Sunday, July 21, 2024
27.2 C
Chișinău
26.9 C
Bălţi
26.2 C
Cahul
25.8 C
Hînceşti
28.3 C
Ştefan Vodă
23.6 C
Edineţ
spot_imgspot_img

Parlamentul a adoptat câteva măsuri legislative pentru funcționalitatea pieței energiei electrice

spot_imgspot_img

Parlamentul a aprobat în lectura a doua un set de măsuri legislative elaborate de Ministerul Energiei, având ca obiectiv asigurarea integrității și funcționalității pieței energiei electrice. Proiectul vizează îmbunătățirea cadrului legal pentru gestionarea eficientă a crizelor în acest sector și aliniază legislația națională la normele Uniunii Europene, transpunând Regulamentul UE privind integritatea și transparența pieței angro de energie.

Conform noilor prevederi, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) va avea responsabilități clare în monitorizarea pieței energiei electrice, inclusiv investigații și controale. Participanții la piața angro a energiei electrice care adoptă un comportament abuziv pot fi sancționați de către ANRE în funcție de încălcările constatate și prejudiciile aduse.

În situații de criză, ANRE are autoritatea de a limita sau interzice temporar exportul de energie electrică, de a impune obligații de serviciu public privind achiziția centralizată de energie electrică și de a obliga producătorii să furnizeze servicii de echilibrare și de sistem la prețuri reglementate.

Noutatea constă și în introducerea unei componente de echitate, reprezentând obligațiuni reciproce între furnizor și consumator, în situații de devieri tarifare majore. Această taxă se aplică în cazul fluctuațiilor semnificative pe piața internațională de energie electrică, stabilindu-se o obligație de achitare a devierilor tarifare în cazul schimbării furnizorului sau rezoluției unui contract de gaze naturale.

Printre altele, proiectul de lege include prevederi pentru desemnarea Operatorului Pieței Energiei Electrice și rezolvarea unor neclarități apărute în implementarea Legii privind energia electrică.

RECENTE

Angajări pentru juniori și experți în energie regenerabilă în proiecte finanțate de BERD

Ca răspuns la o solicitare din partea Guvernului Republicii Moldova, Banca Europeană pentru Reconstrucție...

Ministerul Energiei lansează consultări publice privind etichetarea pneurilor și proiectarea ecologică a produselor energetice

Ministerul Energiei anunță inițierea procesului de elaborare și consultare publică a două proiecte de...

Raportul ANRE 2023: Realizările și reformele din sectorul energetic

Astăzi, 17 iulie 2024, în cadrul Comisiei economie, buget și finanțe a Parlamentului Republicii...

Guvernul va discuta semnarea unui nou acord de împrumut pentru proiectul de eficiență energetică “STEEM”

Astăzi, la ora 10:00, în cadrul ședinței Guvernului, Ministrul Energiei, Victor Parlicov, va prezenta...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE