Sunday, July 21, 2024
27.2 C
Chișinău
26.9 C
Bălţi
26.2 C
Cahul
25.8 C
Hînceşti
28.3 C
Ştefan Vodă
23.6 C
Edineţ
spot_imgspot_img

Programul de lucru EU4Energy 2024 pentru promovarea guvernanței energetice în țările partenere

spot_imgspot_img

Inițiativa EU4Energy are plăcerea de a anunța programul de lucru pentru perioada ianuarie – decembrie 2024, axat pe definirea și implementarea activităților proiectului EU4Energy Governance. Abordarea inițiativei se bazează pe abordarea solicitărilor și nevoilor fiecărei țări partenere, cu un plan cuprinzător pentru a avansa dezvoltarea și sustenabilitatea sectorului energetic.

Programul de lucru pentru 2024 identifică domeniile prioritare cheie care vor servi drept bază pentru activitățile EU4Energy pe parcursul anului:

  1. Sprijin continuu pentru energia regenerabilă, piața gazelor și eficiența energetică

Continuându-și angajamentul față de soluțiile energetice durabile, EU4Energy va oferi sprijin continuu Georgiei, Moldovei și Ucrainei în domenii vitale, cum ar fi energia regenerabilă, dezvoltarea pieței gazelor și eficiența energetică. Aceste inițiative sunt esențiale pentru reducerea amprentei de carbon și pentru promovarea unor practici energetice responsabile din punct de vedere ecologic.

  1. Consolidarea capacităților pentru părțile interesate

Recunoscând importanța consolidării expertizei și a capacităților locale, EU4Energy se va concentra pe consolidarea capacităților ministerelor, a autorităților de reglementare, a operatorilor de sisteme de transport (OTS) și a altor părți interesate din Georgia, Moldova și Ucraina. Cunoștințele și competențele îmbunătățite vor stimula creșterea pe termen lung a sectorului energetic.

  1. Punerea în aplicare a pachetului de integrare a energiei electrice

Programul va sprijini în mod activ punerea în aplicare a pachetului de integrare a energiei electrice, subliniind importanța abordării procesului de postsincronizare în Moldova și Ucraina. Integrarea în rețelele regionale de energie electrică sporește securitatea și reziliența energetică.

  1. Sprijin personalizat pentru țările partenere

Pe lângă prioritățile comune, programul de lucru 2024 al EU4Energy își adaptează sprijinul la nevoile specifice ale fiecărei țări partenere:

Georgia: Accentul va fi pus pe sprijinirea Electrosistemului de stat georgian (GSE) și a Comisiei naționale de reglementare a energiei și apei din Georgia (GNERC) în elaborarea Metodologiei de calcul a amestecului rezidual și a normelor de divulgare a garanțiilor de origine.

Moldova: O atenție deosebită va fi acordată punerii în aplicare a Legii 10/2016, care promovează utilizarea energiei din surse regenerabile. EU4Energy se va concentra în special pe elaborarea de acte juridice secundare relevante pentru a facilita tranziția către energia durabilă.

Ucraina: Inițiativa va continua să se concentreze asupra activităților de sprijinire a Ucrainei, sprijinind în mod specific gestionarea contului fiduciar stabilit de Secretariatul Comunității Energiei pentru Fondul de sprijin energetic al Ucrainei.

Finanțată de Uniunea Europeană, inițiativa EU4Energy este un efort de colaborare între Secretariatul Comunității Energiei, Consiliul autorităților europene de reglementare în domeniul energiei și Agenția Internațională pentru Energie. Obiectivul general al proiectului este de a ajuta Republica Moldova să creeze un mediu favorabil investițiilor pentru o tranziție energetică rentabilă, care să se alinieze la obiectivele energetice și climatice pentru 2030 descrise în decizia Consiliului ministerial din 2022.

RECENTE

Angajări pentru juniori și experți în energie regenerabilă în proiecte finanțate de BERD

Ca răspuns la o solicitare din partea Guvernului Republicii Moldova, Banca Europeană pentru Reconstrucție...

Ministerul Energiei lansează consultări publice privind etichetarea pneurilor și proiectarea ecologică a produselor energetice

Ministerul Energiei anunță inițierea procesului de elaborare și consultare publică a două proiecte de...

Raportul ANRE 2023: Realizările și reformele din sectorul energetic

Astăzi, 17 iulie 2024, în cadrul Comisiei economie, buget și finanțe a Parlamentului Republicii...

Guvernul va discuta semnarea unui nou acord de împrumut pentru proiectul de eficiență energetică “STEEM”

Astăzi, la ora 10:00, în cadrul ședinței Guvernului, Ministrul Energiei, Victor Parlicov, va prezenta...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE