Thursday, June 13, 2024
18.2 C
Chișinău
spot_imgspot_img

Producători de energie regenerabilă, invitați la ședință explicativă privind noul sistem de calcul al dezechilibrelor

spot_imgspot_img

Producători de energie regenerabilă cu statut eligibil și care fac parte din grupul de echilibrare gestionat de Energocom au fost convocați astăzi într-o ședință pentru a li se explica noile calcule sau recalcule ale dezechilibrelor produse – fie ele negative, când au prognozat mai mult decât au produs real; fie pozitive, atunci când prognozele asumate au fost mai mici decât volumele produse real.

Recalcularea dezechilibrelor este o consecință a modificării metodologiei de către Comisia pentru Situații Excepționale și de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică.

Agenții economici urmează să primească până la sfârșitul anului note de decontare pentru dezechilibrele produse începând cu luna iunie 2022, de când au intrat în vigoare regulile pieței europene. Calcularea dezechilibrelor au fost un subiect disputat până acum între producători și autorități.

Conducerea Energocom i-a îndemnat de producători să facă prognoze atent, luând în calcul și cazurile din alte țări europene când excedentele de energie se vând cu minus, iar pe viitor să investească în acumulatori, urmând să vândă surplusul de energie verde atunci când prețurile sunt mai mari pe piață.

RECENTE

Guvernul aprobă înființarea Comisiei Naționale pentru Schimbările Climatice: Decizii obligatorii și măsuri integrate în dezvoltarea socio-economică

Guvernul a dat undă verde astăzi proiectului de hotărâre care stabilește organizarea și funcționarea...

Moldelectrica angajează un expert în managementul proiectelor/piața de electricitate

Ministerul Energiei din Moldova, în colaborare cu Moldelectrica, anunță deschiderea unei poziții pentru un...

Anunț de angajare: Ministerul Energiei și Centrul Național pentru Energie Durabilă caută doi experți care vor fi finanțați de BERD

În răspuns la solicitarea Guvernului Republicii Moldova, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare a...

Are loc prima sesiune de lucru pentru construcția liniei electrice aeriene 400 kV Strășeni-Gutinaș

Astăzi, a avut loc prima sesiune de lucru privind construcția liniei electrice aeriene (LEA)...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE