Friday, March 1, 2024
10 C
Chișinău

Parlamentul a adoptat câteva măsuri legislative pentru funcționalitatea pieței energiei electrice

spot_imgspot_img

Parlamentul a aprobat în lectura a doua un set de măsuri legislative elaborate de Ministerul Energiei, având ca obiectiv asigurarea integrității și funcționalității pieței energiei electrice. Proiectul vizează îmbunătățirea cadrului legal pentru gestionarea eficientă a crizelor în acest sector și aliniază legislația națională la normele Uniunii Europene, transpunând Regulamentul UE privind integritatea și transparența pieței angro de energie.

Conform noilor prevederi, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) va avea responsabilități clare în monitorizarea pieței energiei electrice, inclusiv investigații și controale. Participanții la piața angro a energiei electrice care adoptă un comportament abuziv pot fi sancționați de către ANRE în funcție de încălcările constatate și prejudiciile aduse.

În situații de criză, ANRE are autoritatea de a limita sau interzice temporar exportul de energie electrică, de a impune obligații de serviciu public privind achiziția centralizată de energie electrică și de a obliga producătorii să furnizeze servicii de echilibrare și de sistem la prețuri reglementate.

Noutatea constă și în introducerea unei componente de echitate, reprezentând obligațiuni reciproce între furnizor și consumator, în situații de devieri tarifare majore. Această taxă se aplică în cazul fluctuațiilor semnificative pe piața internațională de energie electrică, stabilindu-se o obligație de achitare a devierilor tarifare în cazul schimbării furnizorului sau rezoluției unui contract de gaze naturale.

Printre altele, proiectul de lege include prevederi pentru desemnarea Operatorului Pieței Energiei Electrice și rezolvarea unor neclarități apărute în implementarea Legii privind energia electrică.

RECENTE

Reforma energetică și perspectivele coridorului sudic: discuții la reuniunea ministerială din Baku

Extinderea către noi piețe a Coridorului Sudic, care furnizează gaz natural în Europa din...

ANRE a aprobat cerințele pentru unitățile generatoare. Premier Energy Distribution a modificat tarifele pentru serviciile auxiliare

Astăzi, 1 martie 2024, în cadrul ședinței publice, Consiliul de Administrație al Agenției Naționale...

UN NOU PROIECT PILOT DE INCLUDERE A MATERIALELOR EDUCAȚIONALE PRIVIND ENERGIA ȘI MEDIUL ÎN ȘCOLILE DIN REPUBLICA MOLDOVA

Un proiect pilot de includere a unor materiale didactice specifice legate de energia și...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE