Sunday, July 21, 2024
27.2 C
Chișinău
26.9 C
Bălţi
26.2 C
Cahul
25.8 C
Hînceşti
28.3 C
Ştefan Vodă
23.6 C
Edineţ
spot_imgspot_img

Noi roboți pentru inspecțiile instalațiilor fotovoltaice

spot_imgspot_img

Arbórea Intellbird – cu sediul în Salamanca, Spania – a dezvoltat Antecursor II, primul robot civil autonom din lume pentru inspectarea centralelor solare la scară largă.

The Antecursor II robot autonomously inspects upper and lower solar panel structures for thermal anomalies, with more than 30 hours of autonomy.

RENERGY

Funcționând la nivel global cu acoperirea rețelei Starlink, robotul se bazează exclusiv pe energie regenerabilă. Dispozitivul de 285 kg, construit din aliaje aerospațiale, este deja operațional în centralele solare spaniole.

Robotul Antecursor II se mândrește cu o autonomie de peste 30 de ore. Echipat cu senzori termografici de înaltă rezoluție, acesta captează continuu mii de măsurători ale instalației pe secundă. Aceste date digitale sunt supuse evaluării prin intermediul procesului AI patentat de Arbórea, o combinație de hardware și software.

RENERGY

Își reglează mișcarea automată, cu o precizie de un centimetru, pe baza unui proces patentat de Arbórea, inspirat de strategiile de vânătoare ale genettei, un prădător nocturn, capabil să se deplaseze cu precizie în întuneric“, a declarat Arbórea Intellbird.

Arbórea folosește rețeaua de sateliți Starlink pentru a permite monitorizarea în timp real a flotei sale de roboți desfășurată în centrale fotovoltaice la distanță, prin intermediul “Turnului de control virtual” brevetat. Această platformă primește automat informații în timp real despre starea sistemului fiecărui robot și alerte legate de anomaliile detectate.

RENERGY

Robotul îndeplinește două funcții principale: monitorizarea autonomă a infrastructurii fotovoltaice și efectuarea curățării vegetației. Spre deosebire de dronele care se concentrează pe partea superioară a panourilor, robotul examinează simultan structurile inferioare, identificând riscuri potențiale precum agrafe, suporturi de siguranțe, capse sau cabluri. Sistemul detectează anomaliile, le evaluează în funcție de condițiile instalației și alertează prompt tehnicienii cu privire la eventualele defecțiuni, prevenind astfel riscurile de incendiu.

Robotul dispune, de asemenea, de un sistem integrat de curățare a vegetației, realizat din materiale aeronautice, asigurând un mulcire eficientă.

RECENTE

Angajări pentru juniori și experți în energie regenerabilă în proiecte finanțate de BERD

Ca răspuns la o solicitare din partea Guvernului Republicii Moldova, Banca Europeană pentru Reconstrucție...

Ministerul Energiei lansează consultări publice privind etichetarea pneurilor și proiectarea ecologică a produselor energetice

Ministerul Energiei anunță inițierea procesului de elaborare și consultare publică a două proiecte de...

Raportul ANRE 2023: Realizările și reformele din sectorul energetic

Astăzi, 17 iulie 2024, în cadrul Comisiei economie, buget și finanțe a Parlamentului Republicii...

Guvernul va discuta semnarea unui nou acord de împrumut pentru proiectul de eficiență energetică “STEEM”

Astăzi, la ora 10:00, în cadrul ședinței Guvernului, Ministrul Energiei, Victor Parlicov, va prezenta...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE