Tuesday, May 28, 2024
14.4 C
Chișinău
spot_imgspot_img

Navitas pune în funcțiune un parc fotovoltaic de 6 MW

spot_imgspot_img

Până la finele acestui an, Navitas Energy SRL, parte a grupului Premier Energy, planifică să pună în funcţiune cel mai mare parc de instalaţii fotovoltaice din Republica Moldova.

Parcul fotovoltaic, numit Vadul lui Vodă, este construit pe marginea traseului Chișinău-Vadul lui Vodă, în locul unei vii bătrâne, neîngrijite de mai mulți ani, susţine administraţia companiei.

Parcul este amplasat în comuna Budești, mun. Chișinău, fiind extins pe o suprafață de 7,4 hectare și are capacitatea de circa 6 MW. Conform proiectului, urmează a fi instalate 18 invertoare de tip Huawei SG330KTL-H1 și 10 715 panouri fotovoltaice de tip Risen – RSM144-560MDG”, a declarat Mihai Gîdei, directorul Navitas Energy.

Costul investiției este de circa patru milioane euro, iar centrala electrică va permite generarea unei cantități de energie electrică de peste 7,2 milioane kWh pe an, adaugă managerul.

Potrivit lui Gîdei, aceasta nu e singura investiţie în acest sector a Navitas Energy SRL, care a obţinut anterior de la ANRE statut eligibil pentru 0,980 MW pentru centrale fotovoltaice, care urmau a fi plasate pe 17 posturi de distribuție centrale (PDC).

Astfel, în perioada mai – iulie 2023, au fost date în exploatare 17 centrale fotovoltaice amplasate în municipiul Chișinău, pe acoperișurile a 17 PDC care aparțin Premier Energy Distribution SA. 

Capacitatea totală a centralelor este circa un MW, fiind montate invertoare de tip Sungrow și panouri fotovoltaice de tip Swiss Solar AG 500, iar costul investiției este de circa 860.000 de euro.

Instalaţiile vor permite generarea unei cantități de energie electrică de peste 1,2 milioane kWh pe an.

În afară de aceasta, la sfârșitul lunii septembrie 2023, a fost dat în exploatare parcul fotovoltaic Iargara 1, amplasat în oraşul Iargara, raionul Leova, pe un teren cu o suprafață de 2 hectare, costul investiției fiind de 891.408 Euro. 

Capacitatea centralei este de circa un MW şi va permite generarea unei cantități de energie electrică de peste 1,4 milioane kWh pe an.

Mihai Gîdei, directorul Navitas Energy adaugă că, pe parcursul lunii decembrie, urmează a fi puse în exploatare şi parcurile fotovoltaice Tvardița 1 și Tvardița 2, cu o capacitate de peste 2 MW.

Amplasate pe o suprafață de 5,23 hectare, în localitatea Tvardița, raionul Taraclia, acestea au necesitat investiții de circa 1,74 milioane euro. Se estimează că centrala electrică va permite generarea unei cantități de energie electrică de peste 2,8 milioane kWh pe an.

Până la finalul acestui an, Navitas Energy are ca obiectiv să conecteze la sistemul electric circa 11 MW de instalaţii fotovoltaice. Energia verde, generată de parcurile fotovoltaice date în exploatare de către Navitas Energy în anul 2023, va înlocui energia produsă din carburanți fosili, contribuind astfel la reducerea emisiilor de bioxid de carbon cu 13,2 de tone de CO2 anual”, a precizat Mihai Gâdei.

Energia produsă de panourile fotovoltaice, în cazul centralelor care dețin statut eligibil, va fi comercializată către Furnizorul Central Energocom SA, iar restul centralelor – pe piața internă, pentru a satisface acoperirea necesităților de consum a clienților Navitas Energy SRL, cât și pentru a o exporta pe piețele din România și Ucraina.

Pentru anul 2024, obiectivul companiei este de a iniția construcția centralelor electrice fotovoltaice noi și a da în exploatare alți 21 MW.

Menţionăm că Navitas Energy a fost fondată la finele anului 2020 de Joseco Holding Co. Limited din Cipru, parte a grupului EMMA Capital din Cehia (controlat de milionarul Jiri Smejc), care din august 2019 deţine şi companiile Premier Energy şi Premier Energy Distribution din Republica Moldova.

În prezent, Navitas Energy activează pe piața liberă a energiei electrice şi, pe lângă investiții în centrale electrice, se ocupă de exportul/importul energiei electrice produsă din sursele regenerabile de energie din țară, cât și tranzitul între țările învecinate – România și Ucraina. 

Totodată, este parte responsabilă de echilibrare şi oferă şi servicii de prognoză a producerii energiei electrice de către centrale eoliene și solare.

RECENTE

Conferință națională la Chișinău: potențialul comunităților energetice în Moldova și recomandări pentru politici publice

Pe 27 mai 2024, la Chișinău, a avut loc o conferință națională organizată de...

Ministerul Energiei analizează opțiuni de finanțare pentru modernizarea energetică a blocurilor multietajate

Ministerul Energiei și USAID, prin intermediul Proiectului MESA, au organizat un atelier pentru identificarea...

Ministerul Energiei propune majorarea stocurilor de securitate de gaze naturale la 47,1 milioane m³ începând cu 1 octombrie 2024

În cadrul ședinței Guvernului care va avea loc pe 29 mai, ministrul Energiei, Victor...

Proiect de dispoziție pentru instituirea comisiei de licitație privind statutul de producător eligibil mare

În ședința Guvernului Republicii Moldova programată pentru 29 mai 2024, la ora 10.00, ministrul...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE