Cum identificăm defectele din panourile solare fără a fi nevoie să înlocuim întregul sistem? La această problemă a venit cu o soluție inovatoare Mihaela Untu, o tânără din Moldova, care este convinsă că Inteligența Artificială are potențialul de a îmbunătăți viețile oamenilor.


Mihaela a fost îndrumată să studieze cursul de AI în cadrul programului Tekwill în Fiecare Școală de către profesoara sa de informatică, Viorica Moglan iar ulterior, a excelat și în programul „Tekwill Junior Ambassadors”, ocupând locul II. Astfel, tânăra a decis să-și valorifice potențialul și peste hotarele țării, în competiția Intel AI Global Impact Festival, cu proiectul „Aplicație de prevenire a defectelor în panourile solare”.
Cu gândul la un viitor mai ecologic și la noile generații care vor moșteni planeta noastră, Mihaela a dezvoltat o soluție inovativă alături de un coleg, pentru a promova sustenabilitatea și energia verde: „Inspirația noastră a pornit de la faptul că în perioada când trebuia să venim cu o idee, s-a început criză energetică la noi în republică și în Europa. Respectiv, am luat acest fapt ca o șansă bună de a promova energia verde, și anume, panourile solare.”
La doar 18 ani, Mihaela este deja un model de excelență. Pasionată de IT, în prezent își face studiile în țară, la Universitatea Tehnică a Moldovei, specializarea „Inginerie Software”. Ea spune că studierea acestui domeniu nu este ușoară, însă este determinată să devină un inginer software de succes.