coridorul vertical de gaze naturale

spot_imgspot_img

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, va participa pe 19 ianuarie la lucrările Ședinței Ministeriale privind Conectivitatea Energetică în Europa Centrală și de Sud-Est (CESEC), în cadrul căreia Moldova și Ucraina vor adera la coridorul vertical de transport a gazelor naturale, din care fac parte în prezent Grecia, Bulgaria, România și Ungaria.

Odată cu aderarea Moldovei și Ucrainei, coridorul vertical va urma traseul gazoductului transbalcanic, care merge din Ucraina până Grecia, în sens revers. Coridorul vertical de gaze a fost anunțat pentru prima dată în 2016 de către operatorii rețelelor de gaze din Grecia, Bulgaria, România, Ungaria și Austria. Conceptul de coridor vertical nu este un proiect tradițional de conductă unică, ci un sistem care conectează rețelele naționale de gaze existente și alte infrastructuri de gaze pentru a asigura tranzitul gazelor și pentru a contribui astfel la securitatea energetică. 

De asemenea, ședința din cadrul Grupului de Înalt Nivel CESEC are drept scop examinarea și planificarea viitorului cooperării în domeniul energiei, cu accent pe interconexiuni și stocare pentru un sistem electric mai verde, mai inteligent și mai eficient în Europa de Sud-Est. În cadrul evenimentului de asemenea se vor aborda subiecte precum realizările recente în cooperarea electrică CESEC, planificarea rețelelor viitoare și cooperarea în domeniul energiei regenerabile, planificarea infrastructurii de hidrogen și combustibili regenerabili, precum și prioritățile viitoare în cooperarea gazelor naturale din cadrul CESEC și rolul gazelor naturale în atingerea obiectivelor REPower EU.

Evenimentul va fi prezidat de către Directoarea Generală DG ENERGY (Direcția Generală Energie) din cadrul Comisiei Europene, Ditte Juul Jørgensen, iar printre participanți se numără și Comisara pentru Energie al Comisiei Europene, Kadri Simson, și directorul Secretariatului Comunității Energetice, Artur Lorkowski.

RECENTE

Angajări pentru juniori și experți în energie regenerabilă în proiecte finanțate de BERD

Ca răspuns la o solicitare din partea Guvernului Republicii Moldova, Banca Europeană pentru Reconstrucție...

Ministerul Energiei lansează consultări publice privind etichetarea pneurilor și proiectarea ecologică a produselor energetice

Ministerul Energiei anunță inițierea procesului de elaborare și consultare publică a două proiecte de...

Raportul ANRE 2023: Realizările și reformele din sectorul energetic

Astăzi, 17 iulie 2024, în cadrul Comisiei economie, buget și finanțe a Parlamentului Republicii...

Guvernul va discuta semnarea unui nou acord de împrumut pentru proiectul de eficiență energetică “STEEM”

Astăzi, la ora 10:00, în cadrul ședinței Guvernului, Ministrul Energiei, Victor Parlicov, va prezenta...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE