spot_imgspot_img
CHIȘINĂU TICKER
CHIȘINĂU 00 : 00 01/01/1970 Loading weather... Loading air quality...

Primul acoperiș biosolar vertical la scară largă instalat la Oslo

SURSĂovereasy
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Specialistul norvegian în sisteme solare verticale, Over Easy Solar, a instalat recent un sistem bifacial de 102 kW pentru acoperișuri comerciale, la doar câteva luni după ce a realizat un sistem de 45 kWp pentru acoperișul unei școli. Ambele sisteme au fost instalate pe așa-numitele acoperișuri verzi de către compania norvegiană de proiectare, Solenergi Fusen. Furnizorul de sisteme fotovoltaice Over Easy, cu sediul în Norvegia, a instalat două panouri solare verticale pe acoperișuri verzi în Norvegia.

RENERGY

Compania a instalat o centrală de 102 kW pe o suprafață de 1200 m2 pe o clădire comercială cu acoperiș plat din Oslo. De asemenea, la începutul anului a mai instalat un sistem de 45 kW pe acoperișul unei școli. Ambele acoperișuri plate sunt plantate cu vegetație, așa-numitele acoperișuri verzi.

RENERGY

Instalațiile au fost montate de Solenergi Fusen, o companie norvegiană de proiecte cu o vechime de 11 ani, specializată în instalații fotovoltaice pe acoperișuri comerciale și integrate în clădiri. Proiectele succed un proiect pilot anterior de 5 kW, situat, de asemenea, în Oslo.

RENERGY

Over Easy are un design nou, înălțime redusă, un sistem complet pentru acoperișuri plate. Sistemele sale sunt livrate la locul de instalare într-o singură unitate preasamblată, care include modulele bifaciale heterojoncționale neconvenționale, suportul de montare și cablajul.

“Sistemul fotovoltaic de 102 kW a fost instalat mecanic în mai puțin de două zile, cu o echipă de patru muncitori”, a declarat directorul executiv al Over Easy, Trygve Mongstad.

RENERGY

Compania își numește produsul prefabricat “unitate fotovoltaică verticală (VPV)”, iar fiecare dintre ele are o putere de 200 W. Acestea sunt disponibile în două dimensiuni, una pentru acoperișuri verzi, cu dimensiuni de 1.600 mm x 1.500 mm x 345 mm și o greutate de 26, și una pentru acoperișuri fără vegetație, care măsoară 1.600 mm x 1.500 mm x 265 mm și cântărește 25 kg. Spațiul liber pentru ambele produse este de 120 mm și, respectiv, 40 mm.

“Putem monta 6 kW sau ceva mai mult pe fiecare palet, iar produsul vine complet echipat cu sistemul de montare, un adevărat sistem plug-and-play pentru instalații solare pe acoperișuri plane și verzi”, a declarat Mongstad.
În ceea ce privește balastul, designul cu înălțime redusă și greutatea de 11 kg/m2 înseamnă că necesitatea unităților de balast este redusă și, în unele cazuri, nu este necesară, ceea ce contribuie, de asemenea, la facilitarea instalării și la o greutate mai mică a sistemului.

Modulele din sticlă de sticlă ale sistemului sunt realizate cu sticlă solară de 3,2 mm și pretind o bifacialitate de până la 95%, cu o gamă de temperaturi de funcționare de la -40 C la 85 C.

Primul acoperiș verde pilot al companiei a fost instalat la o școală din Oslo. Potrivit Mongstad, sistemul fotovoltaic pilot s-a integrat bine în vegetația de pe acoperiș, iar randamentul energetic a fost cu 20-30% mai mare decât cel al instalațiilor convenționale de acoperișuri plate est-vest în aceeași zonă.

RENERGY

“Am bifat peste 1000 kWh/kW în primul an de funcționare, ceea ce este destul de bine pentru latitudinea noastră”, a spus Mongstad.

Recent, oamenii de știință olandezi au folosit modele termice pentru a înțelege de ce instalațiile solare verticale oferă randamente mai mari, atribuind sporul de performanță la temperaturile de funcționare constant mai scăzute ale sistemelor.

“Și noi am observat același efect”, a comentat Mongstad, care a precizat că, în urma colaborării companiei sale cu cercetătorii de la Institutul de Tehnologie Energetică din Norvegia, s-a constatat că schimbul de căldură al panourilor verticale a fost “într-adevăr mult mai mare decât ceea ce este de așteptat pentru panourile solare înclinate”, dar el atribuie randamentele mai mari și “iradierii sporite pe care o primesc panourile solare verticale cu bifazialitate ridicată”.

RECENTE

Simtel contractează 28 mil. EUR de la pentru finalizarea parcului fotovoltaic de 52 MWp din Giurgiu

Simtel Team (BVB: SMTL), grup românesc de inginerie și tehnologie listat pe Piața Principală a...

Guvernul pornește inventarierea națională a rețelelor de gaze: conductele fără proprietar vor fi preluate în patrimoniul public

Ministerul Energiei a lansat consultarea publică, deschisă între 18 și 28 aprilie 2025, pentru proiectul Hotărârii Guvernului care instituie procedura...

ANRE plafonează costul stocurilor de securitate pentru 2024: Moldovagaz va achita 89 % din nota de plată

Consiliul de administrație ANRE a aprobat o contribuție financiară lunară de 1 890 268 lei, timp de...

Un nou instrument interactiv oferă date în timp real despre stocarea energiei verzi în Europa

Pe 20 martie 2025, Centrul Comun de Cercetare (JRC) al Comisiei Europene a lansat...

SIMILARE

Se pregătește proiectul care va stabili componența Comisiei pentru testarea inovațiilor în energie

Ministerul Energiei a anunțat inițierea elaborării unui proiect de dispoziție guvernamentală care va stabili,...

Un alt stadion european cu acoperiș fotovoltaic: Ernst Happel din Viena produce 3,8 GWh pe an

Ernst Happel Stadion din Viena, cel mai mare stadion al Austriei, a terminat recent...

Signal Iduna Park devine cel mai mare stadion cu acoperiș fotovoltaic din Germania

Borussia Dortmund și RWE au încheiat un parteneriat pe șase ani pentru a transforma...

Ministerul Energiei lansează inițiativa de elaborare a Strategiei de transformare digitală în sectorul energetic pentru 2025–2032

Ministerul Energiei anunță inițierea elaborării proiectului Hotărârii Guvernului cu privire la aprobarea Strategiei de...

WIND RISE PLUS CONSTRUIEȘTE PRIMUL PARC FOTOVOLTAIC EST-VEST DIN MOLDOVA

Dezvoltatorul de proiecte de energie verde din Moldova, Wind Rise Plus, construiește primul parc...

ANRE ajustează intervalele tarifare pentru energia electrică în cadrul proiectelor demonstrative din SANDBOX

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a inițiat modificarea Hotărârii nr. 356 din...

Piața panourilor fotovoltaice se redresează

Piața chineză a panourilor fotovoltaice dă semne de redresare, ceea ce anticipează o creștere...

Astana investește 190 de milioane de dolari într-un proiect Smart-City

Astana, capitala Kazahstanului, a semnat un acord de 190 de milioane de dolari pe...

Ministerul Energiei organizează sesiune de instruire privind mecanismul Sandbox în energie

Ministerul Energiei anunță organizarea unei sesiuni de instruire adresate antreprenorilor, cercetătorilor, inovatorilor și experților...