Specialistul norvegian în sisteme solare verticale, Over Easy Solar, a instalat recent un sistem bifacial de 102 kW pentru acoperișuri comerciale, la doar câteva luni după ce a realizat un sistem de 45 kWp pentru acoperișul unei școli. Ambele sisteme au fost instalate pe așa-numitele acoperișuri verzi de către compania norvegiană de proiectare, Solenergi Fusen. Furnizorul de sisteme fotovoltaice Over Easy, cu sediul în Norvegia, a instalat două panouri solare verticale pe acoperișuri verzi în Norvegia.
Compania a instalat o centrală de 102 kW pe o suprafață de 1200 m2 pe o clădire comercială cu acoperiș plat din Oslo. De asemenea, la începutul anului a mai instalat un sistem de 45 kW pe acoperișul unei școli. Ambele acoperișuri plate sunt plantate cu vegetație, așa-numitele acoperișuri verzi.
Instalațiile au fost montate de Solenergi Fusen, o companie norvegiană de proiecte cu o vechime de 11 ani, specializată în instalații fotovoltaice pe acoperișuri comerciale și integrate în clădiri. Proiectele succed un proiect pilot anterior de 5 kW, situat, de asemenea, în Oslo.
Over Easy are un design nou, înălțime redusă, un sistem complet pentru acoperișuri plate. Sistemele sale sunt livrate la locul de instalare într-o singură unitate preasamblată, care include modulele bifaciale heterojoncționale neconvenționale, suportul de montare și cablajul.
“Sistemul fotovoltaic de 102 kW a fost instalat mecanic în mai puțin de două zile, cu o echipă de patru muncitori”, a declarat directorul executiv al Over Easy, Trygve Mongstad.
Compania își numește produsul prefabricat “unitate fotovoltaică verticală (VPV)”, iar fiecare dintre ele are o putere de 200 W. Acestea sunt disponibile în două dimensiuni, una pentru acoperișuri verzi, cu dimensiuni de 1.600 mm x 1.500 mm x 345 mm și o greutate de 26, și una pentru acoperișuri fără vegetație, care măsoară 1.600 mm x 1.500 mm x 265 mm și cântărește 25 kg. Spațiul liber pentru ambele produse este de 120 mm și, respectiv, 40 mm.
“Putem monta 6 kW sau ceva mai mult pe fiecare palet, iar produsul vine complet echipat cu sistemul de montare, un adevărat sistem plug-and-play pentru instalații solare pe acoperișuri plane și verzi”, a declarat Mongstad.
În ceea ce privește balastul, designul cu înălțime redusă și greutatea de 11 kg/m2 înseamnă că necesitatea unităților de balast este redusă și, în unele cazuri, nu este necesară, ceea ce contribuie, de asemenea, la facilitarea instalării și la o greutate mai mică a sistemului.
Modulele din sticlă de sticlă ale sistemului sunt realizate cu sticlă solară de 3,2 mm și pretind o bifacialitate de până la 95%, cu o gamă de temperaturi de funcționare de la -40 C la 85 C.
Primul acoperiș verde pilot al companiei a fost instalat la o școală din Oslo. Potrivit Mongstad, sistemul fotovoltaic pilot s-a integrat bine în vegetația de pe acoperiș, iar randamentul energetic a fost cu 20-30% mai mare decât cel al instalațiilor convenționale de acoperișuri plate est-vest în aceeași zonă.
“Am bifat peste 1000 kWh/kW în primul an de funcționare, ceea ce este destul de bine pentru latitudinea noastră”, a spus Mongstad.
Recent, oamenii de știință olandezi au folosit modele termice pentru a înțelege de ce instalațiile solare verticale oferă randamente mai mari, atribuind sporul de performanță la temperaturile de funcționare constant mai scăzute ale sistemelor.
“Și noi am observat același efect”, a comentat Mongstad, care a precizat că, în urma colaborării companiei sale cu cercetătorii de la Institutul de Tehnologie Energetică din Norvegia, s-a constatat că schimbul de căldură al panourilor verticale a fost “într-adevăr mult mai mare decât ceea ce este de așteptat pentru panourile solare înclinate”, dar el atribuie randamentele mai mari și “iradierii sporite pe care o primesc panourile solare verticale cu bifazialitate ridicată”.