Friday, March 1, 2024
5.5 C
Chișinău

O Stațiune de schi austriacă a instalat panouri fotovoltaice verticale cu structuri transversale

spot_imgspot_img

Helioplant, inovatorul start-up cu sediul în Austria, a dezvoltat o instalație fotovoltaică revoluționară de 7,2 kW, adaptată pentru amplasările montane cu altitudine semnificativă. Compania de teleschi Sölden a implementat mai multe astfel de sisteme într-un mediu extrem, pe ghețarul Tiefenbach din pitoresca Vale Ötztal din Austria, la impresionanta altitudine de 2.850 de metri.

Acest proiect inovator se bazează pe o structură inteligentă în cruce, oferind un cadru robust pentru modulele fotovoltaice bifaciale. De ce este acest aspect crucial? Prin integrarea acestor module bifaciale, care beneficiază semnificativ de reflexia zăpezii, Helioplant a reușit să creeze un sistem care rămâne excepțional de eficient chiar și în condiții de iarnă severe, în care alți competitori ar întâmpina probleme de funcționare din cauza acumulării de zăpadă pe suprafețe.

Eberhard Schultes, manager de proiect pentru Sölden, a subliniat importanța acestui design inovator în contextul activităților specifice zonei de schi. “În perioada în care avem cea mai mare nevoie de energie electrică, pe acoperișurile tradiționale se acumulează adesea cantități semnificative de zăpadă, limitând astfel eficiența sistemelor fotovoltaice. Prin adoptarea acestui design vertical, nu doar că se reduce consumul de spațiu, dar sistemul se integrează perfect în peisaj, oferind totodată rezistență la zăpadă sporită.

Pentru a asigura o performanță constantă în condiții meteorologice dificile, structura în cruce și orientarea verticală a modulelor permit sistemului să rămână liber de zăpadă. Astfel, chiar și în urma precipitațiilor intense de iarnă, turbulențele vântului și configurația inteligentă asigură menținerea eficienței și producția stabilă de energie.

De asemenea, un aspect interesant al proiectului este inelul de spălare format în jurul elementelor fotovoltaice în timpul ninsorilor, asigurând o producție neîntreruptă de energie în sezonul rece. În plus, un gol în sol adaptat la terenul specific permite o subțiere controlată a stratului de zăpadă, crescut reflexiei și, implicit, eficienței sistemului, conform declarațiilor Helioplant.

RECENTE

Reforma energetică și perspectivele coridorului sudic: discuții la reuniunea ministerială din Baku

Extinderea către noi piețe a Coridorului Sudic, care furnizează gaz natural în Europa din...

ANRE a aprobat cerințele pentru unitățile generatoare. Premier Energy Distribution a modificat tarifele pentru serviciile auxiliare

Astăzi, 1 martie 2024, în cadrul ședinței publice, Consiliul de Administrație al Agenției Naționale...

UN NOU PROIECT PILOT DE INCLUDERE A MATERIALELOR EDUCAȚIONALE PRIVIND ENERGIA ȘI MEDIUL ÎN ȘCOLILE DIN REPUBLICA MOLDOVA

Un proiect pilot de includere a unor materiale didactice specifice legate de energia și...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE