spot_imgspot_img

Programul de lucru EU4Energy 2024 pentru promovarea guvernanței energetice în țările partenere

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Inițiativa EU4Energy are plăcerea de a anunța programul de lucru pentru perioada ianuarie – decembrie 2024, axat pe definirea și implementarea activităților proiectului EU4Energy Governance. Abordarea inițiativei se bazează pe abordarea solicitărilor și nevoilor fiecărei țări partenere, cu un plan cuprinzător pentru a avansa dezvoltarea și sustenabilitatea sectorului energetic.

Programul de lucru pentru 2024 identifică domeniile prioritare cheie care vor servi drept bază pentru activitățile EU4Energy pe parcursul anului:

  1. Sprijin continuu pentru energia regenerabilă, piața gazelor și eficiența energetică

Continuându-și angajamentul față de soluțiile energetice durabile, EU4Energy va oferi sprijin continuu Georgiei, Moldovei și Ucrainei în domenii vitale, cum ar fi energia regenerabilă, dezvoltarea pieței gazelor și eficiența energetică. Aceste inițiative sunt esențiale pentru reducerea amprentei de carbon și pentru promovarea unor practici energetice responsabile din punct de vedere ecologic.

  1. Consolidarea capacităților pentru părțile interesate

Recunoscând importanța consolidării expertizei și a capacităților locale, EU4Energy se va concentra pe consolidarea capacităților ministerelor, a autorităților de reglementare, a operatorilor de sisteme de transport (OTS) și a altor părți interesate din Georgia, Moldova și Ucraina. Cunoștințele și competențele îmbunătățite vor stimula creșterea pe termen lung a sectorului energetic.

  1. Punerea în aplicare a pachetului de integrare a energiei electrice

Programul va sprijini în mod activ punerea în aplicare a pachetului de integrare a energiei electrice, subliniind importanța abordării procesului de postsincronizare în Moldova și Ucraina. Integrarea în rețelele regionale de energie electrică sporește securitatea și reziliența energetică.

  1. Sprijin personalizat pentru țările partenere

Pe lângă prioritățile comune, programul de lucru 2024 al EU4Energy își adaptează sprijinul la nevoile specifice ale fiecărei țări partenere:

Georgia: Accentul va fi pus pe sprijinirea Electrosistemului de stat georgian (GSE) și a Comisiei naționale de reglementare a energiei și apei din Georgia (GNERC) în elaborarea Metodologiei de calcul a amestecului rezidual și a normelor de divulgare a garanțiilor de origine.

Moldova: O atenție deosebită va fi acordată punerii în aplicare a Legii 10/2016, care promovează utilizarea energiei din surse regenerabile. EU4Energy se va concentra în special pe elaborarea de acte juridice secundare relevante pentru a facilita tranziția către energia durabilă.

Ucraina: Inițiativa va continua să se concentreze asupra activităților de sprijinire a Ucrainei, sprijinind în mod specific gestionarea contului fiduciar stabilit de Secretariatul Comunității Energiei pentru Fondul de sprijin energetic al Ucrainei.

Finanțată de Uniunea Europeană, inițiativa EU4Energy este un efort de colaborare între Secretariatul Comunității Energiei, Consiliul autorităților europene de reglementare în domeniul energiei și Agenția Internațională pentru Energie. Obiectivul general al proiectului este de a ajuta Republica Moldova să creeze un mediu favorabil investițiilor pentru o tranziție energetică rentabilă, care să se alinieze la obiectivele energetice și climatice pentru 2030 descrise în decizia Consiliului ministerial din 2022.

RECENTE

Apel pentru depunerea dosarelor la Competiția Moldova Eco Energetică ediția 2024

Centrul Național pentruEnergie Durabilă (CNED) anunță lansarea apelului pentruînscrierea proiectelor în cadrul Competiției Moldova Eco Energetică ediția 2024, eveniment dedicat sectoruluipublic și orientat spre promovarea eficienței energetice șia surselor de energie regenerabilă. Competiția din acest an se concentrează pe sectorulpublic, având drept scop identificarea și recunoaștereaproiectelor care aduc un impact pozitiv în comunități șicontribuie la un consum responsabil al resurselor. Proiectele eligibile sunt cele implementate în perioada 1 ianuarie 2022 - 01 octombrie 2024 și care nu au participatla edițiile anterioare ale competiției. Participanții pot înscrie proiectele la una dintreurmătoarele categorii: Cel mai bun proiect de eficiență energetică în clădiripublice (izolarea termică, schimbarea geamurilor etc.). Cel mai bun proiect de producere a energiei electriceregenerabile (instalații fotovoltaice, turbine eoliene etc.). Cel mai bun proiect de producere a energiei termiceregenerabile (colectoare solare, pompe de căldură, centrale pe biomasă). Cel mai bun proiect de eficiență energetică în iluminatulstradal (inclusiv soluții integrate cu surse regenerabile). Cel mai bun proiect de eficiență energetică și/sau energieregenerabilă implementat de...

Biomasa: Soluția energetică durabilă a Moldovei – proiecte viabile cu performanțe de peste 10 milioane EUR în 15 ani

Un nou studiu lansat pe 23 septembrie arată că Republica Moldova dispune de cantități...

“4+” pentru aeroportul din Bruxelles în cadrul programului Airport Carbon Accreditation

Aeroportul din Bruxelles a obținut acreditarea Nivelului 4+ în programul de Acreditare a Carbonului,...

Turbină eoliană transformată într-o locuință compactă și sustenabilă

Ai visat vreodată să trăiești într-o turbină eoliană? Ei bine, acest vis a devenit...

SIMILARE

EU4Energy: Atelier regional la Berlin privind noile roluri ale Operatorilor de Sisteme de Distribuție în cadrul Pachetului de energie verde

Astăzi, 25 iulie 2024, a început în Berlin, Germania, atelierul regional intitulat "EUEnergy: Regional...

Miniștrii Comunității Energetice discută integrarea piețelor energetice în Bosnia și Herțegovina pe fondul tarifelor UE

Pe 3 iulie, în Bosnia și Herțegovina, țările candidate la Uniunea Europeană din sudul...

Energy Community – declarație privind recomandarea bunelor practici pentru investiții

Consiliul de Reglementare al Comunității Energetice (ECRB), în conformitate cu mandatul său conform acquis-ului...