Thursday, December 7, 2023
-1.2 C
Chișinău
spot_img

Moody’s: Moldova a înregistrat progrese semnificative în îmbunătățirea securității energetice

SURSĂmoody's
spot_img

Moody’s Investors Service (Moody’s), una din cele trei cea mai importantă agenție internațională de rating financiar din lume, a confirmat pe 18 August, 2023 ratingurile pe termen lung ale emitenților guvernamentali din Republica Moldova în valută străină și în valută internă la nivelul B3 și a modificat perspectiva de la negativă la stabilă. Această schimbare în perspectivă reflectă evaluarea Moody’s că riscurile pentru profilul de credit al Moldovei sunt echilibrate la nivelul ratingului B3.

În ciuda impactului semnificativ asupra economiei și finanțelor provocat de invazia Rusiei în Ucraina, profilul de credit al Moldovei s-a dovedit a fi mai rezistent decât s-a anticipat inițial. Un domeniu în care s-au înregistrat progrese este securitatea energetică a țării. Moldova a făcut pași semnificativi în acest sens, asigurându-și accesul la noi surse de aprovizionare cu energie înainte de iarna iminentă. Cu toate acestea, vulnerabilitățile încă persistă.

Instituțiile internaționale au jucat un rol crucial în furnizarea de sprijin financiar și tehnic, consolidând profilul de credit al Moldovei prin susținerea redresării economice, atenuarea riscurilor de lichiditate și promovarea progresului treptat în reformele structurale. Cu toate acestea, războiul prelungit din Ucraina și instabilitatea politicii interne continuă să reprezinte riscuri majore.

Decizia de a menține ratingul Moldovei la nivelul B3 echilibrează reziliența economică limitată a țării la șocuri cu povara moderată a datoriei guvernamentale. Cadru instituțional al Moldovei se îmbunătățește treptat în cadrul procesului de aderare la Uniunea Europeană, absorbând expertiză și sprijin financiar din partea partenerilor internaționali. Această confirmare reflectă și așteptarea că sprijinul financiar internațional semnificativ va continua să atenueze riscurile de lichiditate guvernamentală și vulnerabilitățile externe.

Rezistența energetică a Moldovei a depășit așteptările Moody’s, fiind ajutată de asistența tehnică și financiară a instituțiilor internaționale. După ce Rusia a redus aprovizionarea cu gaze în 2022, Moldova a stabilit noi aranjamente pentru aprovizionarea cu gaze, inclusiv prin conducta Ungheni din România. Trecerea la combustibilul greu pentru încălzire a contribuit la reducerea consumului de gaze naturale. Crearea rezervelor externe de gaze, sprijinită de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, oferă o protecție pentru iarna ce se apropie.

Sincronizarea cu Rețeaua Europeană Continentală a permis Moldovei să importe electricitate din UE când este necesar, cu toate că capacitatea rămâne limitată. În eforturile continue de a îmbunătăți infrastructura electrică, inclusiv planurile de dezvoltare a unei noi linii de înaltă tensiune cu România până în 2025, va consolida rezistența energetică a Moldovei. Focalizarea guvernului asupra securității energetice, exemplificată prin crearea unui Minister dedicat energiei, se așteaptă să susțină noi îmbunătățiri.

Cu toate acestea, vulnerabilități semnificative persistă în sectorul energetic al Moldovei. Deși țara este mai bine pregătită decât în trecut, aprovizionarea cu electricitate rămâne dependentă de centrala electrică pe bază de gaze din regiunea separatiștilor sprijiniți de Rusia. Dezvoltările geopolitice pot pune în pericol această aprovizionare. De asemenea, Moldova poate suferi întreruperi de alimentare cu energie electrică în cazul daunelor aduse infrastructurii energetice ucrainene, așa cum s-a întâmplat în 2022. Eforturile de reformare a pieței de gaze, aliniate la practicile UE și de reducere a influenței Gazpromului, se așteaptă să întâmpine provocări semnificative.

RECENTE

Optimizarea fluxului energetic în Uniunea Europeană: balanța, licitații și costuri în sistemul energetic integrat

Cum se restabilește frecvența într-o rețea electrică națională, conectată la sistemul energetic european?Cum se...

S-a lansat Renergia – prima aplicație din România ce eficientizează consumul de energie și reduce facturile

Energy Advisor, primul start-up afiliat Universității Tehnice din Cluj-Napoca, lansează Renergia, prima aplicație mobilă...

Ministrul Mediului a participat la ședința Grupului de lucru Operativ privind Acțiunea Verde

Ministrul Mediului, Iordanca-Rodica Iordanov a participat la ședința extinsă a Grupului de lucru Operativ...

Secretariatul Comunității Energetice: ultimul atelier de lucru în cadrul proiectului EU4Energy, avansarea viitorului energetic al Moldovei

Ultimul atelier de lucru al activității EU4Energy, "Asistență tehnică pentru transpunerea pachetului de energie...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE