Saturday, December 2, 2023
6.1 C
Chișinău
spot_img

Prosumatorii români ar putea dona surplusul de energie

spot_img

Un nou proiect de lege care vizează prosumatorii cu capacități de maximum 200 kW a intrat pe circuitul palamentar iar primele dezbateri pe marginea lui ar urmă să înceapă săptămâna viitoare, a declarat Istvan-Lorant Antal, preşedintele Comisiei pentru Energie, Infrastructura energetică şi Resurse Minerale din Senatul României.

Legea ar aduce practic trei modificări importante pentru prosumatori, după cum a spus Antal:

– posibilitatea de a dona energia livrată în rețea altui consumator;

– posibilitatea de a compensa financiar excesul de energie injectat în rețea cu sumele plătite pentru gazele naturale consumate, desigur dacă prosumatorul are același furnizor, și de gaze și de energie electrică;

– obligația furnizorului de a plăti prosumatorului pentru energia livrată în rețea luna viitoare și nu peste 24 de luni.

Sper ca săptămâna viitoare să dezbatem legea – am luat avizele de la Consiliul Legislativ, urmează să-l iau de la Ministerul Energiei – lege care este una născută dintr-un dialog foarte pragmatic cu toate părțile care au un interes privind prosumatorii, a spus Antal, prezent la o conferință de presă pe teme de energie.

Ne-am raportat la energia produsă ca la o proprietate. Prosumatorul, dacă produce un surplus de energie electrică, o să aibă posibilitatea să doneze surplusul de energie către spitale, case de cultură, sau chiar membrilor de familie, adică la un alt loc de consum.”

Am mai introdus cred eu o chestie foarte bună și importantă – dacă ai același furnizor de gaze și de energie electrică, atunci tot așa, surplusul de energie electrică produsă, care va fi cuantificat într-o valoare, valoarea respectivă să poată fi decontată și din factura de gaze naturale. Iar a treia modificare foarte pertinentă se referă la posibilitatea de a deconta surplusul de energie electrică la o lună și nu la 24 de luni”.

Youtube: Conferința Bursa – Energia în priză

Proiectul despre care vorbește Antal a fost semnat de 13 parlamentari, dintre care câte doi de la PNL și de la PSD și restul de la UDMR

Aici puteți citi expunerea de motive aferentă proiectului de act normativ:L504 Expunere Motive

RECENTE

Igor Condrea – Manager energetic în cadrul Secției cooperarea operatorilor de sistem Enerocom

Angajat al Energocom de un an de zile, în Direcția trading, unde a fost...

Voucherele “Rabla Electrocasnice” neutilizate, valabile și la sesiunea următoare

Ce se întâmplă cu voucherul „Rabla pentru electrocasnice”, dacă nu ați reușit să-l utilizați...

Energocom și DEPA semnează acord pentru extinderea furnizării de gaze, incluzând LNG

Directorul general interimar al SA Energocom, Victor Bînzari, și CEO DEPA Commercial, Konstantinos Xifaras,...

LG a lansat pompa de căldură rezidențială aer-apă cu propan

Pompa utilizează un agent frigorific de propan cu potențial redus de încălzire și are...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE