spot_imgspot_img

PNUD și Guvernul Japoniei vor susține 10 afaceri producătoare de biocombustibili solizi în Moldova

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

10 afaceri producătoare de biocombustibili solizi își vor eficientiza energetic afacerile și moderniza liniile de producere a peleților și brichetelor în cadrul proiectului PNUD „Răspunsul multidimensional la provocările emergente în materie de securitate umană”, finanțat de Guvernul Japoniei. 

Producătorii existenți de biocombustibili solizi sunt sprijiniți să promoveze o producție eficientă din punct de vedere a resurselor, inclusiv prin utilizarea tehnologiilor eficiente energetic. Cele 10 campanii selectate vor primi suport non-monetar sub formă de echipamente și servicii pentru a atenua majorarea costurilor de producție cauzată de prețul crescut al energiei, de cheltuielile mari de întreținere a echipamentelor și de logistică, precum și de competitivitatea limitată pe piața locală. 

Programul de susținere va contribui la reducerea costurilor de producție, ceea ce va permite companiilor selectate să investească economiile în extinderea afacerilor, dar și va duce la sporirea securității energetice a populației, prin facilitarea accesului la energie accesibilă.

Compania Lanacomlux din satul Grigorievca, raionul Căușeni, urmează să-și modernizeze linia de producere a brichetelor. Întreprinderea produce anual, în medie, o mie de tone de biocombustibili solizi din coji de floarea soarelui, procurate de la producătorii din regiune. Această afacere este una de familie, mică, iar înlocuirea echipamentul deja uzat, folosit timp de 13 ani de când activează compania, reprezenta un efort practic imposibil de realizat cu forțele proprii.

Nouă din cele zece afaceri susținute vor beneficia de echipamente în valoare de până la 42.000 de dolari americani și anume de tocătoare mobile (cu sau fără motor), sisteme fotovoltaice, modernizarea/repararea liniilor de producție a peleților și/sau brichetelor. O companie urmează să achiziționeze și să instaleze o centrală termică cu biomasă solidă în valoare de până la 75.000 de dolari, cu condiția vânzării ulterioare a agentului termic către o instituție publică. Fiecare beneficiar contribuie financiar cu minim 10% din costul total al proiectului său. Toți 10 vor primi instruirea și ghidarea necesară pentru a transforma aceste proiecte în modele de succes și sustenabilitate.

Compania Ecobioenergy Grup din satul Ișnovăț, raionul Criuleni, activează la nivel național – atât achiziționarea materiei prime, cât și clienții lor sunt din toate regiunile țării. Este una din puținele afaceri din acest domeniu care se confruntă cu excesul de materie primă și nu reușește să facă față cererii tot mai mari. Ecobioenergy Grup produce și vinde în jur de 4-5 mii de tone de biomasă anual, atât brichete procurate de gospodăriile casnice, cât și peleți, folosiți de instituții publice și  agenți economici care au centrale automatizate speciale. Compania din Ișnovăț, spre deosebire de altele de acest tip, produce peleți nu doar din coji de floarea soarelui, dar și din tot ce înseamnă lemn – deșeuri de la ateliere, resturi vegetale.

Proiectul „Răspunsul multidimensional la provocările emergente de securitate umană” are obiectivul general să protejeze securitatea umană și să sporească capacitatea Republicii Moldova de a gestiona problemele complexe și interconectate de dezvoltare, amplificate de criza multidimensională. 

Asigurarea unei aprovizionări sigure și accesibile cu energie îmbunătățește condițiile de trai și procesele de producție, ambele fiind vitale pentru dezvoltarea durabilă, reducerea sărăciei și adaptarea la schimbările climatice. Pentru a facilita accesul la surse de energie neîntrerupte și la prețuri accesibile, este esențial ca Republica Moldova să încurajeze oamenii și afacerile să utilizeze tehnologii de eficiență energetică și surse regenerabile de energie. 

PNUD, cu asistența financiară a partenerilor săi, promovează de mulți ani folosirea combustibililor solizi. Astfel, au fost instalate centrale pe biomasă în instituțiile publice, cum ar fi instituțiile de învățământ sau medicale, periodic sunt instruiți operatorii acestor centrale, gospodăriile vulnerabil energetic sunt ajutate să-și procure cazane pe biomasă, iar producătorii de biomasă sunt ajutați să-și dezvolte și eficientizeze afacerile. 

RECENTE

Prima ediție nZEB organizată la UTM: Promovarea clădirilor cu performanță energetică optimizată

Secretarul de stat a Ministerului Energiei, Carolina Novac, a participat la deschiderea primei ediții...

O nouă linie de business pentru Simtel. Compania intră pe piața sistemelor de stocare a energiei

Grupul de inginerie și tehnologie listat pe Piața Principală a Bursei de Valori București...

ProCredit Bank promovează agricultura sustenabilă în cadrul conferinței „Advancing Climate-Smart Agriculture”

În cadrul conferinței „Advancing climate-smart agriculture: unlocking carbon markets and agritech innovation in Moldova”,...

CNED: Evoluția mecanismului de facturare netă pentru perioada ianuarie – octombrie 2024

Conform datelor disponibile ale CNED, oferite de către furnizorii de energie electrică, la sfârșitul...

SIMILARE

Provocările Moldovei și Ucrainei în implementarea normelor REMIT: infrastructură, resurse și suport internațional

În perioada 4-5 noiembrie 2024, USAID și Consiliul Național al Reglementatorilor în Energie din...

Program de formare pentru tranzacționarea pe piețele angro de energie electrică și gaze naturale din Europa

Consiliul Reglementatorilor Europeni în domeniul Energiei (CEER), împreună cu Energy Traders Europe (fostul EFET),...

Consultare privind modificarea legislației pentru securitatea aprovizionării cu energie electrică

Ministerul Energiei a lansat procesul de consultare publică pentru modificarea Hotărârii de Guvern nr....